18/11/20

Δήλωση Υπουργού Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για έγκριση 479 εκατομμυρίων για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Δήλωση Υπουργού Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για έγκριση 479 εκατομμυρίων για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση της Κυβέρνησης για την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και των οκτώ σχεδίων για στήριξη της απασχόλησης για αντιμετώπιση της ανεργίας, για στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων μέσω του εργαλείου SURE, του χρηματοδοτικού εργαλείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Χθες καταβλήθηκε η πρώτη δόση από το εργαλείο SURE, 250 εκατομμυρίων κι αρχές του 2021 θα καταβληθεί και το υπόλοιπο ποσό των 229 εκατομμυρίων.

Ο ορθός σχεδιασμός της Κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή, για αντιμετώπιση της κρίσης και τη στήριξη των εργαζόμενων, των επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων και η εκπόνηση όλων των σχεδίων από τον Μάρτιο του 2020 τα οποία σχέδια συνεχίζουν να εφαρμόζονται με την έγκριση της ευρωπαϊκής επιτροπής και την έγκριση των 479 εκατομμυρίων, δείχνει ότι η πολιτική της Κυβέρνησης και η αντιμετώπιση της κρίσης από την πρώτη στιγμή ήταν ορθή.

Αυτό το ποσό είναι μία μορφή δανεισμού με αποπληρωμή σε 15 χρόνια και πρέπει να πω ότι ακόμη δύο χώρες της ΕΕ έχουν καταφέρει να εγκριθούν όλα τα σχέδια τα οποία είχαν εφαρμόσει και εφαρμόζουν.

Επίσης, είναι σημαντική η πρωτιά της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά το ποσό το οποίο θα καταβληθεί – και ήδη έχει καταβληθεί όπως έχω αναφέρει η πρώτη δόση –  γιατί είναι το υψηλότερο ποσό σε σχέση με την αναλογία πληθυσμού.

Αυτό μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε όλα αυτά τα σχέδια γιατί πραγματικά όλοι όσοι εργάζονται, οι επιχειρήσεις και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι έχουν ανάγκη τη στήριξή μας για να μπορέσουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε αυτό το δύσκολο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε όλο τον κόσμο, της πανδημίας του Covid-19.