26/6/17

Ο Υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε το ΚΕΝ Λεμεσού και προήδρευσε σύσκεψης για την κατάταξη νεοσυλλέκτων οπλιτών της 2017Β ΕΣΣΟ

Ο Υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε το ΚΕΝ Λεμεσού και προήδρευσε σύσκεψης για την κατάταξη νεοσυλλέκτων οπλιτών της 2017Β ΕΣΣΟ


 Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης επισκέφθηκε σήμερα, 26 Ιουνίου 2017, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη το ΚΕΝ Λεμεσού, όπου προήδρευσε ευρείας σύσκεψης για την κατάταξη των νεοσυλλέκτων οπλιτών της 2017Β ΕΣΣΟ.

Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός περιηγήθηκε στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, όπου επίβλεψε την οργάνωση και την ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς να υποδεχθεί τους νεοσύλλεκτους εθνοφρουρούς.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Άμυνας είπε:
«Είχαμε σήμερα την ευκαιρία με τον κ. Αρχηγό, σε μια ευρεία σύσκεψη παρουσία όλων των Διοικητών των ΚΕΝ και όλων των αρμοδίων διευθύνσεων να διαπιστώσουμε το ψηλό επίπεδο προετοιμασίας και ετοιμότητας για την υποδοχή των νέων στρατευσίμων στην Εθνική Φρουρά. Την υποδοχή της νέας σειράς στρατευσίμων σε μια Εθνική Φρουρά που αλλάζει. Μια Εθνική Φρουρά που έχει ενσωματώσει με απόλυτη επιτυχία τους Συμβασιούχους Οπλίτες και έχει ήδη ολοκληρώσει την νέα Δομή Δυνάμεων. Η επικείμενη κλάση, η 2017Β ΕΣΣΟ θα είναι η δεύτερη που θα κληθεί για να υπηρετήσει 14μηνη θητεία. Σε δύο μήνες απολύεται η πρώτη σειρά που ολοκληρώνει δεκατετράμηνη θητεία.

Βεβαίως, δεν είναι μόνο η δεκατετράμηνη θητεία που έχει συμβάλει σημαντικότατα στη δραστική μείωση της φυγοστρατίας. Είναι και μια σειρά 14 Προγραμμάτων Θετικών Κινήτρων, που στόχο έχουν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις, έτσι ώστε ο χρόνος της θητείας να είναι όσο το δυνατό πιο χρήσιμος, παραγωγικός, να δίνει εφόδια και δυνατότητες και να αναβαθμίσει το κύρος του θεσμού της υπηρεσίας προς την πατρίδα.

Την ίδια ώρα θέλω να επαναλάβω ότι μέσα από μια σειρά αποφάσεων και κανονισμών έχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο αντικειμενικών, αξιοκρατικών και διαφανών διαδικασιών που εμπεδώνουν την ισονομία, την ίση μεταχείριση όλων με βάση την αξία και τις ικανότητες, με κριτήρια μετρήσιμα όπως είναι ο βαθμός του απολυτηρίου, όπως είναι αθλητικές εξετάσεις παρουσία εκπροσώπων του ΚΟΑ και γραπτές εξετάσεις με την σφραγίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εν πάση περιπτώσει, οι νεοσύλλεκτοι, αλλά και οι γονείς θα πρέπει να αισθάνονται βέβαιοι ότι η Εθνική Φρουρά μεριμνά και μεταχειρίζεται όλους με τον ίδιο τρόπο, μακριά από πελατειακές νοοτροπίες του παρελθόντος και μακριά από παρεμβάσεις που έχουν τραυματίσει το κύρος και το ηθικό της Εθνικής Φρουράς τις προηγούμενες δεκαετίες.

Θέλω να πω την ίδια ώρα ότι με τη σύνθεση, αλλά και τη λειτουργία της Επιτροπής Κοινωνικών Προβλημάτων, προωθούμε και ενισχύουμε την ανθρωποκεντρική προσέγγιση εντός του στρατεύματος. Η Εθνική Φρουρά είναι δίπλα στα στρατευμένα νιάτα του τόπου με βάση τις ανάγκες που έχει ο καθένας, και όχι με βάση τις γνωριμίες του. Φροντίζουμε και μεριμνούμε, έτσι ώστε και οι συνθήκες στα ΚΕΝ, αλλά και η συνέχεια στις Μονάδες να είναι βελτιούμενες διαρκώς».