12/10/18

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κας. Βασιλικής Αναστασιάδου σε εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κας. Βασιλικής Αναστασιάδου σε εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια

Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνεται η δυνατότητα να παραστώ στη σημερινή διάλεξη του κ. Αναστάσιου Ιαβέρη, ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στην ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα Οδικής Ασφάλειας. Ευχαριστώ θερμά ολόκληρο το επιτελείο του Οργανισμού Νέων για την Οδική Ασφάλεια REACTION καθώς και την εταιρεία LP Franceskides για την πρωτοβουλία τους να καλέσουν στη Κύπρο τον κ. Ιαβέρη.
Κάθε μέρα 3.500 άνθρωποι χάνουν  τη ζωή τους στους δρόμους παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 500 είναι παιδιά. Πάνω από 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε οδικές συγκρούσεις. Οι περισσότεροι είναι νέοι, ηλικίας 15 έως 29 ετών. Το γεγονός αυτό  δημιουργεί σοβαρό ανθρώπινο, οικονομικό αλλά και κοινωνικό κόστος. Η απώλεια ανθρώπων λόγω οδικών συγκρούσεων είναι πλέον μια παγκόσμια μάστιγα.
Το πρόβλημα των οδικών συγκρούσεων, όπως έχει τονιστεί πολλές φορές είναι πολυδιάστατο και πολύπλοκο. Για το λόγο αυτό απαιτούνται οργανωμένες και συντονισμένες προσπάθειες  από ένα μεγάλο αριθμό κρατικών υπηρεσιών, αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα και κοινωνικούς φορείς, με βάση ένα στρατηγικό σχεδιασμό.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, ετοίμασε και έθεσε σε εφαρμογή στρατηγικό σχέδιο για την οδική ασφάλεια που καλύπτει την περίοδο μέχρι το 2020 και μετά από απόφαση του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας έχει ήδη αρχίσει την επικαιροποίηση του για τη δεκαετία 2020-2030 ώστε να περιληφθούν συγκεκριμένες δράσεις που αναμένεται να αναληφθούν.
Παρά το γεγονός ότι στόχος του Στρατηγικού Σχεδίου ήταν η μείωση των θανάτων από οδικές συγκρούσεις κατά 50% μέχρι το 2020, ο στόχος αυτός δυστυχώς δεν φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί αν και λήφθηκαν πολλά μέτρα, νομοθετικά και άλλα.
Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες μας. Αντίθετα, θα πρέπει όλοι μαζί,  ενωμένοι, να προσπαθήσουμε να τερματίσουμε τη συνεχή αφαίμαξη της χώρας μας.  Ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, διαβεβαιώ ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε όλες oι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες σε συνεργασία και με τους ιδιωτικούς φορείς, να πολλαπλασιάσουν και να εντατικοποιήσουν τις δραστηριότητες τους για την Οδική Ασφάλεια, με στόχο τη δραστική μείωση  των θανάτων από οδικές συγκρούσεις.
Ανυπομονώ να ακούσω τη διάλεξη του κ. Ιαβέρη και ευχαριστώ όλους τους συντελεστές της σημερινής εκδήλωσης.