25/5/16

Η κινητικότητα των εργαζομένων έγινε υποχρεωτική μετανάστευση

Η κινητικότητα των εργαζομένων έγινε υποχρεωτική μετανάστευση


"Μέχρι στιγμής βλέπουμε την Επιτροπή να μην πετυχαίνει  κανένα από τους κύριους της στόχους αναφορικά με τα ζητήματα απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής για το 2016. Τα κράτη μέλη δεν εμπιστεύονται την Επιτροπή να αναθεωρήσει την Οδηγία για την απόσπαση των εργαζομένων, ενώ οποιαδήποτε προσπάθεια για ευρωπαϊκά συστήματα κοινωνικής πρόνοιας, όπως αυτά θα συζητηθούν στο πακέτο για την κινητικότητα συνεχώς αναβάλλονται. Την ίδια ώρα η κοινωνική ένδοια και η κατρακύλα του κοινωνικού κράτους καλά κρατεί. Στον ευρωπαϊκό Νότο σχεδόν ένας στους τέσσερις ευρωπαίους πολίτες (24.6%) βρίσκονται στα όρια της φτώχιας, ενώ στατιστικά δείχνουν και τους τριγμούς στον πυρήνα της ευρωζώνης, με την ανεμική αύξηση μισθών στη Γερμανία.  Κυρίως νέοι από χώρες του Νότου και της ανατολικής Ευρώπης αναγκάζονται να μεταναστεύουν για να βρούν ένα καλύτερο μέλλον. Η κινητικότητα των εργαζομένων μεταφράζεται πλέον ως υποχρεωτική μετανάστευση."  Αυτά δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρος της ΕΕΑ/ΒΠΑ Νεοκλής Συλικιώτης. Ο κύριος Συλικιώτης μιλούσε εκ μέρους της ΕΕΑ/ΒΠΑ σε συζήτηση της Επιτροπής Απασχόλησης του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Επίτορπο Απασχόλησης κυρία Τύσεν. 

"Ως Αριστερά παραμένουμε προσηλωμένοι στις θέσεις μας πως αφενός η οδηγία για τους αποσπασμένους εργαζόμενους θα πρέπει να προωθεί την ίση αμοιβή για ίδια απασχόληση στο ίδιο μέρος, αλλά και να διασφαλίζει όλα τα κοινωνικά δικαιώματα των αποσπασμένων όπως αυτά καθορίζονται από το κράτος μέλος στο οποίο εργάζονται. Αφετέρου η κινητικότητα των εργαζομένων πρέπει να είναι άρρηκτα δεμένη με την κοινωνική τους προστασία και την αξιοπρεπή εργασία" είπε  ο κύριος Συλικιώτης.

Τέλος, απεύθυνε 2 ερωτήσεις στην Επίτροπο: Αφενός πώς σχεδιάζει η Επιτροπή να διασφαλίσει όλα τα κοινωνικά δικαιώματα και την ίση αμοιβή των αποσπασμένων εργαζομένων και αφετέρου για τα σχέδια της Επιτροπής να διασφαλίσει όλα τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα πλαίσια του πακέτου για την εργατική κινητικότητα.
Στην απάντηση της η Επίτροπος απέφυγε να απαντήσει σαφώς και αρκέστηκε να πεί πως η Επιτροπή θα ακούσει τις απόψεις των κρατών μελών αναφορικά με την οδηγία των εργαζομένων και θα συντάξει απάντηση σεβόμενη την αρχή της επικουρικότητας.

Γραφείο ευρωβουλευτή
25/05/2016