12/10/18

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στο Φεστιβάλ «Αγρότισσα, Φορέας Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στο Φεστιβάλ «Αγρότισσα, Φορέας Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

Είναι μεγάλη η χαρά μου και νιώθω ιδιαίτερη τιμή, που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην όμορφη και πρωτοπόρα αυτή εκδήλωση, που συνδιοργανώνουν το Τμήμα Αγροτισσών της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών και το Κοινοτικό Συμβούλιο Αρεδιού. Η αποψινή εκδήλωση, αναδεικνύει, όχι μόνο τον καθοριστικό ρόλο της Κύπριας αγρότισσας στην ανάπτυξη και στην πορεία της αγροτικής οικογένειας και κοινωνίας, αλλά και την πολύπλευρη συνεισφορά της στον πολιτισμό και στο περιβάλλον.
Ο σημαντικός ρόλος της αγρότισσας, ως η ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης, της υπαίθρου και της οικονομίας, αναγνωρίζεται παγκοσμίως.  Από το 2007, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την 15η Οκτωβρίου ως «Διεθνή Ημέρα της Αγρότισσας». Ο εορτασμός της ημέρας αυτής, στόχο έχει να μας υπενθυμίζει τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή, οικονομία και κοινωνία, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Ο ρόλος της Κύπριας αγρότισσας επεκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Παράλληλα με τις οικογενειακές της υποχρεώσεις, ασχολείται με την παραγωγή τροφίμων και τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, στηρίζει δυναμικά και προωθεί νέες ιδέες και συμμετέχει σε πολλές άλλες δράσεις που αφορούν στη γεωργική εκμετάλλευση, στη διαχείριση βιοτεχνιών, καταλυμάτων, εστιατορίων και καταστημάτων, στην προστασία και στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, στην ανάδειξη της ομορφιάς του αγροτικού τοπίου και στην οργάνωση δραστηριοτήτων που προβάλλουν την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας, κυρίως στις νέες γενιές.
Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εκτιμά τη δράση της αγρότισσας ως ενεργού στοιχείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και με διάφορα μέτρα στηρίζει την παραμονή της στην ύπαιθρο, ώστε να συνεχίσει τον τόσο επωφελή της ρόλο. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, παρέχονται ενισχύσεις για τη δημιουργία ή τον εκσυγχρονισμό μεταποιητικών μονάδων στις αγροτικές περιοχές. Πρόκειται για ένα μέτρο που αξιοποιείται σε μεγάλο βαθμό από τις αγρότισσές μας, οι οποίες επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για δημιουργία ή εκσυγχρονισμό μικρών βιοτεχνιών, αναζωογονώντας την αγροτική οικονομία και παράλληλα στηρίζοντας και προβάλλοντας τα παραδοσιακά μας προϊόντα.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός που έχει πραγματοποιηθεί από τις Ομάδες Τοπικής Δράσης στο πλαίσιο του LEADER, είναι σε μεγάλο βαθμό επικεντρωμένος στις ανάγκες της Κύπριας αγρότισσας.  Αναφέρω ενδεικτικά  ότι, κατά την υλοποίηση των στρατηγικών σχεδίων των Ομάδων Τοπικής Δράσης, αναμένεται να προωθηθούν δράσεις μεταφοράς γνώσεων και ενημέρωσης για μη γεωργικά θέματα, δράσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας στους τομείς του αγροτουρισμού, της χειροτεχνίας, της λιανικής πώλησης.  Προβλέπονται, επίσης, δημόσιες παρεμβάσεις για μικρής κλίμακας υποδομές και δράσεις συνεργασίας για δημιουργία δικτύων για προώθηση του τουρισμού της υπαίθρου.
Η γεωργία και η κτηνοτροφία, διαχρονικά έχουν διαμορφώσει το πλούσιο σε βιοποικιλότητα κυπριακό τοπίο, έτσι τα μέτρα τα οποία καθορίστηκαν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, πηγάζουν από τις παραδοσιακές πρακτικές και εμπειρίες ενασχόλησης του ανθρώπου με τη γη. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και εγώ προσωπικά, θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό της αγρότισσας και του αγρότη και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναζωογόνηση και τη διατήρηση μιας ζωντανής υπαίθρου και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των κατοίκων της.
Φίλες και φίλοι,
Οι γυναίκες της κυπριακής υπαίθρου αξίζουν τον θαυμασμό μας. Έχοντας πολλαπλούς ρόλους και πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες, παραμένουν φορείς αυθεντικότητας, δημιουργικότητας και καινοτομίας και καταφέρνουν, με πρωτοποριακό πνεύμα και διάθεση προσφοράς, την ανάδειξη της τοπικής κληρονομιάς και τη διαφύλαξη των παραδόσεων των αγροτικών περιοχών. Γι’ αυτό, ευχαριστώ και συγχαίρω θερμά τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν την ωραία αποψινή εκδήλωση, που τιμά την Κύπρια αγρότισσα και την ανεκτίμητη προσφορά της στον τόπο μας.