26/6/17

Τελετή βράβευσης διακριθέντων μαθητών/τριών και σχολείων σε διαγωνισμούς Βιολογίας, Γεωγραφίας και Επιστήμης

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού διοργάνωσε σήμερα, 26 Ιουνίου 2017, στην Αίθουσα Τελετών του Υπουργείου,
εκδήλωση για τη βράβευση διακριθέντων μαθητών/τριών και σχολείων σε Παγκύπριους, Πανευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους διαγωνισμούς Βιολογίας, Γεωγραφίας και Επιστήμης που πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία της Επιθεώρησης Φυσιογνωστικών/Βιολογίας/Γεωγραφίας Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμούς κ. Κώστα Καδή, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως «το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στο πλαίσιο της συντελούμενης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και ακολουθώντας μια επιστημονικά τεκμηριωμένη εκπαιδευτική πολιτική, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την προαγωγή της Βιολογίας σύμφωνα με τα σύγχρονα διεθνή εκπαιδευτικά πρότυπα. Η Βιολογία μέσα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει καταστεί άριστο εργαλείο καλλιέργειας της επιχειρηματολογίας και της κριτικής σκέψης. Σε ένα κόσμο που έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις παγκόσμιας εμβέλειας, όπως είναι συνεχιζόμενη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, ο κίνδυνος των κλιματικών αλλαγών, ο υποσιτισμός και οι βιοηθικές προκλήσεις από την ραγδαία ανάπτυξη των νέων βιοτεχνολογιών, η Βιολογία έχει ιδιαίτερη ευθύνη να αναπτύξει στους μαθητές εκείνες τις αξίες, τις στάσεις και τις συμπεριφορές, τις ικανότητες και τις δεξιότητες που θα τους είναι απαραίτητα εφόδια για μια ενεργό θετική πολιτότητα στον 21ο αιώνα. Στόχος του Υπουργείου, στο πλαίσιο και της επικείμενης αξιολόγησης των ωρολογίων προγραμμάτων είναι η αναβάθμιση της Βιολογίας και της Γεωγραφίας στο πλαίσιο της ισοτιμίας των Φυσικών Επιστημών. Οι εξαιρετικές επιτυχίες μάλιστα των μαθητών μας σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο τόσο στη Βιολογία όσο και στη Γεωγραφία καθιστούν την αναβάθμιση αυτή επιβεβλημένη».

Ο κ. Υπουργός συνεχάρη την Επιθεώρηση Φυσιογνωστικών/Βιολογίας/Γεωγραφίας, την Βιολογική Εταιρεία Κύπρου και τον Γεωγραφικό Όμιλο που σε αγαστή συνεργασία, προωθούν την ανάπτυξη της Βιολογίας και της Γεωγραφίας στην πατρίδα μας, καθώς και τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς που με τις διεθνείς επιτυχίες τους κάνουν περήφανο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Παιδείας επέδωσε μετάλλια, τιμητικά διπλώματα και βραβεία σε μαθητές και μαθήτριες που διακρίθηκαν στους πιο κάτω Παγκόσμιους και Πανευρωπαϊκούς Διαγωνισμούς Βιολογίας, Γεωγραφίας και Επιστήμης:
1. Ένα (1) χάλκινο μετάλλιο από την 13η Διεθνή Ολυμπιάδα Επιστήμης Νέων (IJSO), που διεξήχθη στο Μπαλί της Ινδονησίας, από τις 2-11 Δεκεμβρίου 2016.
1. Ένα (1) χάλκινο μετάλλιο από την 27η Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας (IBO) 2016, που διεξήχθη στο Ανόι του Βιετνάμ, από τις 17-24 Ιουλίου 2016.
2. Δύο (2) αργυρά και ένα (1) χάλκινο μετάλλιο από την 13η Διεθνή Ολυμπιάδα Γεωγραφίας 2016, που διεξήχθη στο Πεκίνο της Κίνας, από τις 16-22 Αυγούστου 2016.
3. Δύο (2) χάλκινα μετάλλια από την 15η Ολυμπιάδα Επιστήμης Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSO), που έλαβε χώρα στην Κοπεγχάγη της Δανίας, από τις 7-14 Μαΐου 2017.
4. Πρώτο Παγκόσμιο Βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό του διεθνούς περιβαλλοντικού προγράμματος «Νέοι Δημοσιογράφοι για το περιβάλλον (YRE)», κατηγορία ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.

Ακολούθησαν βραβεύσεις μαθητών, μαθητριών και σχολείων σε Παγκύπριους διαγωνισμούς Βιολογίας, Γεωγραφίας και Επιστήμης.