4/9/18

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Ινδίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Ινδίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέθεσε απόψε επίσημο δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Ινδίας κ. Shri Ram Nath Kovind, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Μιλώντας στο δείπνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι Κύπρος και Ινδία έχουν κοινό όρμα για ειρήνη για δημοκρατία και συνδέονται από ιστορικούς δεσμούς φιλίας.
Πρόσθεσε ότι η επίσημη επίσκεψη του Ινδού Προέδρου στην Κύπρο αποτελεί ορόσημο για αυτή τη φιλία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι απτή απόδειξη της εγγύτητας στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες αποτελούν τα μνημεία που έχουν ανεγερθεί αλλά και η ονοματοδοσία δρόμων της Κύπρου προς τιμή των μεγάλων Ινδών ηγετών Γκάντι και Νεχρού, όπως επίσης και η παρουσία ινδικών αποσπασμάτων στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε εξάλλου την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για το γεγονός ότι αύριο άλλο ένα μνημείο θα εγκαινιαστεί προς τιμή του Ινδού μουσικού, καλλιτέχνη και ποιητή Tagore, στον οποίον απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
«Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος που βλέπω ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας εδραιώνονται ολοένα και περισσότερο. Σήμερα είχαμε παραγωγικές διαβουλεύσεις. Εργαστήκαμε για να φέρουμε τις χώρες μας ακόμα πιο κοντά και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο».
Πρόσθεσε ότι «έχουμε επίσης υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς και επαναβεβαιώσουμε την αποφασιστικότητα μας να συνεργαστούμε στη διεθνή σκηνή για την αντιμετώπιση διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων που απαιτούν συλλογική δράση», όπως είναι, μεταξύ άλλων, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, και η προστασία του Περιβάλλοντος.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ινδίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι σχέσεις Κύπρου – Ινδίας βασίζονται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη, τονίζοντας ότι και οι δύο χώρες υποστηρίζουν η μια την άλλη σε θέματα ζωτικής σημασίας και υπογράμμισε την βαθιά και σταθερή στήριξη της χώρας του προς την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.
Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Ινδίας είπε ότι «γνωρίζω την προσήλωση σας σε ό,τι αφορά την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την οδυνηρή διαίρεση της χώρας σας και του λαού σας εδώ και 44 χρόνια. Είμαι βέβαιος ότι υπό τη δική σας συνετή ηγεσία θα εξευρεθεί μια διαρκής λύση.
Η διμερής μας ατζέντα σήμερα είναι πολύμορφη και αυξανόμενη. Και οι δύο χώρες έχουν μια ουσιαστική και αναπτυσσόμενη οικονομική σχέση, με επενδύσεις και εμπορική συνεργασία επικουρούμενη από τις στενές επαφές των δύο λαών μας».
Ενωρίτερα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Ινδίας ξεναγήθηκαν από τη Διευθύντρια του ΓΤΠ κα Σόφη Μιχαηλίδου σε έκθεση, την οποία διοργάνωσε το ΓΤΠ και περιλάμβανε φωτογραφίες, γραμματόσημα, δημοσιεύματα εφημερίδων, καθώς και αριθμό άλλων αντικειμένων, με θέμα τη πορεία των διαχρονικών σχέσεων Κύπρου και Ινδίας. 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε επίσης ένα συλλεκτικό βιβλίο που περιλαμβάνει φωτογραφίες από τα αντικείμενα της έκθεσης.