27/11/16

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια του ποδοσφαιρικού γηπέδου της ΑΕΚ Λάρνακας

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια του ποδοσφαιρικού γηπέδου της ΑΕΚ Λάρνακας



Είναι μεγάλη η χαρά μου, γιατί, εγκαινιάζοντας σήμερα αυτό το γήπεδο, συνειδητοποιώ πόσο μεγάλες συγκινήσεις θα φιλοξενήσει αυτός ο χώρος. Πόση αγωνία στις κερκίδες, πόσος ιδρώτας στο γήπεδο, αλλά και πόση έμπνευση για νέους ανθρώπους και μικρά παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα θαύμα. Ένα μικρό θαύμα από αυτά που οι άνθρωποι της δουλειάς όπως αυτοί που η τύχη έφερε να διοικούν σήμερα την ΑΕΚ Λάρνακας, ξέρουν να επιτελούν.

Πριν μερικά χρόνια, εάν κανείς μιλούσε για ιδιόκτητο γήπεδο της ΑΕΚ, μιας από τις πιο αξιόλογες οφείλω να ομολογήσω ομάδες που αγωνίζονται στο πρωτάθλημά μας, θα εθεωρείτο αιθεροβάμων. Γιατί είναι γνωστό πως ο κανόνας θέλει τις ποδοσφαιρικές μας ομάδες να πάσχουν οικονομικά και να αναζητούν διεξόδους επιβίωσης.

Φίλε Άντρο Καραπατάκη, Πρόεδρε της ΑΕΚ, έχεις κάθε δικαίωμα να νιώθεις σήμερα περήφανος για τα επιτεύγματά σου και της ομάδας που σε στηρίζει.

Γιατί πραγματικά μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον και σε περίοδο που άλλοι προέβαιναν σε αιματηρές εξοικονομήσεις, η διοίκηση της ΑΕΚ κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει, όχι μόνο να διαπρέπει στον αθλητικό στίβο, αλλά και να παραδίδει σήμερα στους Λαρνακείς και όλο το φίλαθλο κοινό αυτό το όμορφο και λειτουργικό γήπεδο.

Είναι το πρώτο έργο δημόσιας ωφελείας που άρχισε και ολοκληρώθηκε έτσι όπως έχει προγραμματισθεί μεσούσης της οικονομικής κρίσης και μάλιστα με ιδιωτική πρωτοβουλία και ιδιωτικά κεφάλαια.

Είναι ακόμα με ιδιαίτερη χαρά, που όπως έχω ενημερωθεί, στο μέλλον θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο.

Το θεωρώ προφανές πως για να πετύχετε ακόμη περισσότερα, θα πρέπει ο κόσμος της Λάρνακας να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια. Και εξ όσων παρακολουθώ, δεν έχω καμία αμφιβολία πως αυτό γίνεται και ελπίζω να συνεχίσει να γίνεται, γιατί η ύπαρξη ενός σύγχρονου γηπέδου σε μια πόλη, μπορεί να εξυπηρετήσει πολύ σημαντικές ανάγκες μίας κοινωνίας.

Γνωρίζω πως για την συνεχή αναβάθμιση των έργων στο γήπεδο αυτό, προσβλέπετε και στην ενίσχυση από το κράτος.

Θα ήθελα να είστε βέβαιοι πως η πολιτεία θα σταθεί αρωγός όπως και όσο μπορεί. Θα συμβάλουμε στην περαιτέρω αναβάθμιση του γηπέδου σας, γιατί το θεωρούμε και υποχρέωσή μας προς την πόλη της Λάρνακας. Είμαι, φίλες και φίλοι, σήμερα στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω πως το Υπουργικό Συμβούλιο, σε πρόσφατη συνεδρία του, αποφάσισε να ενισχύσει την προσπάθειά σας με εισφορά ποσού 2 εκ. ευρώ. Και ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, αλλά και τις εξοικονομήσεις, πάλι θα είμαστε παρόντες αγαπητοί μου φίλες και φίλοι, το αξίζετε.

Το γήπεδο ποδοσφαίρου της ΑΕΚ σχεδιάστηκε, προσφοροδοτήθηκε και έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη του φάση, με κόστος 7,2 εκ. ευρώ.

Χωρίς τη συμβολή του Γυμναστικού Συλλόγου Ζήνων, ο οποίος παραχώρησε μέρος της γης του μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης, δεν θα ήταν δυνατόν να προωθηθεί το έργο και για αυτό οφείλουμε δημόσιες ευχαριστίες στον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΣΖ.

Παρακολουθώντας σας φίλε Πρόεδρε, διαπίστωσα πως οι στόχοι που έχετε θέσει είναι υψηλοί. Σας εύχομαι να τους πετύχετε και σύντομα να είμαστε ξανά εδώ, για να μιλήσουμε για τις αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις που θα επιτρέπουν την διεξαγωγή ευρωπαϊκών αγώνων.

Το γεγονός αυτό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον ποδοσφαιρικό μας κόσμο, καθώς όπως γνωρίζουμε, μόνο ένα γήπεδο σήμερα διαθέτουμε, το ΓΣΠ, το οποίο πληροί αυτά τα κριτήρια, ενώ έχουμε σημαντικό αριθμό ομάδων, που πλέον συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Φίλες και φίλοι, μια ακόμη πτυχή –καθόλου αμελητέα- είναι και η συμβολή του σύγχρονου γηπέδου στην εν γένει οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της Λάρνακας. Το γήπεδο της ΑΕΚ έχει το πλεονέκτημα να ευρίσκεται δίπλα από το Αθλητικό Κέντρο Ζήνων και να περιβάλλεται από σύγχρονο οδικό δίκτυο, το οποίο παρέχει στους φιλάθλους εύκολη πρόσβαση από όποια πόλη και εάν προέρχονται.

Εάν λάβουμε υπόψη πως το γήπεδο αυτό, είναι λειτουργικά συνδεδεμένο με το ΓΣΖ και τον αναβαθμισμένο αθλητικό χώρο που αναπτύχθηκε, έχουμε στην ουσία ένα ολοκληρωμένο αθλητικό κέντρο, το οποίο αν αξιοποιηθεί σωστά –που δεν έχω καμία αμφιβολία περί τούτου-, θα μας επιτρέπει να προσβλέπουμε στην προσέλκυση αθλητικού τουρισμού, ο οποίος συν τω χρόνω θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Κλείνοντας θα ήθελα για άλλη μία φορά να συγχαρώ τους συντελεστές της δημιουργίας αυτού του έργου. Τον Πρόεδρο και το συμβούλιο της ΑΕΚ, τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΓΣΖ, και όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να τελούμε σήμερα τα εγκαίνια του.

Θα ήθελα επί πλέον να απευθυνθώ στους πολίτες της Λάρνακας και τους προτρέψω, όχι μόνο να αγκαλιάσουν αυτό το έργο, αλλά και να στηρίξουν όλους εσάς που το φέρατε σε πέρας και έχετε θέσει υψηλούς στόχους, όχι μόνο αθλητικούς, αλλά και ευρύτερους.

Θέλω να σας συγχαρώ για άλλη μια φορά και να σας ευχαριστήσω που μου δώσετε τη χαρά και την τιμή σήμερα να εγκαινιάσω ένα καθόλα καλλιμάρμαρο στάδιο.

-------------------------------