Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων
Όπως κάθε χρόνο, είναι με ιδιαίτερη τιμή που χαιρετίζω την εναρκτήρια τελετή και τις εργασίες του Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, καλωσορίζοντας και φέτος στην πατρίδα μας όλους εσάς, τους απόδημους μας.
Προ της όποιας άλλης αναφοράς, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη, τα συλλυπητήρια, αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση ολόκληρου του κυπριακού λαού στους Ελλαδίτες αδελφούς μας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που βιώνει ολόκληρη η χώρα, ως αποτέλεσμα των φονικών πυρκαγιών της περασμένης Δευτέρας.
Ήδη βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή σε πλήρη επικοινωνία και συντονισμό με τις Ελληνικές Αρχές – έχω επικοινωνήσει και με τον φίλο Πρόεδρο και με τον φίλο Πρωθυπουργό και έχω διαβιβάσει τα αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης, αλλά ταυτόχρονα έχουμε, εμπράκτως, αποδείξει πως είμαστε όπως και εσείς είστε, η Ελλάδα, πάντοτε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έτσι και εμείς είμαστε στο πλευρό της Ελληνικής Δημοκρατίας, του ελληνικού λαού και με αποφάσεις που σήμερα έχουμε πάρει θέλω να πιστεύω πως θα συμβάλουμε έστω και κατ΄ ελάχιστον στην άμβλυνση είτε του πόνου είτε των καταστροφών.
Διαβιβάστε παρακαλώ, κ. Υφυπουργέ των Εξωτερικών της Ελλάδας, τα βαθύτατα και ειλικρινή μας συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράσταση τόσο του κυπριακού λαού όσο και του ίδιου προσωπικά.
Έχοντας υψηλή αίσθηση περηφάνιας για την καταγωγή σας, αναδειχθήκατε διαχρονικά σε άξιους πρεσβευτές της παράδοσης, του πολιτισμού, και πρωτίστως σε ισχυρούς φορείς της ορθής προβολής των εθνικών μας θέσεων και δικαίων στις χώρες διαμονής σας.
Και νιώθω περήφανος, γιατί διακρινόμενοι για την εργατικότητα, τη δημιουργικότητα και τις ικανότητες σας, αναπτύξατε πολυποίκιλη δραστηριότητα, ταυτίζοντας την πορεία σας στις χώρες που ζείτε, με δράσεις πολιτικού, κοινωνικού, πολιτιστικού, καθώς και επιχειρηματικού και φιλανθρωπικού περιεχομένου.
Την ίδια στιγμή, καθιστώντας τον απόδημο Κυπριακό Ελληνισμό μοχλό ανάπτυξης και προόδου, συμβάλατε σημαντικά στους στόχους και τις επιδιώξεις μας για την περαιτέρω ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και των χωρών που διαβιείτε.
Η παρουσία, άλλωστε, στο Συνέδριο σημαντικού αριθμού αρχηγών και εκπροσώπων διπλωματικών αποστολών υπογραμμίζει τη γεφυροποιό αυτή ισχύ και δύναμη μέσα από τη δράση σας.
Εκείνο όμως για το οποίο νιώθω την ανάγκη να εστιάσω την αναφορά μου και να σας επαινέσω, είναι η ισχυρή συνειδητή βούληση και οι καθόλα επιτυχείς προσπάθειες που καταβάλλετε, θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα να μεταλαμπαδεύσετε στη νέα γενιά την άδολη και γνήσια φιλοπατρία που σας διακρίνει.
Και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση, που χαιρετώ και καλωσορίζω τους καταξιωμένους νέους, που η εδώ μαζική παρουσία τους μας γεμίζει με περηφάνια και αισιοδοξία. Συγχαρητήρια σε όλους τους νέους για το έργο που επιτελείτε αλλά και σε όλους τους Προέδρους των ομογενειακών Συμβουλίων. Η παράδοση της σκυτάλης είναι κάτι φυσιολογικό, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό για όσους ζουν και βιώνουν στο εξωτερικό και χρειάζεται ακριβώς να ενδυναμώσουν τη βούληση, τη θέληση, αλλά και την πίστη στις παραδόσεις, στις αρχές, στις αξίες, στην αγάπη μας για την πατρίδα στους νέους που δεν γεννήθηκαν, που δεν έζησαν, που δεν βίωσαν όσα εσείς μεταφέρατε στο εξωτερικό μαζί σας.
Η συμμετοχή των νέων στο Συνέδριο, στις εκδηλώσεις που προηγήθηκαν και έπονται αυτού, ως επίσης και οι άξιες συγχαρητηρίων δράσεις που αναπτύσσουν είτε οι ίδιοι είτε σε συνεργασία με αντίστοιχες οργανώσεις νέων στις χώρες που διαβιούν μη διαγράφοντας τους δεσμούς με την εθνική τους καταγωγή, είναι επιβεβαίωση της βαθιάς τους επιθυμίας όπως διατηρήσουν τους δεσμούς τους με τις ρίζες τους.
Είναι ακριβώς σε αυτούς τους νέους, το μέλλον της διασποράς, στους οποίους στηρίζουμε όλοι τις ελπίδες μας, για να συνεχίσουν το ανεκτίμητο έργο των κυπριακών παροικιών και τη μέχρι τώρα αξιοσημείωτη δράση και προσφορά που όλοι εσείς οι απόδημοι αναπτύξατε.
Γνωρίζω το ενδιαφέρον, την έγνοια και τις ανησυχίες που τρέφετε για την πρόοδο και την ευημερία και ιδιαίτερα την εθνική επιβίωση, γενικότερα της πατρίδας μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Είναι καλά γνωστές οι δυσκολίες που η χώρα μας αντιμετώπισε σαν αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, εξαιτίας της οποίας βρέθηκε το 2013 στα πρόθυρα της οικονομικής χρεωκοπίας.
Είναι εξίσου γνωστό, πως μέσα από ένα συγκροτημένο πρόγραμμα, τις θυσίες του λαού, τη σκληρή δουλειά, αλλά και τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων έγινε κατορθωτό, όχι μόνο να αποτρέψουμε τα χειρότερα, αλλά μέσα από ένα συγκροτημένο πρόγραμμα, δημοσιονομική πειθαρχία και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς να επιτύχουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας και από το 2015 να παρουσιάζουμε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης που έφτασαν το 2017 να θεωρούνται και να είναι ανάμεσα στους υψηλότερους στην Ευρώπη.
Με όσα αναφέρω δεν ισχυρίζομαι ότι έχουμε αντιμετωπίσει στο σύνολο τα προβλήματα ή τους κινδύνους. Αυτό για το οποίο μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω είναι η σταθερή αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε την ίδια πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική που θα επιτρέψει σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη, όπως προβλέπουν και οι Διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης και όχι μόνο.
Περισσότερα όμως για τα της οικονομίας, αλλά και ευρύτερα της εσωτερικής διακυβέρνησης, θα έχετε την ευκαιρία να συζητήσετε και να ενημερωθείτε με λεπτομέρειες κατά τις συναντήσεις σας με τους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς.
Την ίδια στιγμή θέλω να τονίσω ότι μέσα από μία πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, με συγκροτημένη και συγκεκριμένη στρατηγική και στόχους έχουμε επιτύχει να προσδώσουμε αναβαθμισμένο κύρος στην πατρίδα μας, καθιστώντας την ένα αξιόπιστο παράγοντα σταθερότητας, περιφερειακό πυλώνα πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής συνεργασίας, ως επίσης και συνεισφορέα ασφάλειας στην περιοχή.
Σαν αποτέλεσμα των εν λόγω πολιτικών και παρά τις απειλές και αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, προχωρούμε απρόσκοπτα στην υλοποίηση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας στη βάση συγκεκριμένων στρατηγικών σχεδιασμών.
Δεδηλωμένη είναι η βούληση και η αποφασιστικότητα μας για συνεργασία και διάλογο με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, προκειμένου να ολοκληρώσουμε την ανασυγκρότηση του κράτους και να κτίσουμε την Κύπρο της νέας εποχής.
Το ίδιο δεδηλωμένη είναι και η βούληση μας σε συνεργασία με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και μέσα σε ένα κλίμα ενότητας, να αντιμετωπίσουμε την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον τόπο τα τελευταία 44 χρόνια με τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και τις όποιες και τις όσες επιδιώξεις της Τουρκίας καταγράφονται.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η καλή διάθεση που επιδείξαμε για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος στη διάρκεια αυτών των 44 χρόνων της τουρκικής κατοχής, τόσο από εμένα που είμαι ο τελευταίος όσο και των προκατόχων μου, παραμένει αμετάβλητη.
Και είναι με λύπη μου, που θέλω να παρατηρήσω πως οι όποιες προσπάθειες και καλή διάθεση μας, προσέκρουαν και προσκρούουν στην τουρκική αδιαλλαξία η οποία επέμενε και επιμένει σε προτάσεις που θα επέτρεπαν τον έλεγχο είτε της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε μιας υπό μετεξέλιξη κρατικής οντότητας μετά την απόφαση να μπούμε σε ένα διάλογο στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Δηλωτικό των στόχων που επιδιώκει να εξυπηρετήσει η Τουρκία είναι η εμμονή στην ίδια απαράδεκτη και προκλητική στάση, επικαλούμενη ότι ο σφετερισμός περιουσιών, η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο εποικισμός και η αξίωση μόνιμης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων οφείλεται τάχα στο γεγονός της προστασίας των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων.
Ένα πρόσχημα, που όχι μόνο δεν συνάδει με τη λογική και το Διεθνές Δίκαιο αλλά είναι διαμετρικά αντίθετο με την αρχή που συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για την άλλη. Σεβόμαστε απόλυτα τις όποιες ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και έχουμε ανταποκριθεί μέσα από τις κατά καιρούς προτάσεις που έχουμε καταθέσει. Αλλά την ίδια ώρα αυτό που διεκδικούμε είναι να υπάρχει και ο ανάλογος σεβασμός προς τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Είναι μόνο μέσα από τον αλληλοσεβασμό που θα πετύχουμε τη λύση, μόνο μέσα από τον σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι μόνο μέσα από την αναγνώριση ότι δικαίωμα να αποφασίζουν έχουν μόνο οι Κύπριοι για τους Κύπριους, είτε Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι, μαζί συνεργαζόμενοι εμείς να αποφασίζουμε και όχι η οποιαδήποτε τρίτη χώρα. Για αυτό και είναι κάθετη η θέση μας ότι δεν μπορεί ένα κράτος μέλος των ΗΕ, ένα κράτος της ΕΕ να θεωρείται ανεξάρτητο από την ώρα που μπορεί να συνεχίσουν ο αναχρονισμός των εγγυήσεων, ο αναχρονισμός της αξίωσης να παραμένουν κατοχικά στρατεύματα εσαεί γιατί τάχα χρειαζόμαστε προστασία της κυριαρχίας μας από τρίτες χώρες.
Το έχω πει και θα το επαναλάβω. Με καμιά των γειτόνων μας δεν είχαμε τόσο εξαίρετες σχέσεις όσο σήμερα. Ήταν διαχρονικά οι φιλικές σχέσεις, βεβαιότατα, με τις γείτονες χώρες, είτε την Αίγυπτο είτε την Ιορδανία ή το Ισραήλ ή την Παλαιστίνη, τον Λίβανο, τη Συρία. Η μόνη χώρα η οποία αποτελεί εξαίρεση, δυστυχώς, παραμένει η Τουρκία.
Θέλουμε και επιδιώκουμε για αυτό και στηρίξαμε και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Προτιμούμε να έχουμε μια ευρωπαϊκή χώρα ως γείτονα. Θέλουμε να δούμε ότι μέσα από τις συνέργειες και τις δικές μας μπορεί επιτέλους να επιτευχθούν στόχοι που θα εξυπηρετούν και τον τουρκικό λαό. Αλλά αυτά που ζητούμε από την ηγεσία της Τουρκίας είναι επιτέλους να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να σεβαστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Και τότε μπορούμε μέσα από αυτές τις συνέργειες να κτίσουμε πραγματικά τις προοπτικές και τη βάση για συνεργασία σε ειρηνική συνύπαρξη και συμβίωση με τους συμπατριώτες μας.
Είχα την ευκαιρία προχθές σε συνάντηση με την Ειδική Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα, την κα Λουτ, να της διαβιβάσω αυτή μας την αποφασιστικότητα, να της διαβιβάσω τη γνήσια βούληση μας να εμπλακούμε και πάλι σε ένα διάλογο στη βάση βεβαίως των παραμέτρων του Γενικού Γραμματέα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Εάν ξεπεράσουμε τα προβλήματα που άπτονται των θεμάτων ασφαλείας πιστεύω ότι οι υπόλοιπες των διαφορών, όπως ορθά ελέχθη και από πλευράς του Φίλιπ Κρίστοφερ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο μπορεί να δώσει απαντήσεις σε οποιεσδήποτε άλλες εκκρεμότητες και διαφορές πιθανόν να υπάρχουν μεταξύ ημών και των Τουρκοκυπρίων. Το θέμα είναι να υπάρξει επιτέλους αποδοχή αυτού που το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, αλλά και της ΕΕ αναγνωρίζει. Αυτή ήταν, χωρίς καμιά προϋπόθεση, η θέση που εξέφρασα – όταν λέω προϋποθέσεις εννοώ προαπαιτούμενα – στην κα Λουτ. Δηλαδή εξέφρασα την ετοιμότητα μας να ξεκινήσουμε από εκεί που μείναμε αρκεί να υπάρξει, όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας όχι εμείς διαπιστώνουμε, αποδοχή και των έξι σημείων που άπτονται των παραμέτρων του πλαισίου Γκουτέρες.
Το πρώτο είναι η κατάργηση των εγγυήσεων, το δεύτερο είναι η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Και δεν είναι η επιλεκτική επιλογή από τα έξι εκείνα που πάντοτε ενδεχόμενα θα βοηθούν να ικανοποιούνται αξιώσεις της Τουρκίας. Αυτό που θέλουμε είναι απεξάρτηση, ανεξαρτησία, κυριαρχία, αυτοδιάθεση των Κυπρίων για τους Κυπρίους.
Θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω την ικανοποίηση μου για το έργο που επιτελείτε. Θέλω να σας καλωσορίσω για άλλη μια φορά, να σας ευχηθώ ό,τι καλύτερο και θέλω να σας βεβαιώσω ότι θα είμαστε στο πλευρό σας. Έχω ακούσει, έχω αφουγκραστεί, γνωρίζω τις ανάγκες της παροικίας σε θέματα εκπαίδευσης, σε θέματα πολιτιστικών πολιτικών κλπ. Γνωρίζετε καλά ότι πράττουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν μέσα στα οικονομικά πλαίσια και τις δυνατότητες του κράτους, για να ανταποκριθούμε. Θα συνεχίσουμε να το πράττουμε ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις δικές σας προσπάθειες, τους δικούς σας αγώνες, ώστε να παραμείνετε και να παραμείνει η νέα γενιά δεμένη με την πατρώα γη.