28/8/19

Τριμερής συνάντηση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αρμενίας για θέματα διασποράς

Τριμερής συνάντηση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αρμενίας για θέματα διασποράς

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο περιθώριο του 20ού Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων τριμερής συνάντηση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αρμενίας για θέματα διασποράς, κατά την οποία αποφασίστηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου ανέφερε:
«Σήμερα είχαμε μια πολύ παραγωγική τριμερή συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τη Διασπορά των τριών χωρών. Υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσουμε σε μια παραγωγική, αποτελεσματική συνεργασία σε τριμερές επίπεδο στα θέματα Διασποράς. Οι τρεις χώρες έχουν πολύ ισχυρές Διασπορές σε πολύ σημαντικές χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αγγλία και η Αυστραλία. Θα ενεργοποιήσουμε, μέσα από αυτή τη συνεργασία, τα οργανωμένα σύνολα των Διασπορών μας ώστε να προωθηθούν εκεί που πρέπει και όπως πρέπει τα συμφέροντα των τριών χωρών μας».
Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε, επίσης, στο στόχο που τέθηκε για «να φέρουμε τη νέα γενιά της Διασποράς των τριών χωρών πιο κοντά» καθώς και στην απόφαση να επαναληφθεί το παράδειγμα των τελευταίων ημερών με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο. Και πρόσθεσε: «Έχουμε συναποφασίσει ότι πολύ σύντομα μια ομάδα από νέους ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό να επισκεφθεί τις τρεις χώρες».
Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε, επίσης, στην απόφαση που λήφθηκε από κοινού όπως πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα μια τριμερής διάσκεψη όπου μέσα από διάφορες εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν οι τρεις ιστορικές τραγωδίες – η τουρκική εισβολή, ο Πόντος και η γενοκτονία.
Περαιτέρω αναφέρθηκε στην απόφαση όπως εργαστούν από κοινού ώστε επιχειρηματίες από τη Διασπορά να επισκεφθούν τις τρεις χώρες για να διερευνήσουν κατά πόσον υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες. «Έχουμε συναποφασίσει να συνεργαστούμε και σε θέματα τουρισμού που έχουν σχέση με τη Διασπορά», συμπλήρωσε. «Το θέμα της Διασποράς θα είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την τριμερή Διάσκεψη των ηγετών των τριών χωρών που θα γίνει πολύ σύντομα», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για  θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Αντώνης Διαματάρης εξέφρασε τη χαρά του που συνεργάζεται με έναν άνθρωπο του επιπέδου του κ. Φωτίου και για τη γνωριμία του με τον  Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Διασποράς της Αρμενίας. Με την Αρμενία, πρόσθεσε, μας συνδέουν κοινές ιστορικές περιπέτειες και αναμνήσεις, λέγοντας ότι πρόκειται για  μια χώρα με την οποία ο απόδημος ελληνισμός συνεργάζεται ήδη πολύ στενά. «Αυτή τη συνεργασία θα την επεκτείνουμε και θα την εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο», είπε, σημειώνοντας ότι «με μεγάλη χαρά θα διοργανώσουμε το συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον επόμενο χρόνο».
Ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διασποράς της Αρμενίας κ. Zareh John Sinanyan είπε ότι κατά τη συνάντηση τους συζήτησαν την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών στα θέματα της Διασποράς. «Συζητήσαμε συγκεκριμένα θέματα και θέσαμε μια προκαταρκτική ατζέντα», ανέφερε, σχολιάζοντας τις πολύ καλές, φιλικές και ιστορικές σχέσεις που διατηρούν μεταξύ τους οι τρεις χώρες.