5/10/17

Εξαετή Κυβερνητικά Ομόλογα για Φυσικά Πρόσωπα

Εξαετή Κυβερνητικά Ομόλογα για Φυσικά Πρόσωπα




Μείωση Επιτοκίων – Σειρές 2018

Το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους ανακοινώνει την τροποποίηση των όρων έκδοσης εξαετών κυβερνητικών ομολόγων για φυσικά πρόσωπα, με σκοπό τη μείωση των επιτοκίων των εν λόγω ομολόγων.

Η αναφερόμενη τροποποίηση (για τη μείωση των επιτοκίων) θα τεθεί σε ισχύ από την έκδοση των ομολόγων της 1ης Σειράς 2018, η οποία θα έχει ημερομηνία έναρξης της ισχύος των ομολόγων την 2α Ιανουαρίου 2018 και για την οποία θα λαμβάνονται αιτήσεις κατά την περίοδο 1-20 Δεκεμβρίου 2017.

Ειδικότερα, η πιο πάνω τροποποίηση αφορά στο επιτόκιο που θα αποδίδουν τα εξαετή ομόλογα για φυσικά πρόσωπα κατά τη διάρκεια ισχύος των ομολόγων. Συγκεκριμένα, από την 1η έκδοση 2018 τα εν λόγω εξαετή ομόλογα θα αποδίδουν μειωμένο επιτόκιο όπως παρουσιάζεται στον πιο κάτω πίνακα:

Χρόνος κατοχής του ομολόγουΕτήσιο Επιτόκιο
Μέχρι 24 μήνες2,25%
Πέραν των 24 μηνών και μέχρι 48 μηνών2,50%
Πέραν των 48 μηνών και μέχρι 60 μηνών2,75%
Πέραν των 60 μηνών και μέχρι 72 μηνών3,00%

Διευκρινίζεται ότι τα επιτόκια των ομολόγων που ήδη έχουν εκδοθεί δεν επηρεάζονται από την πιο πάνω αναπροσαρμογή επιτοκίων.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι για τις επερχόμενες εκδόσεις 2017 (11η και 12η έκδοση 2017) με ημερομηνία έναρξης της ισχύος τους την 1η Νοεμβρίου 2017 και 1η Δεκεμβρίου 2017, αντίστοιχα, θα ισχύσουν τα υφιστάμενα επιτόκια. Για τις συγκεκριμένες δύο εκδόσεις 2017, οι αιτήσεις θα παραλαμβάνονται μεταξύ 2-20 Οκτωβρίου 2017 και 1-20 Νοεμβρίου 2017, αντίστοιχα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:
Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΓΔΔΧ)
Ιστοσελίδα: http://www.mof.gov.cy/pdmo


ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Σημαντική Διευκρίνιση: Το έγγραφο αυτό, ή απόσπασμά του, δεν αποτελεί προσφορά για πώληση ή έκδοση ή πρόταση για αγορά κυβερνητικών ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Εκδότης) ή κίνητρο επένδυσης σε οποιαδήποτε επικράτεια. Ούτε το έγγραφο αυτό ή απόσπασμά του, ούτε και το γεγονός της δημοσιοποίησής του, αποτελούν βάση για οποιαδήποτε απόφαση επένδυσης. Οποιαδήποτε απόφαση για αγορά ομολόγων πρέπει να λαμβάνεται με βάση τους τελικούς όρους των ομολόγων καθώς και τις πληροφορίες για τον Εκδότη που ετοιμάζονται από ανεξάρτητους Οίκους. Ενδιαφερόμενοι επενδυτές προτρέπονται όπως διενεργούν οι ίδιοι ανεξάρτητη έρευνα για τη χρηματοοικονομική κατάσταση του Εκδότη και τα βασικά χαρακτηριστικά/κινδύνους των ομολόγων. Για το σκοπό αυτό μπορούν να ζητούν τη συμβουλή ενός αδειούχου/ εγκεκριμένου ειδικού (π.χ. Επιχείρησης Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών) σχετικά με το κατά πόσο η επένδυση αυτή είναι κατάλληλη για αυτούς πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση σε σχέση με τα ομόλογα του Εκδότη.