4/9/23

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε το νέο Ύπατο Πρόεδρο της Αμερικανοελληνικής Μορφωτικής Προοδευτικής Οργάνωσης (AHEPA)

 


Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε το νέο Ύπατο Πρόεδρο της Αμερικανοελληνικής Μορφωτικής Προοδευτικής Οργάνωσης (AHEPA)

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα το νέο Ύπατο Πρόεδρο της Αμερικανοελληνικής Μορφωτικής Προοδευτικής Οργάνωσης (AHEPA) κ. Σάββα Τσίβικο. Τον κ. Τσιβίκο συνόδευε ο Πρόεδρος της AHEPA Κύπρου κ. Γιώργος Καλλένος.

Καλωσορίζοντας τον κ. Τσίβικο, η Πρόεδρος της Βουλής τον συνεχάρη για την πολύ τιμητική για τον ίδιο και την Κύπρο εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα της AHEPA, ενδεικτική, όπως επισήμανε, του σημαίνοντα ρόλου και του έργου που επιτελούν οι Κύπριοι απόδημοι, ως οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό. Η κ. Δημητρίου εξήρε το συνεχές ενδιαφέρον και την ουσιαστική δράση της AHEPA για ζητήματα που αφορούν και επηρεάζουν την Κύπρο, με πρώτιστο το κυπριακό πρόβλημα και επισήμανε τη σημασία της τακτικής αλληλοενημέρωσης και του συντονισμού για την αποτελεσματική διαχείριση των ζητημάτων αυτών.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα, εκφράστηκε ανησυχία για τις τουρκικές μεθοδεύσεις και τις εντεινόμενες προκλήσεις εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό το φως και των πρόσφατων επεισοδίων στην Πύλα. Υπογραμμίστηκε η σημασία προβολής της ορθής βάσης του Κυπριακού, ως διεθνούς προβλήματος εισβολής και κατοχής και η ανάγκη άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Προς τούτο, όπως επισημάνθηκε, είναι αναγκαία η συνεχής ενημέρωση και η διεκδίκηση της έμπρακτης στήριξης του διεθνούς παράγοντα στη βάση αρχών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ουκρανίας. Η κ. Δημητρίου έκανε ειδική μνεία στην προστιθέμενη αξία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και στη σημασία της περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Αμερικανικού Κογκρέσου, σημειώνοντας την πραγματοποίηση επίσκεψής της στις ΗΠΑ προσεχώς. 

Ο κ. Τσίβικος ενημέρωσε την Πρόεδρο της Βουλής για την απόφαση της AHEPA, όπως το διεθνές ετήσιο Συνέδριο της οργάνωσης το 2024 πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λάρνακα, τον προσεχή Ιούλιο, με τη συμμετοχή σημαντικού αριθμού συνέδρων και προσκεκλημένων. Χαιρετίζοντας την απόφαση αυτή, η κ. Δημητρίου εξέφρασε την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στην επιτυχή διοργάνωση του Συνεδρίου.