15/7/16

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών σχετικά με τον Νόμο για τη Φορολογία Ακίνητης ιδιοκτησίας


Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών σχετικά με τον Νόμο για τη Φορολογία Ακίνητης ιδιοκτησίας



Σε δηλώσεις σχετικά με τη χθεσινή έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων του Νόμου για τη Φορολογία Ακίνητης Ιδιοκτησίας για το 2016, προέβη ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας σήμερα προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Υπουργός είπε ότι οι πολιτικές των ελλειμμάτων ήταν αυτές που είχαν καταστήσει αναπόφευκτη τη διόγκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός επιτρέπουν σήμερα την προώθηση πολύ σημαντικών φορολογικών ελαφρύνσεων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

«Συγκεκριμένα, είναι γνωστό, ότι στο τέλος του έτους τερματίζεται η έκτακτη φορολογία επί των μισθών, με μια ελάφρυνση των €80 περίπου εκ. Δεύτερο, έχει χθες εγκριθεί η πρόταση για μείωση των μεταβιβαστικών τελών για τα ακίνητα στο μισό, κάτι που αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στις συναλλαγές και την οικονομική δραστηριότητα. Και τρίτο, έχει επίσης εγκριθεί η μείωση των φορολογιών κατοχής ακίνητης περιουσίας στα 45 εκ. ευρώ από τα 100 εκ. ευρώ που ήταν το 2015 και τα 120 εκ. ευρώ που ήταν το 2013», διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Τονίζοντας ότι αυτές οι μειώσεις δεν παραβιάζουν τα όρια που έθεσε η Κυβέρνηση για το 2016, ο κ. Υπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σημείωσε, ωστόσο, πως υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την κυβερνητική πρόταση, επεξηγώντας:

«Πρώτο, ως Κυβέρνηση είχαμε εισηγηθεί την είσπραξη αυτών των 45 εκ. ευρώ μέσα από μια φορολογία, αντί δύο, με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας των πολιτών. Είναι γνωστό πως υπήρξαν αντιδράσεις, κυρίως από τους Δήμους, και συνεπώς θα ισχύσουν και για φέτος οι δύο φορολογίες, η μια από το κράτος και η άλλη από τις Τοπικές Αρχές, χωρίς όμως καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.

Δεύτερο, ως Κυβέρνηση είχαμε επίσης εισηγηθεί τη φορολόγηση με βάση τη γενική εκτίμηση του 2013. Θωρούσαμε πως αυτό θα ήταν πιο δίκαιο γιατί θα αποτύπωνε πιο σωστά τις αναπτύξεις και τις μεταβολές που μεσολάβησαν από το 1980, χωρίς να διαφοροποιείται, ασφαλώς, η συνολική φορολογική είσπραξη. Η Βουλή θεώρησε ορθότερη τη φορολόγηση με βάση τη γενική εκτίμηση του 1980 και αυτή η απόφαση είναι σεβαστή.

Η Βουλή προχώρησε και σε ένα ακόμη βήμα, στην κατάργηση της μιας εκ των δύο φορολογιών ακινήτων από το 2017. Δηλαδή, από την επόμενη χρονιά θα υπάρχει μόνο μια φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας, αυτή που επιβάλλεται από τις Τοπικές Αρχές, και αυτό θα επιφέρει πρόσθετη ελάφρυνση 30 εκ. ευρώ. Θεωρώ πως με αυτή της την απόφαση, η Βουλή αναγνωρίζει τη σημαντική διόρθωση της οικονομίας μας και την ανάγκη, συνεπώς, για διατήρηση αυτής της πορείας. Για διατήρηση, δηλαδή, της συνετούς διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών.

Από την πλευρά μου, θα ένιωθα πολύ πιο άνετα εάν αυτή η απόφαση της Βουλής συνδυαζόταν με την έγκριση του Νομοσχεδίου που ρυθμίζει και θέτει ένα όριο στο μισθολόγιο του Δημόσιου Τομέα, συνδέοντας τις προς τα πάνω μεταβολές με τις επιδόσεις της οικονομίας. Σε διαφορετική περίπτωση, από 1/1/2017, οι υφιστάμενες Νομοθεσίες προβλέπουν ότι επανερχόμαστε στα παλιά, όπου δεν υπήρχε κανένα όριο στις αυξήσεις, προσαυξήσεις, προσλήψεις και παρεμφερή επιδόματα».

Σημειώνοντας, τέλος, ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να στηρίζουμε και τις πιο δύσκολες, αλλά σωστές αποφάσεις, και όχι μόνο τις εύκολες και δημοφιλείς, ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα πως τον Σεπτέμβριο θα εγκριθούν τα Νομοσχέδια Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ξανά δημοσιονομικός εκτροχιασμός, αλλά, αντιθέτως, ότι θα συνεχίσουν να δημιουργούνται θετικές προοπτικές για την οικονομία του τόπου.

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε αναμένεται να αποσταλούν οι επιστολές από το Τμήμα Φορολογία προς ενημέρωση των φορολογουμένων, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν μέσα στις επόμενες βδομάδες. «Υπάρχει χρόνος. Θα γίνουν οι προσαρμογές και θα σταλούν έγκαιρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Υπουργός.

Σε ερώτηση εάν θα υπερπηδηθούν οι αδικίες που παρουσιάζονται στον τρόπο φορολόγησης των Τοπικών Αρχών και εάν ο ίδιος έγινε δέκτης σχετικών παραπόνων, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Έχω κι εγώ μια τέτοια πληροφόρηση, ότι δεν υπάρχει ίσως ομοιόμορφη φορολογική μεταχείριση στις Τοπικές Αρχές. Δεν υπάρχει καμιά μεταβολή. Ό,τι ίσχυε πέρσι και όλα τα προηγούμενα χρόνια θα συνεχίσει να υφίσταται, αλλά ελπίζω πως, στο πλαίσιο της εξίσου σημαντικής μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα ρυθμιστούν πιο σωστά και αυτά τα ζητήματα σε σχέση με τη φορολογία που οι ίδιες οι Τοπικές Αρχές επιβάλλουν».

Κληθείς να σχολιάσει τον λόγο που η Κυβέρνηση επέλεξε την εν λόγω φορολογία και όχι κάποια άλλη, αλλά και να απαντήσει στο εάν ισχύει το επιχείρημα ότι η Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα δίνουν περισσότερο βάρος στον τομέα της ανάπτυξης, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι τα βήματα ελάφρυνσης των φορολογιών πρέπει να πραγματοποιούνται σταδιακά.

«Δεν μπορούμε διά μιας να μειώσουμε όλες τις φορολογίες. Προσωπικά –και το έχει πει ξανά-, είμαι υπέρ της διατήρησης χαμηλών φορολογιών τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με τρόπο βεβιασμένο και αλόγιστο. Έχουμε ιεραρχήσει ως πρώτες προτεραιότητες, από τη μία, την ελάφρυνση των εργαζομένων στον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα με τη μη επέκταση της έκτακτης φορολογίας επί των μισθών και ιεραρχήσαμε ως δεύτερη προτεραιότητα αυτή την πολύ σημαντική ελάφρυνση στον τομέα των ακινήτων. Μια φορολογία, η οποία είχε διογκωθεί υπερβολικά τα προηγούμενα χρόνια και θεωρούσαμε πως θα έπρεπε να αποτελούσε και αυτή προτεραιότητα.

Τυχόν επόμενες μελλοντικές κινήσεις φορολογικών ελαφρύνσεων, σχετίζονται απόλυτα με τη διατήρηση της πορείας διόρθωσης της οικονομίας μας, με την πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας μας, αλλά και τη διατήρηση αυτής της συνετούς διαχείρισης και διατήρησης των δημόσιων οικονομικών που μας επιτρέπει τα όποια περιθώρια να τα αποδίδουμε πίσω στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Ερωτηθείς, τέλος, εάν υπάρχει στο τραπέζι το θέμα της φορολογικής αμνηστίας, ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε αρνητικά.


Σε σχέση με το τρομοκρατικό κτύπημα στη Νίκαια της Γαλλίας, ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την οδύνη του και τη συμπαράστασή του προς τον γαλλικό λαό. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «ως Ευρωπαίοι πολίτες, θα βρούμε τη δύναμη και θα αντισταθούμε στις δυνάμεις του φανατισμού και της πολιτικής ή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας».