20/7/17

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη σε εκδήλωση για τους αγνοουμένους, στον Κόρνο

Για ένα ακόμα καλοκαίρι, 43 χρόνια μετά την τραγωδία του Ιούλη του ’74, το θέμα των αγνοουμένων παραμένει ένα άλυτο και ανεξιχνίαστο ζήτημα που ταλανίζει την κυπριακή κοινωνία.


Δεν θα ήθελα να προβώ στα συνήθη και τετριμμένα, αλλά πραγματικά αυτό το ζήτημα αποτελεί μια τεράστια πληγή για την Κύπρο και τους Κυπρίους, και αισθάνομαι σε προσωπικό επίπεδο ότι η συνεχής προσπάθεια για τη διερεύνηση και -ει δυνατόν- την επίλυση του ζητήματος, θα αποτελέσει βάλσαμο για όλους μας, και κυρίως για τους οικείους των αγνοουμένων, οι οποίοι δίνουν τον δικό τους επίπονο αγώνα εδώ και τόσα χρόνια.

Δυστυχώς όμως, στην προσπάθειά μας αυτή εμπόδιο στέκεται για άλλη μια φορά η Τουρκία, η οποία δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν επί του ζητήματος, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή. Πρόκειται για ένα πρόβλημα καθαρά ανθρωπιστικό, άμεσα συνδεδεμένο με τις αρχές δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ίδιας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Για αυτό, λοιπόν, καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να συμμορφωθεί και να συνεργαστεί ως προς τη διευκόλυνση των ερευνών και την προσπάθεια ταυτοποίησης. Κατανοώντας ότι όσο περνά ο καιρός, το έργο εντοπισμού των αγνοουμένων γίνεται όλο και πιο δύσκολο, καθώς και πιο επώδυνο, αντιλαμβανόμαστε ότι οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, της πολιτείας αλλά και της ίδιας της κοινωνίας, πρέπει να γίνουν πιο εντατικές, απευθύνοντας εκκλήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις για τη συλλογή πληροφοριών και στοιχείων που θα βοηθήσουν στην όλη έρευνα.

Από την περσινή μας συνάντηση εδώ, η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ενεργήσει μεθοδικά με αποτέλεσμα να έχουμε τώρα στα χέρια μας το Φάκελο της Κύπρου. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, αναφορικά με τους εκεί φακέλους, ελπίζω πως σύντομα θα καταφέρουμε να τους έχουμε και αυτούς στα χέρια μας. Οι εν λόγω φάκελοι είναι δυνατό να δώσουν στοιχεία που θα βοηθήσουν σημαντικά, και αυτό είναι που θέλω να σας υποσχεθώ σήμερα που βρίσκομαι εδώ μαζί σας.

Η συνέχιση και ενίσχυση των προσπαθειών είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορούμε να αποτίσουμε στους ανθρώπους αυτούς, τους συγγενείς, που επωμίζονται για τέσσερις και πλέον δεκαετίες το βάρος αυτό.
_______________

Σημείωση: Την εκδήλωση διοργανώνουν η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και η Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων στο Πανόραμα Αγνοουμένων, στον Κόρνο.