Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κατόπιν της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ
Η θέληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι δεδομένη, εφόσον διεξαχθούν στο πλαίσιο που είναι δεδομένο και εφόσον προηγουμένως τερματιστούν οι όποιες προκλήσεις και παραβιάσεις γίνονται από την Τουρκία, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ κ. Ζιαν Πιέρ Λακρουά, στην παρουσία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο κας Σπέχαρ, είπε ότι «η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βοηθό ΓΓ είχε ως αντικείμενο τη μελέτη που γίνεται στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τις ειρηνευτικές δυνάμεις, η οποία δεν αφορά μόνο στην Κύπρο, αλλά διεθνώς όλες τις ειρηνευτικές δυνάμεις.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας –επειδή παρούσα στη συνάντηση ήταν και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ- είχε προκαταρκτικά μια συζήτηση, σχετικά με την κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος επανέλαβε την ετοιμότητα της πλευράς μας να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση, εφόσον βεβαίως προηγουμένως τερματιστούν οι όποιες προκλήσεις και παραβιάσεις γίνονται από την Τουρκία και φυσικά (εφόσον γίνουν) στο πλαίσιο που είναι δεδομένο, δηλαδή, χωρίς νέες προϋποθέσεις ή νέες αξιώσεις που ακούγονται κατά καιρούς.
Επίσης, ο Πρόεδρος επανέλαβε στην κα Σπέχαρ την ετοιμότητά του να συναντηθεί με τον κ. Ακιντζί, διότι σε κάποια στιγμή θα πρέπει να συνομιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο, αν πρόκειται να ξεκινήσουν ξανά οι διαδικασίες. Η θέληση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι δεδομένη. Περιμένουμε να δούμε από την άλλη πλευρά ποια είναι τα μηνύματα».
Ερωτηθείς αν υπήρξε κάποια αντίδραση από τα κατεχόμενα αναφορικά με την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι. Όμως, έχει ιδιαίτερη σημασία και το τι συμβαίνει στο επίπεδο της ειρηνευτικής δύναμης και πρέπει να πούμε ότι ο Πρόεδρος υπογράμμισε στον κ. Λακρουά –συνεπικουρούμενος από τους συνεργάτες του τον Υπουργό Εξωτερικών και τον διαπραγματευτή- τον ρόλο και την αποτελεσματικότητα της ειρηνευτικής δύναμης.
Συνειδητοποιούμε ότι είναι εδώ για πάρα πολλά χρόνια και ότι για κάποιους στα ΗΕ αυτό μπορεί να θεωρείται ως επιβάρυνση. Όμως τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά, διότι στην Κύπρο διατηρείται αυτή κατάσταση ηρεμίας και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
[Κατά τη σημερινή συνάντηση] ανταλλάχθηκαν ιδέες και περιμένουμε ότι οποιαδήποτε αναθεώρηση μπορεί να γίνει σε διεθνές επίπεδο, δεν θα επηρεάσει αυτό τον ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα μικρό σε μέγεθος κράτος, με κατοχικά στρατεύματα ξένης δύναμης παρόντα και σε πολύ μικρή απόσταση και από την Τουρκία, αλλά και από άλλες εύφλεκτες ζώνες στην περιοχή».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του κ. Ακιντζί περί λύσης δύο κρατών και το περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν πρόκειται να μπούμε σε αυτή τη λογική του να σχολιάζουμε δηλώσεις, συνεντεύξεις. Η ουσία των πραγμάτων είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διαβιβάσει και μέσω των ΗΕ την ετοιμότητα του και για διαπραγμάτευση, εφόσον υπάρξουν φυσικά οι συνθήκες που όλοι καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να υπάρξουν, αλλά και για μια συνάντηση με τον ίδιο τον κ. Ακιντζί.
Αυτοί οι σχολιασμοί και οι ανταλλαγές μηνυμάτων και το τι λέει ή δεν λέει το περιβάλλον, θεωρούμε ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν ούτε είναι εποικοδομητικά».
Ερωτηθείς είπε ότι «ουσιαστικά δεν έχουμε ακούσει κάτι καινούριο από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ακιντζί. Πράγματι, το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν κάποιες παράμετροι των ΗΕ, όπως υπάρχουν και κάποιες σημαντικές συγκλίσεις και συνεννοήσεις. Μια τέτοια σύγκλιση που υπήρξε ανάμεσα στις δύο πλευρές –και θεωρούμε ότι πρέπει να ισχύει- είναι σχετικά με τον φυσικό πλούτο της χώρας και τη διαχείριση του φυσικού πλούτου, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως των υδρογονανθράκων.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, η σύγκλιση που υπάρχει είναι ότι αυτό θα είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης του κοινού κράτους μετά από μια συμφωνία λύσης. Άρα, λοιπόν η απάντηση υπάρχει εκεί και τα οποιαδήποτε άλλα σχόλια δεν μπορεί να υπερισχύουν αυτής της σύγκλισης».
Σε ερώτηση αν ο κ. Λακρουά μετέφερε κάποιο μήνυμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Λακρουά έχει μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή και αυτή ακριβώς είναι που συζητήθηκε».
Πρόσθεσε ότι αυτή η αποστολή αφορά τους σχεδιασμούς «μετά από εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να γίνει κάποια αναθεώρηση του όλου σχήματος των ειρηνευτικών δυνάμεων που αφορούν πολύ άμεσα την Κύπρο. Είναι ένα μεγάλης σημασίας θέμα το να καταφέρουμε να διατηρηθεί πράγματι η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και να μπορεί να παίζει τον ρόλο που έχει παίξει μέχρι τώρα».
Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι «οι συζητήσεις που γίνονται σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την άλλη πλευρά, γίνονται με την κα Σπέχαρ».
Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κάποιο μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ. Υπάρχουν, όμως, όχι μία, αλλά περισσότερες επιστολές του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τις οποίες έχει αποταθεί στον ΓΓ, έχει δηλώσει την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και, βεβαίως, ο κ. Γκουτέρες έχει αυτό το πράγμα υπόψη του».
______________