19/11/18

Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη στα εγκαίνια του Πάρκου ΕΠΥ Επικελευστή Μιχάλη Ηρακλέους στα Λατσιά, χθες

Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη στα εγκαίνια του Πάρκου ΕΠΥ Επικελευστή Μιχάλη Ηρακλέους στα Λατσιά, χθες

Αποδέχθηκα με ιδιαίτερη συγκίνηση την πρόσκληση, για να τελέσω τα εγκαίνια του Πάρκου «ΕΠΥ Επικελευστή Μιχάλη Ηρακλέους», καθώς αποτελεί μεγάλη τιμή η απόδοση της οφειλόμενης ευγνωμοσύνης σε έναν πραγματικό ήρωα της πατρίδας.
Το Πάρκο ΕΠΥ Επικελευστή Μιχάλη Ηρακλέους που σήμερα εγκαινιάζουμε είναι ένα ακόμη κύτταρο το οποίο παράγει την αιώνια μνήμη που φυλάττει τους λίγους, τους εκλεκτούς, αυτούς που κατάφεραν να αφήσουν στο πέρασμα τους κάτι, για να θυμούνται οι επόμενοι, αυτούς που με τις πράξεις τους δημιούργησαν ιερή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Αυτούς που γνώριζαν τον κίνδυνο, που έβλεπαν τον θάνατο κατάματα, αλλά δεν οπισθοχώρησαν.
Αυτοί οι αθάνατοι ανάμεσα στις τάξεις τους έχουν από το μαύρο εκείνο πρωινό της 11ης Ιουλίου του 2011, τους δεκατρείς ήρωες του Μαρί, ένας εκ των οποίων είναι και ο ΕΠΥ Επικελευστής Μιχάλης Ηρακλέους, του οποίου τη μνήμη σήμερα τιμούμε.
Ένας λεβέντης που τίμησε μέχρι την τελευταία του στιγμή τη στολή της Εθνικής Φρουράς και το εθνόσημο της πατρίδας, ο οποίος στάθηκε πιστός στο καθήκον την ώρα της κρίσης και της ανάγκης.
Δικαίως η οικογένειά του καμαρώνει για τον ήρωά της. Δικαίως η πολυαγαπημένη του σύζυγος Μαρία και οι λεβέντες γιοί του, Σόλωνας και Άντης, περπατούν με το κεφάλι ψηλά και το στήθος γεμάτο περηφάνια.
Διότι ο Μιχάλης, από το 1999 που εντάχθηκε στους κόλπους της Εθνικής Φρουράς ως Εθελοντής Πενταετούς Υποχρεώσεως, μέχρι και το πρωινό εκείνο του Ιούλη που συντάραξε το παγκύπριο, ήταν υπόδειγμα επαγγελματία στρατιωτικού, έχοντας την πατρίδα και το καθήκον ως απόλυτη προτεραιότητά του.
Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη του, αλλά και των υπόλοιπων παλληκαριών και ταπεινά επαναλαμβάνουμε τη συγνώμη μας για όλα εκείνα που ως Πολιτεία, ως κράτος οφείλαμε να πράξουμε και δεν πράξαμε, προκειμένου να μην εκτεθούν οι άνθρωποί μας, οι άνθρωποί σας, στον κίνδυνο που μέχρι το τέλος κοίταζαν στα μάτια.
Στο χέρι μας είναι να ορίσουμε τα βήματά μας και την πορεία μας για το μέλλον, ώστε να μην ξαναζήσουμε ποτέ τον εφιάλτη της 11ης Ιουλίου 2011, ώστε να μη χρειαστεί ποτέ ξανά οικογένειες να βιώσουν το βασανιστήριο και το δράμα της Μαρίας, του Σόλωνα και του Άντη.
Η πολιτεία δεν μπορεί να επαναφέρει στην ζωή τους δεκατρείς ήρωες του Μαρί.
Μπορεί όμως να υποσχεθεί ότι με τη συνδρομή όλων μας, με φρόνηση και συλλογικότητα, θα εργασθεί, ώστε να μην επαναληφθούν τα σφάλματα του παρελθόντος.
Αυτή είναι η υπόσχεσή μας προς τις οικογένειες των ηρώων.
Σας ευχαριστώ.