29/8/18

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην έναρξη των «Ιωαννιδείων»

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην έναρξη των «Ιωαννιδείων»

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να κηρύξω την έναρξη των «Ιωαννιδείων» ναυτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Επιτρέψτε μου προ της όποιας άλλης αναφοράς να συγχαρώ και από αυτό το βήμα, το δικό μας παιδί, τον Παύλο Κοντίδη, ο οποίος για άλλη μια φορά μας χάρισε μοναδικές στιγμές συγκίνησης και περηφάνιας ανεβαίνοντας για δεύτερη συνεχή χρονιά στο πρώτο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας του 2018.
Υπογραμμίζοντας τον ηρωισμό και τιμώντας τη μνήμη του αείμνηστου Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, Διοικητή Ναυτικού κατά την τραγική έκρηξη στο Μαρί, ο Ναυτικός Όμιλος Αμμοχώστου καθιέρωσε το 2013 τα Ιωαννίδεια.
Ο Αρχιπλοίαρχος Ιωαννίδης, διακρινόμενος από την ιδιαίτερη αγάπη που έτρεφε για τη θάλασσα, συνέδεσε στενά το όνομα του με την πρόοδο και την εξέλιξη του Ναυτικού Ομίλου Αμμοχώστου.
Υπηρετώντας με ιδιαίτερο ζήλο τον Όμιλο από τις διάφορες θέσεις που κατείχε κατάφερε να καταξιωθεί με το ήθος και την ανιδιοτελή του προσφορά στην υπηρεσία της προαγωγής των σκοπών που διέπουν την ίδρυση του Ομίλου.
Στο πλαίσιο αυτό, η καθιέρωση πλέον των «Ιωαννιδείων» ως ενός άκρως επιτυχημένου θεσμού για το ναυταθλητισμό, ο οποίος αυξάνει μάλιστα κάθε χρόνο τη φήμη και την αποδεκτικότητά του, αναντίλεκτα τιμά τη μνήμη, την προσφορά αλλά και το όραμα του Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη να καταστεί ο Ναυτικός Όμιλος Αμμοχώστου διεθνώς αναγνωρισμένος.
Για αυτό και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και τα μέλη του Ομίλου γιατί μετατρέπουν το όραμα του αείμνηστου ήρωα Ιωαννίδη σε πραγματικότητα.
Ο όμιλος ενισχύει την ίδια στιγμή την πλούσια και άξια συγχαρητηρίων δραστηριότητα που αναπτύσσουν τα μέλη του, με στόχο την καλλιέργεια της αγάπης για τη θάλασσα, τη διάδοση των θαλάσσιων αθλημάτων, αλλά και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος για κάθε είδους ναυταθλητικές διοργανώσεις στο νησί μας.
Η διεκδίκηση με επιτυχία από τον Όμιλο και η διεξαγωγή φέτος στα πλαίσια των Ιωαννιδείων δύο διεθνούς εμβέλειας διοργανώσεων, αυτών του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Optimist και του Μεσογειακού και Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ανοιχτής Θάλασσας, όπως και του Μεσογειακού Πρωταθλήματος Optimist και του Διεθνούς Αγώνα Κύπρου-Ισραήλ, αποτελεί απτή απόδειξη των προλεχθέντων, με πολλαπλά οφέλη για τον τόπο.
Πιο συγκεκριμένα, η γιορτή αυτή της ιστιοπλοΐας συνδεδεμένη με έντονο αγωνιστικό ενδιαφέρον, έχει προσελκύσει στη Λεμεσό, μία πόλη άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα και τη ναυτιλία, πληθώρα διεθνών συμμετοχών και κορυφαίων αθλητών που αναμένεται να χαρίσουν στους λάτρεις του ναυταθλητισμού και όχι μόνο, ένα μοναδικό θέαμα.
Παράλληλα, αναδεικνύοντας  τις φυσικές ομορφιές της πατρίδας μας, τις ιδανικές παροχές φιλοξενίας και τα προνόμια των κυπριακών θαλασσών, οι εκδηλώσεις αποτελούν σημαντικό μοχλό προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος, αποδεικνύοντας ότι ο τόπος μας είναι σε θέση να υποδέχεται επιτυχώς επισκέπτες µε ειδικό ενδιαφέρον για τον αθλητισμό.
Η δραστηριότητα που αναπτύσσει διαχρονικά ο Ναυτικός Όμιλος Αμμοχώστου, υπηρετώντας με υψηλό αίσθημα ευθύνης τα αθλητικά ιδεώδη και το ολυμπιακό πνεύμα είναι εξέχουσας σημασίας και ενισχύει τη δική μας στρατηγική προσέγγιση να καταστεί ο αθλητισμός εργαλείο για καλλιέργεια συνειδήσεων με αρχές και αξίες.
Ενισχύει, επίσης, τις δράσεις που αναπτύσσουμε για τη στήριξη του αθλητισμού κορυφής. Τόσο οι επιτυχίες του Παύλου Κοντίδη όσο και οι μεγάλες διακρίσεις άλλων αθλητών μας σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο είναι δηλωτικές των ανερχόμενων ταλέντων που διαθέτει ο τόπος μας, καθώς και των δυνατοτήτων τους στον τομέα του αθλητισμού.
Συναφώς, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως Πολιτεία θα βρισκόμαστε στο πλευρό των αθλητών μας δικαιώνοντας τις προσδοκίες τους.
Μέσα από τους σχεδιασμούς και τις στρατηγικές που εφαρμόζουμε και έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο τον αθλητή, στοχεύουμε ακριβώς στην ουσιαστική προαγωγή και στήριξη του κυπριακού αθλητισμού, ανταποκρινόμενοι με πράξεις στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες, απαιτήσεις και προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κάθε αθλητής στην πορεία προς την επιτυχία.
Προτού απευθύνω λίγα λόγια στην Αγγλική προς τους ξένους αθλητές, θα ήθελα να μεταφέρω τα θερμά συγχαρητήρια μου τόσο στον Πρόεδρο Στέλιο Χαραλάμπους όσο και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Ομίλου Αμμοχώστου για την πλούσια δράση που αναπτύσσουν και ιδιαίτερα για την επιτυχή ανάληψη οργανώσεων διεθνούς εμβέλειας όπως η  παρούσα.
It would be an omission on my behalf if I did not welcome and wish every success to the numerous athletes who are taking part at the IOANNIDEIA 2018 – Optimist World Championship.
An event established in 2013 by Famagusta Nautical Club in order to commemorate the heroism and memory of Commodore Andreas Ioannides, Navy Commander during the tragic events at Mari.
To this end, the establishment of IOANNIDEIA as a highly successful event for nautical sports, with increased reputation and participants year after year, undoubtedly honors the services and vision of Commander Ioannides to internationally promoting Famagusta Nautical Club.
To this end, I wish to warmly congratulate the President and the members of Famagusta Nautical Club, both for their overall actions and initiatives and for their successful organisation of IOANNIDEIA 2018.
I have no doubt that the organization of high-standard international competition events as those undertaken by the Famagusta Nautical Club will attract further international athletic events of the same caliber in our country.
And it is our true and sincere wish and vision for the Famagusta Nautical Club to be able to soon host such events in the waters of Famagusta, in front of Jerry Island where its true home is.
Thank you and I wish every success to the athletes who will participate in the events to follow