13/9/16

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ, ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ


Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ, ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το ΔΗΚΟ προσήλθε στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών των Κομμάτων με κάθε καλή διάθεση να συζητήσουμε τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες, αλλά πρωτίστως, για να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας ότι, εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά εθνική συνεννόηση για σημαντικά θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, τότε πρέπει να υπάρχει εθνική συνεννόηση και στο μείζον πολιτικό ζήτημα που είναι το κυπριακό.
Σήμερα ζητήσαμε κάτι πάρα πολύ λογικό και το οποίο εμείς θεωρούσαμε ότι θα ήταν αυτονόητο. Εισηγηθήκαμε η συζήτηση για τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης να μεταφερθεί για αύριο το απόγευμα και σήμερα πριν από την τελική συνάντηση του κυρίου Αναστασιάδη με τον κ. Ακκιντζί να συζητήσουμε το κυπριακό.
Να συζητήσουμε δηλαδή το κοινό ανακοινωθέν που ετοιμάζεται και να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα, έτσι ώστε να γνωρίζουμε τι θα γίνει στην τριμερή διάσκεψη της Νέας Υόρκης στις 26 Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρία τονίζοντας ότι η αυριανή σύσκεψη είναι κρίσιμη. Όταν το ρωτήσαμε όμως να μας εξηγήσει για ποιο λόγο είναι κρίσιμη, απέφυγε να μας απαντήσει.
Όταν ρωτήσαμε να μας εξηγήσει πως κατέληξε στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος απέφυγε να απαντήσει.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απλά μας είπε πως δεν ήταν έτοιμος να συζητήσει σήμερα το κυπριακό και δεν αποδέχτηκε την εισήγησή μας.
Δεν αποδέχτηκε επίσης την εισήγηση των Οικολόγων να μεταφερθεί η συζήτηση του Κυπριακού για το απόγευμα και δεν αποδέχεται την εισήγηση να συζητηθούν αυτά τα πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα πριν από την τελική του συνάντηση με τον κ. Ακκιντζί.
Είναι με ιδιαίτερη έκπληξη που βλέπουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συνεχίζει τη συσκότιση και τη μυστική διπλωματία, ακόμη και όταν ο ίδιος παραδέχεται ότι η αυριανή συνάντηση αλλά και η συνάντηση της Νέας Υόρκης στης 26 Σεπτεμβρίου θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.
Το ΔΗΚΟ έχει αποδείξει στην πράξη τη δική του υπεύθυνη στάση στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση παρά το ότι είμαστε κόμμα της αντιπολίτευσης για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το λαό μας.
Έχουμε αποδείξει στην πράξη, ότι δεν βάζουμε μπροστά από το καλώς νοούμενο συμφέρον του λαού μας, τις πολιτικές σκοπιμότητες.
Όπως όμως εμείς έχουμε σεβαστεί τις επιδιώξεις της κυβέρνησης σε ότι αφορά τα κυβερνητικά νομοσχέδια, απαιτούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί τις δικές μας ανησυχίες για τις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις που έρχονται.
Βασίζουμε τις δικές μας ανησυχίες αλλά και εισηγήσεις σε δύο λόγους:
Πρώτον: Θεωρούμε πως πρέπει να τερματιστεί η συσκότιση και να ενημερωθεί ο λαός για το τι πραγματικά συζητείται στις διαπραγματεύσεις, γιατί εμείς αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι αυτό που συζητείται είναι ένα επικαιροποιημένο σχέδιο Ανάν σε χειρότερη μορφή.
Δεύτερον: Υπάρχει τεράστια ανακολουθία μεταξύ των δημόσιων δηλώσεων του Πρόεδρο της Δημοκρατίας και των εγγράφων που μας επέτρεψαν να επιθεωρήσουμε τις τελευταίες ημέρες στο Προεδρικό.
Εμείς διαπιστώνουμε την ίδια τουρκική αδιαλλαξία των τελευταίων δεκαετιών και όχι την ωραιοποιημένη εικόνα που καθημερινά προβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο έχουμε απαιτήσει και ζητήσει την ενημέρωση και διαφώτιση του κόσμου. Να δοθούν όλα τα έγγραφα σε όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα για να μπορέσουμε να μελετήσουμε τις σχετικές πρόνοιες των εγγράφων και να καταθέσουμε συγκεκριμένες εισηγήσεις.
Επίσης έχουμε ζητήσει την εμπλοκή όλων των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού.
Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εννοεί αυτά που λέει, αν πραγματικά εννοεί ότι θα συνεχίσει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά τη λύση του κυπριακού, τότε δεν νοείται να απουσιάζουν σημαντικοί θεσμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων, από αυτή τη συζήτηση, από την εξέταση των συνταγματικών πτυχών του κυπριακού.  
Πριν από λίγες μέρες είχα πει πως δεν εμπιστεύομαι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ότι αφορά το κυπριακό.
Η σημερινή του συμπεριφορά, δυστυχώς, έχει επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά αυτές τις ανησυχίες.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Γραφείο Τύπου
13 Σεπτεμβρίου 2016