27/11/16

Το Υπουργείο Άμυνας προωθεί το Στρατιωτικό Erasmus

Το Υπουργείο Άμυνας προωθεί το Στρατιωτικό Erasmus



Μια σημαντική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, μέσω του προγράμματος του Στρατιωτικού Erasmus, ολοκληρώθηκε πρόσφατα με την υπογραφή δύο πρωτοποριακών συμφωνιών μεταξύ της Αυστριακής Στρατιωτικής Ακαδημίας Theresan και του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αντίστοιχα.

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016, στη Λέσχη Αξιωματικών, υπό την αιγίδα του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη, ο οποίος στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι η υπογραφή των συμφωνιών φέρνει κοντά την ακαδημαϊκή και τη στρατιωτική κοινότητα, μέσα στο πλαίσιο και χάριν στις ευκαιρίες που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρωτοβουλία αυτή, σημείωσε, «υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για προώθηση της εκπαίδευσης και της συνεχούς επιμόρφωσης στις ένοπλες δυνάμεις μέσα από συνέργειες με τα Πανεπιστήμια, καθώς επίσης και για προώθηση μιας κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής κουλτούρας. Μιας κοινής κουλτούρας, η οποία είναι απαραίτητη, προκειμένου από κοινού επιτυχώς να αντιμετωπίσουμε κοινές απειλές».

Υπογράμμισε, επίσης, την ενεργό συμμετοχή και στήριξη της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Ασφάλειας και Άμυνας. Πέραν της συμμετοχής αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς τα τελευταία χρόνια στη Διεύθυνση του Κολλεγίου, όπως είπε ο κ. Υπουργός, η Κύπρος διοργάνωσε σειρά ευρωπαϊκών σεμιναρίων εκπαίδευσης σε θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Άμυνας, ενώ, σε συνεργασία με την Αυστριακή Στρατιωτική Ακαδημία Theresan, έχει διοργανώσει πρόσφατα δύο διαδοχικές στρατιωτικές ασκήσεις με θέμα την Ανάπτυξη Ηγετικών Ικανοτήτων, με τη συμμετοχή μαθητών στρατιωτικών σχολών από διάφορες χώρες.

Σημείωσε ακόμα ότι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας, τα Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου και της Αυστρίας θα συγχρηματοδοτήσουν το εγχειρίδιο Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας για το 2017.

Παρών στη τελετή ήταν και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας κ. Dubois, ο οποίος συνεχάρη το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και καλωσόρισε την ίδρυση της Κυπριακής Ακαδημίας Άμυνας, Ασφάλειας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Η Ακαδημία θα συμμετέχει στο ακαδημαϊκό δίκτυο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας και θα προσφέρει τακτικά προγράμματα εκπαίδευσης, όπως επίσης και εξειδικευμένα εντατικά προγράμματα κατάρτισης σε τομείς, όπως είναι η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και η κυβερνοάμυνα.

Στην τελετή απεύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι του Ανοικτού Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και της Αυστριακής Στρατιωτικής Ακαδημίας. Παρών στην τελετή ήταν και ο Πρέσβης της Αυστρίας στην Κύπρο.