1/10/10

Δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής μετά την παρέλαση για την επέτειο της 1ης Οκτωβρίου

01/10/2010
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριος Καρογιάν, μετά την παρέλαση για την 1η Οκτωβρίου, δήλωσε τα ακόλουθα προς τους δημοσιογράφους:



«Γιορτάζουμε σήμερα τα 50 χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την ευκαιρία αυτή οφείλουμε να αποτίσουμε την πρέπουσα τιμή προς τους αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959 που αποτίναξαν τον βρετανικό ζυγό και οδήγησαν στη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οφείλουμε, επίσης, να αποτίσουμε φόρο τιμής προς όλους τους συμπατριώτες μας που αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Τιμούμε όλους αυτούς τους ήρωες, όλους αυτούς τους πατριώτες που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, αφιέρωσαν την ίδια τους τη ζωή για να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να υπάρχει.

Ευθύνη έχουμε όλοι να διαφυλάξουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, να διαφυλάξουμε την οντότητά της, να την ενισχύσουμε, να τη διευρύνουμε, να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις έτσι που να καταστήσουμε ανέφικτους τους στόχους εκείνων που θέλουν να την καταλύσουν. Και πέρασε αυτός ο λαός τέτοια βιώματα το 2004 όταν υποχρεώθηκε να ακυρώσει τις προσπάθειες κάποιων ξένων που ήθελαν να μάς επιβάλουν ένα σχέδιο που θα κατέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία. Έχουμε ευθύνη και καθήκον όλοι μας να σφυρηλατήσουμε την ενότητά μας διότι εκεί όπου ο Ελληνισμός ενωμένος έδωσε τις μάχες, μεγαλούργησε. Εκεί όπου ο Ελληνισμός διαβρώθηκε από αντιπαλότητες αχρείαστες, από φιλονικίες και από έριδες, άρχιζαν τα μεγάλα δεινά. Για αυτόν το λόγο, το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι αυτά τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας υπαγορεύουν σε όλους μας να έχουμε πίστη στον αγώνα μας, να έχουμε πίστη στα δίκαιά μας, να αγωνιστούμε μέχρις ότου απελευθερωθεί η πατρίδα μας, μέχρις ότου ενωθεί ο λαός μας και οι θεσμοί, μέχρις ότου υπάρξουν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού. Έχουμε καθήκον, έχουμε χρέος αυτά τα 50 χρόνια να μας δίνουν την ώθηση για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες, αλλά και για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και τους κινδύνους. Είναι η ώρα του λαού, η ώρα της πολιτικής ηγεσίας, είναι η ώρα που θα μάθουμε από τα λάθη μας για να επανορθώσουμε αδυναμίες και, ταυτόχρονα, ως μια γροθιά να δώσουμε τη μάχη για την πατρίδα μας, τη μάχη για την απελευθέρωση, τη μάχη για την ενίσχυση και τη διεύρυνση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια πέρασε από πολλές συμπληγάδες, πέρασε από πολλά προβλήματα, όμως αξιοποίησε ευκαιρίες και έκανε σημαντικά πράγματα. Άρα, λοιπόν, η αγάπη για την πατρίδα υπαγορεύει σε όλους εμάς την ευθύνη να κάνουμε το σωστό, να κάνουμε αυτό που επιβάλλουν οι συνθήκες, αυτό που επιβάλλει η ιστορία μας».

Ερωτηθείς αν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα πάθη του παρελθόντος, ο κ. Καρογιάν είπε ότι «η ιστορία δεν μπορεί ούτε να πλαστογραφηθεί ούτε να αλλοιωθεί ούτε και να ακυρωθεί. Είναι γνωστά τα γεγονότα του δίδυμου εγκλήματος του 1974. Είναι γνωστή η ιστορία, άρα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώσει ή να πλαστογραφήσει αυτήν την ιστορία».