8/5/17

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Πρόεδρο της Κάτω Βουλής του Σουλτανάτου του Ομάν

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Πρόεδρο της Κάτω Βουλής του Σουλτανάτου του Ομάν





Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης δέχθηκε σήμερα, στο γραφείο του, τον Πρόεδρο του Συμβουλευτικού Συμβουλίου (Κάτω Βουλή) του Σουλτανάτου του Ομάν Σείχη Khalid bin Hilal Al Mawal. Ο Ομανός Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία του πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Συλλούρης τόνισε την ιδιαίτερη σημασία αυτής της επίσκεψης, καθώς αποτελεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Βουλής του Ομάν στην Κύπρο, κατά την οποία συζητήθηκαν οι πολύ καλές πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών και η περαιτέρω αναβάθμισή τους, εξετάζοντας τόσο γενικότερα ζητήματα της περιοχής, καθώς και πώς μπορούν να γίνουν πιο πρακτικές για καλύτερη οικονομική, πολιτιστική και άλλη συνεργασία μεταξύ Ομάν και Κύπρου.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει για τις γενναιόδωρες δωρεές του Σουλτανάτου του Ομάν στην Κύπρο στα θέματα υγείας, με τη χρηματοδότηση στο Μακάρειο Νοσοκομείο, στα θέματα πολιτισμού με τη χρηματοδότηση του Χαλά Σουλτάν και, τελευταία, με την προσφορά του πλοίου που έχει γίνει δωρεά από τον Σουλτάνο του Ομάν προς την Κύπρο.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε, επίσης, ότι στο πρόγραμμα της αντιπροσωπείας έχουν περιληφθεί και συναντήσεις με επιχειρηματίες στην Κύπρο, δείχνοντας ότι και η Βουλή προωθεί πλέον, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, και την οικονομική κοινοβουλευτική διπλωματία.

Από την πλευρά του, ο Ομανός Πρόεδρος της Κάτω Βουλής, μιλώντας μέσω διερμηνέα, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες εκ μέρους του ιδίου και της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει προς τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής για την πρόσκληση να επισκεφθούν την Κύπρο, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη αποτελεί μια απόδειξη των καλών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, και κατά την οποία θα έχουν την ευκαιρία και για άλλες συναντήσεις, μεταξύ αυτών και της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι η επίσκεψη αυτή, ασφαλέστατα, θα συμβάλει στην ενδυνάμωση των κοινοβουλευτικών σχέσεων μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι είναι «σχέσεις πάρα πολύ καλές». Όπως σημείωσε, ο Σουλτάνος του Ομάν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο, την οποία πάντοτε επισκέπτεται όποτε έχει τη δυνατότητα, «αφού τρέφει ιδιαίτερη προτίμηση προς την Κύπρο για τους σταθμούς ξεκούρασης του».

Επιπλέον, ο Σείχης Khalid bin Hilal Al Mawal ανέφερε ότι είναι γεγονός πως η κοινοβουλευτική διπλωματία και συνεργασία συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των λαών σε όλους τους τομείς, τους πολιτικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς και άλλους.

Σε ό,τι αφορά στις αναφορές του κ. Συλλούρη για τις γενναιόδωρες δωρεές του Σουλτανάτου του Ομάν, επεσήμανε ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής πολιτικής που ασκεί το Σουλτανάτο και όχι για σκοπούς προβολής της χώρας. «Θεωρούμε ότι είναι καθήκον μας να προσφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε, εκεί όπου υπάρχει ανάγκη και χρειάζεται να προσφερθεί μια τέτοια βοήθεια», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα, ο Ομανός Πρόεδρος ανέφερε ότι στο επίπεδο των πολιτικών σχέσεων, οι σχέσεις Κύπρου και Ομάν έχουν φθάσει σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, τονίζοντας ότι «είναι καθήκον και χρέος μας να εργαστούμε για την ανάπτυξη των σχέσεων σε άλλους τομείς όπως η οικονομία, ο πολιτισμός και η υγεία». Εξάλλου, γνωστοποίησε ότι, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων, σύντομα, αντιπροσωπεία οικονομικής φύσεως θα επισκεφθεί την Κύπρο για να συζητήσει την περαιτέρω συνεργασία και ενδυνάμωση των σχέσεων στους τομείς της οικονομίας.

Τέλος, ανέφερε ότι ένας άλλος τομέας συνεργασίας και ανάπτυξης σχέσεων των δύο χωρών είναι ο τομέας της εμπορικής ναυτιλίας, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένας ευρύς ο τομέας όπου μπορεί να υπάρξει συνεργασία.