19/11/18

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στη Σύνοδο του Συμβουλίου

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στη Σύνοδο του Συμβουλίου
Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ (σε σύνθεση Άρθρου 50) για την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε σήμερα στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε σύνθεση Άρθρου 50, το οποίο απασχόλησε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit, υπό το φως της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των διαπραγματευτών του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ επί του κειμένου της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.  Οι Υπουργοί αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις επί του περιεχομένου της Πολιτικής Διακήρυξης για τη Μελλοντική Σχέση.  Σε αυτό το πλαίσιο, οι ‘27’ προετοίμασαν την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε σύνθεση Άρθρου 50, της 25ης Νοεμβρίου, η οποία θα επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης και την Πολιτική Διακήρυξη.
Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Επικεφαλής Διαπραγματευτή της ΕΕ κ. Michel Barnier και την ομάδα του, για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλαν, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα στα χέρια μας ένα ολοκληρωμένο κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης.  Θεωρούμε ότι το κείμενο είναι ισοζυγισμένο και διασφαλίζει την ομαλή και εύτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι τώρα ανοίγεται ο δρόμος για τον καθορισμό της μελλοντικής σχέσης της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αναφερόμενος στην Πολιτική Διακήρυξη για τη Μελλοντική Σχέση, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος, η οποία διατηρεί στενούς ιστορικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, επιθυμεί τη στενότερη δυνατή μελλοντική σχέση μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου. Παράλληλα, σημείωσε ότι στη μελλοντική σχέση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της έννομης τάξης της Ένωσης, καθώς και η αυτονομία της ΕΕ στον σχεδιασμό και στη λήψη αποφάσεων.
Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στο Πρωτόκολλο για τις Βρετανικές Βάσεις, το οποίο περιλαμβάνεται στη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.  Εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες, τόσο προς τον Michel Barnier όσο και προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, για τη στήριξη και την ένδειξη αλληλεγγύης κατά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεπικουρούμενης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και του Ηνωμένου Βασιλείου.  Είναι πολύ σημαντικό, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, το γεγονός ότι, το Πρωτόκολλο διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου  στις περιοχές των Βάσεων στους τομείς που προβλέπει το Πρωτόκολλο 3 της Πράξης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, καθώς και τα νομικά δικαιώματα και συμφέροντα  των Κυπρίων αλλά και των Ευρωπαίων πολιτών, που ζουν και εργάζονται στις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων.
Σε παρέμβασή του, ο κ. Barnier εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς την Κυπριακή Κυβέρνηση για τη δέσμευσή της στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας σε ό,τι αφορά στο θέμα των Βρετανικών Βάσεων. Επιπλέον, ευχαρίστησε τα κράτη μέλη για τη στήριξή τους και την ενότητα που επέδειξαν στις διαπραγματεύσεις. Καταλήγοντας, υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης  της προετοιμασίας για την ετοιμότητα πολιτών και επιχειρήσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.