13/9/16

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας σχετικά με την εφαρμογή του ΓεΣΥ

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας σχετικά με την εφαρμογή του ΓεΣΥ


Απώτατο χρονικό όριο για την εισαγωγή του ΓεΣΥ, στην πλήρη του μορφή, καθορίστηκε η 1η Ιουνίου 2020, είπε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Γιώργος Παμπορίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, μαζί με τους αρχηγούς των κομμάτων, όπου εξετάστηκαν και θέματα εφαρμογής του ΓεΣΥ, ο Υπουργός Υγείας αφού ευχαρίστησε τους αρχηγούς κομμάτων για την εποικοδομητική τους συνεισφορά, ανέφερε ότι «η σημερινή σύσκεψη κινήθηκε στο ίδιο κλίμα που κινήθηκε και η πρώτη σύσκεψη της 21ης Ιουλίου.

Επιβεβαίωσαν οι αρχηγοί πρωτίστως τις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την προηγούμενη σύσκεψη και χαιρέτισαν το γεγονός πως έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προσφοροδοτών για το λογισμικό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), απ’ό,τι μας πληροφόρησε ο ΟΑΥ».

Πρόσθεσε ότι ο ΟΑΥ ζήτησε «από τα κόμματα την άμεση απελευθέρωση, αποδέσμευση κονδυλίων που αφορούν μελέτες για τη μεταρρύθμιση και είναι ένα αίτημα το οποίο έχει υποβληθεί στην Επιτροπή Οικονομικών από τον περασμένο Ιούνιο, από το Υπουργείο Υγείας, για να μπορέσει να προχωρήσει άμεσα - το κυριότερο που είναι η κοστολόγηση των υπηρεσιών που παρέχουν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Έγινε συζήτηση για την αυτονόμηση ειδικά, η οποία όπως έχει λεχθεί αποτελεί προϋπόθεση για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ και από όλα τα κόμματα έχει γίνει αποδεκτό ότι ο χαρακτήρας του αυτονομημένου οργανισμού θα είναι δημοσίου δικαίου.

Προκειμένου να διασφαλιστεί και η ιδιοκτησία των νοσηλευτηρίων του κράτους, η σύσκεψη έχει καθορίσει απώτατο χρονικό πλαίσιο για τη λειτουργία του οργανισμού δημοσίου δικαίου που θα τρέξει την αυτονόμηση την 1η Ιουνίου 2017. Έχει επίσης καθορίσει ως απώτατο χρονικό όριο της εισαγωγής της εξω-νοσοκομειακής φροντίδας του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2019 και ως απώτατο όριο για την εισαγωγή του ΓεΣΥ, στην πλήρη του μορφή, την 1η Ιουνίου 2020.

Τα τρία ορόσημα στα οποία έχω αναφερθεί δεν αποκλείουν βεβαίως την εφαρμογή ενωρίτερα των τριών σταδίων της αυτονόμησης και της πλήρους εφαρμογής του ΓεΣΥ, αναλόγως των δυνατοτήτων που θα έχει το σύστημα όταν θα τρέχει.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα θέματα της καθημερινότητας που ταλανίζουν τους συμπολίτες μας αλλά και το πρόβλημα που προκύπτει με τη φυγή των γιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια, έχουν δοθεί κάποιες κατευθυντήριες γραμμές και σε σύσκεψη που θα ακολουθήσει με τον Υπουργό Οικονομικών και το Υπουργείο Υγείας και άλλες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, θα εξεταστούν διάφορες ιδέες που έχουν τεθεί προκειμένου, στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη λειτουργία του αυτονομημένου οργανισμού δημοσίου δικαίου που θα τρέξει την αυτονόμηση, να δοθούν λύσεις, οι οποίες θα κριθούν ως ικανοποιητικές προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα φυγής.

Μιλάμε για μια σημαντικότατη κοινωνική μεταρρύθμιση στη χώρα μας, η οποία πλέον λαμβάνει σάρκα και οστά με σαφείς οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τη βοήθεια όλων των πολιτικών αρχηγών».

---------------------------