18/5/16

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας σε ημερίδα για τον Φορέα Πιστοποίησης και Διασφάλισης Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας σε ημερίδα για τον Φορέα
Πιστοποίησης και Διασφάλισης Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης


 Με πραγματικά ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού τους εκπροσώπους των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του τόπου μας, με στόχο την πλήρη ενημέρωση σχετικά με όλα όσα προβλέπει η νομοθεσία για την ίδρυση, τον σκοπό, και τις αρμοδιότητες του Φορέα Πιστοποίησης και Διασφάλισης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Η δημιουργία του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας, πουψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο, μετά από συζητήσεις σχεδόν δέκα χρόνων,  θα πρέπει να αναγνωριστεί ως μία σημαντική επιτυχία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, αφού αποτελεί σταθμό για τα θέματα της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μας και αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην υλοποίηση του στόχου να καταστεί η Κύπρος διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο.

Σε συνέχεια, τον Νοέμβριο του 2015, το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε με Απόφασή του στον διορισμό των Μελών του Συμβουλίου του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, στη βάση του «περί της Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης και της Ίδρυσης και Λειτουργίας Φορέα για Συναφή Θέματα Νόμου του 2015».

Σκοπός του Φορέα είναι να διασφαλίσει, πρωτίστως, την ποιότητα της παρεχόμενης ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο και να προωθήσει μέσα από τις διαδικασίες, που προνοεί ο Νόμος, τη βελτίωση και αναβάθμιση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και των προγραμμάτων σπουδών τους.
 

 
Με τη στενή συνεργασία των ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης, ο Φορέας θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάδειξη της Κύπρου ως ποιοτικού περιφερειακού εκπαιδευτικού κέντρου, σύμφωνα και με τα επίπεδα που προνοεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση (ENQA).  Ο Φορέας αποβλέπει επίσης στην ένταξή του στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διασφάλισης Ποιότητας (European Network of Quality Assurance – E.N.Q.A.), αλλά και στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Φορέων Διασφάλισης Ποιότητας (European Quality Assurance Register – E.Q.A.R.).

Σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του και στη βάση του Νόμου, το Συμβούλιο του Φορέα ήδη έχει προχωρήσει στον καθορισμό κριτηρίων ποιότητας, τα οποία σύντομα θα δημοσιοποιηθούν, που σχετίζονται με την Ιδρυματική, Τμηματική και Προγραμματική Αξιολόγηση, ενώ το Συμβούλιο είναι έτοιμο να προχωρήσει στις Αξιολογήσεις.

Επιπρόσθετα με τις αρμοδιότητες αυτές ο Φορέας:
·        θα ελέγχει την ποιότητα της ανώτερης εκπαίδευσης στη βάση των Ευρωπαϊκών Προτύπων και Κατευθυντήριων Γραμμών,
·        θα αξιολογεί την ποιότητα των διασυνοριακών μορφών εκπαίδευσης, που προσφέρονται από ιδρύματα της Κυπριακής Δημοκρατίας  σε χώρες μέλη της ΕΕ και σε τρίτες χώρες,
·        θα ελέγχει τις προϋποθέσεις παροχής διασυνοριακής εκπαίδευσης από ιδρύματα του εξωτερικού στη  Κυπριακή Δημοκρατία, όπως επίσης
·        θα ελέγχει τη δια-ιδρυματική συνεργασία των ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης.
 
Για σκοπούς καλύτερης ενημέρωσης, αντικειμενικότητας, αμεροληψίας και διαφάνειας, οι κατάλογοι των αναγνωρισμένων ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης, των αξιολογημένων και πιστοποιημένων προγραμμάτων, καθώς και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, θα δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του Φορέα. Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα για ευρεία ενημέρωση σε όλους τους ενδιαφερόμενους, σχετικά με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.


Φίλες και φίλοι,

Κάθε νέα προσπάθεια που προωθείται στον χώρο της εκπαίδευσης, αφορά μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και κυρίως επηρεάζει του νέους μας, το μέλλον τους και τις προοπτικές τους. Καθετί καινούριο, ενδεχομένως, να προκαλεί αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Ωστόσο, αξίζει να παραδεχτούμε ότι πολλά θέματα που σχετίζονται με όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού μας συστήματος, και που για χρόνια λειτουργούσαν αναχρονιστικά θα πρέπει να αλλάξουν και να διαμορφωθούν στις σωστές τους βάσεις, ώστε η εκπαίδευση του τόπου μας να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις, αλλά και στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε σήμερα πολλές μεταρρυθμίσεις και καινοτομίες, που είχαμε εξαγγείλει ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, να περνούν στο στάδιο της εφαρμογής και της υλοποίησης. Μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, την αγαστή συνεργασία και την καλόπιστη κριτική όλων των εμπλεκομένων μπορούμε να εκπληρώσουμε τους σκοπούς μας και να επιτύχουμε τα θεμιτά αποτελέσματα, με γνώμονα πάντα το καλώς νοούμενο συμφέρον των νέων μας.

Με την ευκαιρία, εκφράζω τις ευχαριστίες μου στα Μέλη του Συμβουλίου του Φορέα Διασφάλισης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης για την εργατικότητα και τη συνέπεια με την οποία επιτελούν τα καθήκοντά τους. Ευχαριστίες απευθύνω και προς όλους εσάς, τους εκπροσώπους των Ιδρυμάτων Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, για την εδώ παρουσία σας και το ενδιαφέρον με το οποίο ανταποκριθήκατε στη συνάντηση αυτή, που ευελπιστούμε ότι θα είναι καθόλα χρήσιμη και ωφέλιμη. Τέλος, συγχαίρω όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της σημερινής Ενημερωτικής Ημερίδας, η οποία εύχομαι να ολοκληρωθεί με κάθε επιτυχία.

_____________