9/6/16

Διεθνής αναγνώριση των πολιτικών που προωθεί η Κύπρος στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη

Διεθνής αναγνώριση των πολιτικών που προωθεί η Κύπρος στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη




Τη σημασία και τον ρόλο της Στρατηγικής της Εκπαίδευσης στην Αειφόρο Ανάπτυξη, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής στην 8η Διυπουργική Διάσκεψη με θέμα «Περιβάλλον για την Ευρώπη», που πραγματοποιείται από τις 8 μέχρι 10 Ιουνίου 2016 στο Batumi της Γεωργίας. Ο κ. Καδής, μαζί με την Υπουργό Περιβάλλοντος της Ολλανδίας, ήταν επίσημος ομιλητής στην ειδική συνεδρία της Διάσκεψης, με θέμα «Δέκα χρόνια από την Στρατηγική της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών (UNECE) για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη». Η πρόσκληση προς τον Κύπριο Υπουργό να συμμετάσχει ως επίσημος ομιλητής στην ειδική αυτή συνεδρία αποτελεί διεθνή αναγνώριση των πολιτικών που έχει προωθήσει η Κύπρος και των επιτευγμάτων της στο πεδίο της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Η Διάσκεψη διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια και έχει ως στόχο να αναθεωρήσει τους μηχανισμούς και τις πολιτικές αναφορικά με το περιβάλλον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στη φετινή Διάσκεψη, συμμετέχουν οι Υπουργοί Παιδείας και Περιβάλλοντος των χωρών μελών της UNECE, καθώς και πέραν των 800 αξιωματούχων και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και επιστημόνων.

Στην ομιλία του ο κ. Καδής, μιλώντας εκ μέρους όλων των Υπουργών Παιδείας των χωρών μελών της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη, τόνισε τη σημασία και το ρόλο της Στρατηγικής της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΕΑ) της UNECE στην καθιέρωση των αρχών της Αειφόρου Ανάπτυξης, επισημαίνοντας, παράλληλα, την αναγκαιότητα συνέχισής της. Ο κ. Καδής παρουσίασε τις πρακτικές που υιοθέτησε η Κύπρος στο εκπαιδευτικό της σύστημα στο πεδίο της ΕΑΑ, συμπεριλαμβανομένων του Δικτύου Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, της Επαγγελματικής Ανάπτυξης των εκπαιδευτικών και των στελεχών στην ΕΑΑ, του αναλυτικού προγράμματος για την ΕΑΑ, κλπ. Τόνισε, επίσης, ότι θα συνεχίσει δυναμικά τις προσπάθειες για την αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη παρουσία της ΕΑΑ σε όλα τα επίπεδα και τις μορφές εκπαίδευσης, στη βάση του νέου πλαισίου δράσης της Στρατηγικής της UNECE για την ΕΑΑ με χρονικό ορίζοντα ισχύος το 2030.

Σημειώνοντας ότι η Κύπρος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις προσπάθειες για αναβάθμιση της ΕΑΑ και σε περιφερειακό επίπεδο, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της Κύπρου για διοργάνωση Υπουργικής Διάσκεψης στην Κύπρο. Η εν λόγω Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 8-9 Δεκεμβρίου 2016 και θα έχει ως στόχο την υιοθέτηση του προγράμματος δράσης για εφαρμογή της Μεσογειακής Στρατηγικής για την ΕΑΑ.

Η ειδική συνεδρία για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη έληξε με την ομόφωνη υιοθέτηση από όλες τις χώρες μέλη της διακήρυξης για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη με σημείο αναφοράς τη συνέχιση και την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αποτελεσματική υλοποίηση της Στρατηγικής για την ΕΑΑ στη βάση τριών περιοχών προτεραιότητας:

1. Καθιέρωση σχεδίων και εκπαιδευτικών πολιτικών για την ΕΑΑ σε κάθε σχολείο και εκπαιδευτικό ίδρυμα μέχρι το 2019,
2. Ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των εκπαιδευτικών και των στελεχών εκπαίδευσης στην ΕΑΑ, και
3. Ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης προς την κατεύθυνση της ΕΑΑ, με έμφαση στον προσανατολισμό της στην πράσινη οικονομία.

-----------------------