28/8/19

Πρώτη μέρα εργασιών του 20ού Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς

Πρώτη μέρα εργασιών του 20ού Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς

Με συμμετοχή συνέδρων από ολόκληρο τον κόσμο, άρχισε σήμερα το κύριο μέρος των εργασιών του 20ού Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στην Λευκωσία.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε το βράδυ της Τρίτης, 27 Αυγούστου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Στο πρώτο σκέλος των πρωινών εργασιών, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Υπουργό Εξωτερικών για την εξωτερική πολιτική της Κύπρου και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίας.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της ΠΟΜΑΚ κ. Ανδρέα Παπαευρυπίδη, κατά την οποία έγινε απολογισμός των δράσεων των ομοσπονδιών και ακολούθως οικονομικός απολογισμός μέσα από την έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το Κυπριακό και να συζητήσουν μαζί τους επί ποικίλων θεμάτων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο εθνικό πρόβλημα.
Σε παράλληλη συνάντηση, ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου πραγματοποίησε συνάντηση με νέους της Διασποράς της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, στην παρουσία εκπροσώπων των Πρεσβειών της Ελλάδας και του Ισραήλ. Σημειώνεται ότι οι νέοι συμμετέχουν στο Τριμερές Συνέδριο Νεολαίας, του οποίου η υλοποίηση έχει συμπεριληφθεί στην Τριμερή Διακήρυξη Αρχηγών Κρατών για θέματα Διασποράς (Δεκέμβριος 2018).
Στο περιθώριο του συνεδρίου των Αποδήμων Κυπρίων πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αρμενίας για θέματα Διασποράς. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Προεδρικός Επίτροπος κ. Φώτης Φωτίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Αντώνης Διαματάρης και ο  Επίτροπος αρμόδιο για θέματα Διασποράς της Αρμενίας κ. Zareh John Sinanyan, αποφασίστηκε όπως Κύπρος, Ελλάδα και Αρμενία εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στα θέματα της Διασποράς
Το απόγευμα θα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του Οδηγού Κυπρίων Διασποράς και Επαναπατρισθέντων προς τους σύνεδρους και στις 18.45 το Κεντρικό Συμβούλιο θα γίνει δεκτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη ενώ θα ακολουθήσει δεξίωση προς τιμήν των συνέδρων στο Προεδρικό Μέγαρο.