1/10/10

Είναι τιμή και χαρά μου που μπορώ να συγχαρώ την Κυπριακή Δημοκρατία για την 50ή επέτειο της ίδρυσής της. Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για το λαό της Κύπρου και θα ήθελα να είμαι μαζί σας. Δυστυχώς, αυτό δεν ήταν δυνατό. Ζήτησα από την κα Ανδρούλα Βασιλείου να είναι μαζί σας εκ μέρους μου και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οπτικογραφημένο μήνυμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Barroso στην εμβληματική εκδήλωση για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Λευκωσία
01/10/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.



Είναι τιμή και χαρά μου που μπορώ να συγχαρώ την Κυπριακή Δημοκρατία για την 50ή επέτειο της ίδρυσής της. Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για το λαό της Κύπρου και θα ήθελα να είμαι μαζί σας. Δυστυχώς, αυτό δεν ήταν δυνατό. Ζήτησα από την κα Ανδρούλα Βασιλείου να είναι μαζί σας εκ μέρους μου και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κύπρος είναι μια χώρα που θαυμάζω ιδιαίτερα για τη μακρά και πολυποίκιλη ιστορία της και την πολύ πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της.

Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πολλά για τα οποία είναι υπερήφανη και γιορτάζει. Μεταξύ των επιτευγμάτων των τελευταίων 50 χρόνων ήταν η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, επεκτείνοντας τα σύνορα της ΕΕ στο απώτατο νοτιοανατολικό τμήμα της. Η Κύπρος ήταν το πρώτο από τα νέα κράτη μέλη που εντάχθηκαν στη ζώνη του ευρώ. Η Κύπρος είναι σήμερα ένα από τα πιο φιλο-ευρωπαϊκά κράτη μέλη συμμετέχοντας πολύ ενεργά και έχοντας ξεχωριστή συμβολή στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση υποστήριζε πάντα την ειρήνη και τη συμφιλίωση. Υποστήριζε την οικονομική ευημερία και το ξεχωριστό μας ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Και ήταν πάντα σταθερή ως μια κοινωνία αξιών, βασισμένων στην ελευθερία και τη δικαιοσύνη, εδραιωμένων στα σταθερά θεμέλια του κράτους δικαίου.

Σήμερα, η Κύπρος αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων 50 χρόνων. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια και η διεθνής κοινότητα σας παρακολουθούν. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο φίλος και συνάδελφός μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Πρόεδρος Χριστόφιας, τον οποίο θα ήθελα να χαιρετίσω σήμερα με ιδιαίτερο σεβασμό, και ο Dervis Eroglu, είναι πλήρως δεσμευμένοι στην εξεύρεση λύσης στη διαίρεση της Κύπρου μια για πάντα. Οι δύο ηγέτες χρειάζονται την υποστήριξή μας, και έχουν την υποστήριξη μας. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να υπογραμμίσω το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους, και να τους συγχαρώ γι΄ αυτό, για εξεύρεση των σωστών λύσεων, ώστε να μην υπάρξουν νικητές και χαμένοι, αλλά να νικήσουν και οι δύο πλευρές.

Η τελική επιτυχία αυτής της διαδικασίας θα φέρει μια καινούργια αρχή για τα επόμενα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια Κύπρο ικανή να επικεντρώσει την ενέργεια της σε άλλες πιεστικές προκλήσεις. Μια Κύπρο που θα δίνει όλη της τη συμβολή στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Μια ενωμένη Κύπρο. Η επικείμενη προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012 είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ανοίξουμε αυτό το νέο κεφάλαιο.

Εύχομαι ολόψυχα τους επόμενους μήνες να μπορέσω να είμαι μαζί σας, αυτή τη φορά αυτοπροσώπως, για να γιορτάσουμε την επιτυχία στις διαπραγματεύσεις και την επανένωση της χώρας σας. Ολόκληρη η Ευρώπη θα χαιρέτιζε αυτό το ιστορικό βήμα. Ολόκληρη η Ευρώπη θα επωφελείτο από αυτό, αλλά κανένας περισσότερο από τον ίδιο το λαό της Κύπρου.

Σας εύχομαι από την καρδιά μου χρόνια πολλά για την εθνική σας γιορτή.