Διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια για τα 51 χρόνια της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας
30/09/2011
Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,
Με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας απευθύνω προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό –Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους- χαιρετισμό τιμής και εκτίμησης.
Τιμούμε την επέτειο της Ανεξαρτησίας με υπερηφάνεια αλλά και με περίσκεψη και προβληματισμό. Υπερηφάνεια για τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα της χώρας και του λαού μας. Περίσκεψη και προβληματισμό για την τραγική κατάσταση που προκάλεσαν στην πατρίδα μας το 1974, το φασιστικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ και η τουρκική εισβολή και κατοχή.
Η ανεξαρτησία αποτελεί την κορυφαία κατάκτηση του λαού μας. Πολλές είναι οι θυσίες που απαιτήθηκαν για την επίτευξη της. Ακόμη περισσότερες οι θυσίες που απαιτήθηκαν για την υπεράσπιση της. Για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας. Για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της νομιμότητας στον τόπο.
Προς όλους όσοι αγωνίστηκαν για τον λαό και την πατρίδα, αξίζει κάθε τιμή. Έμπρακτα τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας μέσα από την εντατικοποίηση του αγώνα για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.
Για να τερματίσουμε την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό.
Για να επανενώσουμε τον τόπο και τον λαό σε συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας.
Η συνέχιση της κατοχής είναι διαρκής απειλή για την πατρίδα μας. Απειλή για τις κατακτήσεις αλλά και την προοπτική της προόδου και της ευημερίας του λαού.
Η επίλυση του Κυπριακού είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας. Είναι γι’ αυτό που βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας.
Ανεξαρτήτως των δυσκολιών και των εμποδίων που προκαλεί η παρελκυστική στάση της τουρκικής πλευράς, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για λύση. Συνεπείς στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Συνεπείς στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.
Είμαστε πανέτοιμοι για έναν έντιμο συμβιβασμό. Είμαστε πανέτοιμοι για λύση σύντομα. Όχι όμως για μια όποια λύση. Λύση που να στηρίζεται σε αρχές. Δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική. Λύση που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ που έχουν υιοθετήσει τα όσα προβλέπουν οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων το 1977 και 1979. Σε αυτή τη λύση παραμένουμε προσηλωμένοι. Τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στα πλαίσια της οποίας Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούν ξανά μαζί να ζήσουν και να συνεργαστούν. Θα μπορούν ξανά μαζί να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Χωρίς συγκρούσεις και εντάσεις. Χωρίς συρματοπλέγματα διαχωρισμού. Πραγματικοί αφέντες στον τόπο μας χωρίς καμιά ξένη δύναμη να μπορεί να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της πατρίδας μας.
Επαναλαμβάνουμε ότι η διχοτόμηση δεν μπορεί να αποτελέσει λύση. Γιατί διαιωνίζει τους κινδύνους. Γιατί διαιωνίζει την παρουσία της Τουρκίας στο νησί. Γιατί οριστικά ακυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας που η Τουρκία παραβιάζει από το 1974.
Η ετοιμότητά μας για έναν έντιμο συμβιβασμό δεν αποδυναμώνει την αποφασιστικότητα μας για διαφύλαξη και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κράτους μας. Ενεργώντας στη βάση του διεθνούς δικαίου και αναπτύσσοντας έντονη διεθνή δράση, ασκούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Προωθούμε με υπευθυνότητα και σύνεση τα συμφέροντα του λαού μας.
Οι έρευνες για εντοπισμό και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι απόρροια αυτής της πολιτικής που θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε. Θέλω ξανά να υπογραμμίσω προς όλους όσοι επιχειρούν να αμφισβητήσουν αυτό το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας: Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτα.
Όπως η Κυπριακή Δημοκρατία σέβεται τα νόμιμα δικαιώματα κάθε χώρας και κάθε λαού, ο ίδιος σεβασμός απαιτούμε να επιδεικνύεται προς τα δικαιώματα της χώρας και του λαού μας. Τον ίδιο σεβασμό που η Κυπριακή Δημοκρατία επιδεικνύει στο διεθνές δίκαιο, απαιτούμε να τον επιδεικνύουν όλοι. Και πρώτα απ’ όλα η Τουρκία, που παραβιάζει με την κατοχή κάθε έννοια και αρχή του διεθνούς δικαίου. Που απειλεί και προκαλεί ένταση στην περιοχή.
Ο στόχος της τουρκικής ηγεσίας είναι προφανής. Με αυτή τη συμπεριφορά προσπαθεί να παρεμποδίσει την άσκηση ενός αυτονόητου κυριαρχικού δικαιώματος της Κύπρου. Παράλληλα, προσπαθεί να εξισώσει το ψευδοκράτος με το νόμιμο κράτος. Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από αυτή την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις όποιες προκλήσεις με έντονη πολιτική και διπλωματική δράση.
Ο θόρυβος, οι απειλές και οι επεμβάσεις της Τουρκίας είναι άνευ αντικειμένου. Είναι προφάσεις εν αμαρτίαις που προδίδουν επεκτατικές βλέψεις κατά της Κύπρου. Η Τουρκία συνεχίζει να επικαλείται τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας τους οποίους αδικεί και εκμεταλλεύεται διαχρονικά. Το επαναλαμβάνει και τώρα. Θέλω να διαμηνύσω στους Τουρκοκύπριους ότι η κερδοφόρα εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που πιθανόν να ανευρεθούν στη Θαλάσσια Αποκλειστική Ζώνη της χώρας μας θα πάρει μερικά χρόνια. Μέχρι τότε αν δεν λύσουμε το Κυπριακό ώστε να καρπωθούμε από κοινού αυτά τα κέρδη, θα είμαστε ως ηγεσίες υπόλογοι στις δύο κοινότητες, υπόλογοι σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Η υπόθεση- υδρογονάνθρακες αποτελεί πρόκληση. Αποτελεί ευκαιρία για λύση του Κυπριακού σύντομα.
Η Τουρκία αντί να προκαλεί, πρέπει να στρέψει την προσοχή της στις προσπάθειες επίτευξης λύσης. Δυστυχώς, την ώρα που συζητούμε για λύση η τουρκική πλευρά συνεχίζει τον παράνομο μαζικό εποικισμό. Ενώ συζητούμε το περιουσιακό και το εδαφικό, προβαίνει σε νέα διανομή και σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών. Την ίδια ώρα που επικαλείται τις διαδικασίες για λύση του Κυπριακού, ο κ. Ερντογάν με απαράδεκτες ύβρεις και απειλές υποσκάπτει τη βάση των διαπραγματεύσεων.
Καλούμε τη διεθνή κοινότητα όπως στραφεί προς την Τουρκία και την καλέσει να σεβαστεί τον διεθνή νόμο. Να τερματίσει τις προκλήσεις που δημιουργούν κινδύνους στην περιοχή. Να συνεργαστεί για επίτευξη λύσης. Η διεθνής κοινότητα, και πρωτίστως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, οφείλει να αναλάβει μια τέτοια δράση.
Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας γιατί χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μόνιμα και μη μόνιμα, καθώς και διάφορες άλλες χώρες, με ξεκάθαρο τρόπο στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε προς την Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία και τον λαό της Ελλάδας που σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό μας και ολόψυχα να μας συμπαρίσταται και να μας στηρίζει.
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Η χώρα μας βρίσκεται ενώπιον ακόμη μιας μεγάλης πρόκλησης. Είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας της χώρας μας, τα οποία επιδεινώθηκαν λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Αυτά τα προβλήματα είναι δημοσιονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα. Η Κυβέρνηση μας λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων καταμερίζοντας τα βάρη με όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένο τρόπο. Λαμβάνει μέτρα για την επίλυση συσσωρευμένων για δεκαετίες διαρθρωτικών προβλημάτων. Με σεβασμό στις συλλογικές κατακτήσεις των εργαζομένων. Με σεβασμό στον κοινωνικό διάλογο.
Πρέπει απ’ όλους να γίνει κατανοητό ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων επιβάλλεται η συμβολή όλων. Η κοινή προσπάθεια όλων. Μακριά από λαϊκισμό και ισοπέδωση. Μακριά από καταστροφολογίες και κινδυνολογίες. Είναι η ώρα της ανάληψης ευθύνης από όλους. Για το καλό του τόπου μας.
Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,
Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις χρειαζόμαστε τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα στο εσωτερικό μας μέτωπο. Με την Τουρκία να απειλεί και να προκαλεί, είναι ό,τι χειρότερο η πολυδιάσπαση του εσωτερικού μετώπου. Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να μας ικανοποιεί.
Ιδιαίτερα μετά την καταστροφική έκρηξη στο Μαρί υπήρξαν συμπεριφορές ζημιογόνες για τους θεσμούς και ειδικά για τον θεσμό της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος - ανεξάρτητα απο το ποιός είναι ο Πρόεδρος - είναι εξαιρετικά σημαντικός για την επιβίωση και τη λειτουργία του Κράτους. Η ενότητα πρέπει να κυριαρχήσει. Να κυριαρχήσει ο σεβασμός προς τους θεσμούς και ο αλληλοσεβασμός. Όλοι μαζί Κυβέρνηση, πολιτικές δυνάμεις και λαός να στείλουμε το μήνυμα «Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος».
Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,
Μπορούμε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για τον τόπο μας και το μέλλον των παιδιών μας στην αγαπημένη μας πατρίδα. Αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα τις καταστροφικές συνέπειες από την έκρηξη στο Μαρί. Λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με κοινωνική ευαισθησία και σεβασμό στους εργαζόμενους. Δημιουργούμε νέες προοπτικές για τον τόπο με την προσπάθεια για αξιοποίηση ενδεχόμενων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ενισχύουμε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς. Παραμένουμε προσηλωμένοι σε σωστή και δίκαιη υπό τις περιστάσεις λύση του Κυπριακού. Εργαζόμαστε να αναλάβουμε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με κοινή προσπάθεια, ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε πολλά και σημαντικά για την πατρίδα και τον λαό μας.
Τιμούμε την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας με το βλέμμα στραμμένο προς ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο μέλλον.
Χρόνια πολλά.