16/10/14

Ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εμπορίου της ΕΕ



Ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης συμμετείχε
στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εμπορίου της ΕΕ


Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης συμμετείχε στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη στις 14-15 Οκτωβρίου 2014.

Κύριο θέμα συζήτησης στη συνάντηση του Συμβουλίου, ήταν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ για τη σύναψη της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP). Στην παρέμβασή του, ο κ. Λακκοτρύπης υποστήριξε την αναγκαιότητα επίσπευσης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, καθώς και της εντονότερης διαβούλευσης με τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ). Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Ενέργειας έκανε ειδική αναφορά στην εξασφάλιση, μέσω της συμφωνίας TTIP, θετικών αποτελεσμάτων για τον τομέα της ναυτιλίας και ευνοϊκότερων συνθηκών κινητικότητας για επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών.

Κατά το γεύμα εργασίας, όπου συζητήθηκε σε στρατηγικό επίπεδο η συνεισφορά της εμπορικής πολιτικής στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε την ανάγκη όπως η υπό αναθεώρηση εμπορική πολιτική της ΕΕ επικεντρωθεί περισσότερο σε νέες και αναδυόμενες αγορές, όπως αυτές της Αιγύπτου και των χωρών του Κόλπου.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Λακκοτρύπης παρακολούθησε επίσης το συνέδριο υψηλού επιπέδου με θέμα τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ για σύναψη της συμφωνίας TTIP, που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Πρωθυπουργού της Ιταλίας κ. Matteo Renzi. Κύριοι ομιλητές στο Συνέδριο ήταν ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ κ. Karel De Gucht και ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ κ. Michael Froman.

--------------------------