18/11/20

Χρειάζεται να δώσουμε τον απαιτούμενο χρόνο στα μέτρα για να αποδώσουν, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου

 

Χρειάζεται να δώσουμε τον απαιτούμενο χρόνο στα μέτρα για να αποδώσουν, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου

Επιτόπια επίσκεψη στα σημεία δειγματοληψίας στην Επαρχία Λεμεσού πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Λεμεσού κ. Νίκο Νικολαΐδη.

Μιλώντας στη συνέχεια στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι ο σκοπός της επίσκεψής του είναι να διαπιστωθεί εάν η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. «Ευτυχώς, και στους δύο σταθμούς που έχουμε επισκεφθεί μέχρι τώρα ο κόσμος εξυπηρετείται άμεσα, δεν υπάρχει οποιαδήποτε καθυστέρηση, είναι και λίγος ο κόσμος που περιμένει. Προφανώς σίγουρα βοήθησε το γεγονός ότι έχει πλέον τέσσερις σταθμούς δειγματοληψίας και όπως φαίνεται έχει επιλυθεί το πρόβλημα που έχει ταλαιπωρήσει εδώ και δύο μέρες τους εργαζόμενους στην Επαρχία Λεμεσού», σημείωσε.

Κληθείς να πει αν τελικά η ταλαιπωρία προκλήθηκε από κακό υπολογισμό του αριθμού των εργαζομένων που θα έπρεπε να υποβληθούν σε εξέταση, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε ότι «δυστυχώς, έγινε κακή εκτίμηση για τον αριθμό των ατόμων, αλλά και σε ό,τι αφορά στα δειγματοληπτικά σημεία, έγινε ένας λάθος χειρισμός, είναι παραδεκτό γεγονός αυτό. Το εντοπίσαμε από το Σαββατοκύριακο αλλά αντιλαμβάνεστε ότι υπήρχαν και κάποιες πρακτικές δυσκολίες γιατί έχουμε να κάνουμε με μια δημόσια σύμβαση, δεν μπορεί να ακυρωθεί, αλλά προσπαθήσαμε στο πλαίσιο της νομιμότητας να το διευθετήσουμε. Χθες είχαμε αυξήσει τους σταθμούς, υπήρχε όμως πάλι το δεδομένο πρόβλημα, λιγότερο από τη Δευτέρα. Σήμερα όμως έχει επιλυθεί και πλέον με τη νέα προκήρυξη για τα επαναληπτικά, θα ληφθούν όλα αυτά υπόψη και δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα». Γνωρίζουμε, είπε, τα προβλήματα που προέκυψαν και θα ληφθούν όλα υπόψη για να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα και να ταλαιπωρηθεί ο κόσμος που θα έρθει για επαναληπτικό τεστ ή για πρώτη φορά τις επόμενες μέρες.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η αρχική εκτίμηση που έγινε ήταν για να εξεταστούν 5,000 άτομα και μέχρι χθες είχαν εξεταστεί πέραν των 7,500.

Κληθείς αν πει αν τελικά ήταν λάθος απόφαση η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι δεν ήταν λανθασμένο το μέτρο και ότι εφαρμόζεται ενισχυτικά όλων των υπόλοιπων. Σε περίπτωση που δεν διενεργείτο το πρόγραμμα στο τοπικό lockdown, σημείωσε, τότε θα υπήρχε δικαιολογημένα η κριτική ότι επιτρέπεται σε πολίτες να μετακινούνται από και προς τις δύο Επαρχίες, που είναι επιβαρυμένες επιδημιολογικά, χωρίς έλεγχο. Το μέτρο, επανέλαβε, ήταν σωστό, ωστόσο δεν έγινε σωστή εκτίμηση και προέκυψαν προβλήματα επί της διαδικασίας.

Σε ερώτηση εάν θα μπορέσουν να μετακινηθούν από αύριο το πρωί οπότε και θα αρχίσει ο έλεγχος, τα άτομα που δεν θα προλάβουν να υποβληθούν σε εξέταση, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τον αριθμό και των ατόμων που αναμένεται να εξεταστούν σήμερα, δεν θα υπάρξουν άτομα που δεν θα προλάβουν να υποβληθούν στην εξέταση.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ελέγχου με τη μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Δευτέρα. «Υπάρχει ομαλή ροή στα σημεία δειγματοληψίας για το πρόγραμμα. Τη Δευτέρα έγιναν πέραν των 4,000 τεστ, χθες έγιναν άλλες 3,000. Είναι πολύ σημαντικό το πρόγραμμα αυτό και προτρέπουμε τον κόσμο, εκεί και όπου υπάρχουν σταθμοί που ανακοινώνονται, να πηγαίνει, ώστε να έχουμε καλύτερη ένδειξη της επιδημιολογικής εικόνας. Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για να εντοπίσουμε έγκαιρα  όσο το δυνατό περισσότερους θετικούς σε μια προσπάθεια να ανακόψουμε τη διασπορά του ιού. Τη Δευτέρα είχαν εντοπιστεί 50 θετικά άτομα και αναμένουμε σήμερα να έχουμε την επιβεβαίωση των τεστ με τη μέθοδο PCR, χθες ακόμα 46 ατόμων. Αν επιβεβαιωθούν όλα αυτά -που το 99% επιβεβαιώνεται συνήθως- είναι 100 άτομα που αν δεν τρέχαμε αυτό το πρόγραμμα δεν θα υπήρχε τρόπος να εντοπιστούν, διότι είναι ως επί τω πλείστω ασυμπτωματικοί», δήλωσε ο κ. Ιωάννου.

Ερωτηθείς εάν προκαλεί ανησυχία ο εντοπισμός κρούσματος σε άλλες Επαρχίες και μέσω rapid test, ιδιαίτερα στην Λευκωσία, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι κρούσματα και αλυσίδες υπάρχουν σε όλες τις Επαρχίες. «Το ότι οι δύο Επαρχίες ήταν επιβαρυμένες, είναι ένα γεγονός και υπάρχουν τα δεδομένα. Ευελπιστώ ότι θα αρχίσουν να δουλεύουν τα μέτρα. Έχουμε μια πρώτη ένδειξη ότι τουλάχιστον υπάρχει μια σταθεροποίηση», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως, χθες εκτός από τις 3,000 τεστ ταχείας ανίχνευσης, έγιναν 9,000 τεστ, στοιχείο που αποτελεί ρεκόρ για την Κύπρο. Συμπλήρωσε ότι «φαίνεται να υπάρχει μια σταθεροποίηση και αξιολογείται κάθε μέρα, και ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσει και τις επόμενες μέρες να αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση, που αυτό θα είναι και ένδειξη ότι δουλεύουν τα μέτρα. Εμείς πήραμε αυτά τα μέτρα, ζητούμε τη συμπαράσταση του κόσμου για να δουλέψουν αυτά τα μέτρα για να μπορούμε όσο πιο γρήγορα να αρχίσουμε κάποιες χαλαρώσεις».

Κληθείς να σχολιάσει τα παράπονα που εκφράζονται από την Πάφο ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο εκεί, και ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Επαρχία είναι πολύ αυστηρά και σε ερώτηση αν υπάρχει σκέψη για να γίνει χαλάρωση νωρίτερα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι τα μέτρα χρειάζονται δύο εβδομάδες για να δείξουν αποτέλεσμα. Ακόμα και να υπάρχει ένδειξη ότι δουλεύουν, σημείωσε, οφείλουμε να δώσουμε το περιθώριο του χρόνου που απαιτείται, ούτως ώστε να μην αναγκαστούμε να ανεραίσουμε κάποια μέτρα και να έχουμε αναζωπύρωση του ιού.

Ο Υπουργός Υγείας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Λεμεσού για όλη τη βοήθεια που προσέφερε μέχρι στιγμής για τη διεκπεραίωση του προγράμματος και τη συνεργασία.