25/5/16

Χαιρετισμός της Υπουργού Πρόνοιας στην δημοσιογραφική διάσκεψη του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Χαιρετισμός της Υπουργού Πρόνοιας στην δημοσιογραφική διάσκεψη του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης




Σήμερα τιμούμε την παγκόσμια μέρα για την πολλαπλή Σκλήρυνση, αλλά και όλους τους πάσχοντες με πολλαπλή σκλήρυνση. Ως Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στεκόμαστε δίπλα στους πάσχοντες και τις οικογένειες τους, αλλά και στους οργανωμένους φορείς που τους εκπροσωπούν, για αντιμετώπιση όλων των περιορισμών που προκαλεί η πάθηση στη φυσιολογική ζωή, αλλά και όλων των εμποδίων που υπάρχουν στο περιβάλλον, ώστε να διασφαλιστεί ίση μεταχείριση, καταπολέμηση των διακρίσεων, αξιοπρεπής διαβίωση, υποστήριξη και φροντίδα, προσβασιμότητα, αποκατάσταση σε όλους τους τομείς.

Οι προσπάθειές μας αποσκοπούν στη δημιουργία των προϋποθέσεων, τη λειτουργία προγραμμάτων και την παροχή υπηρεσιών που στηρίζουν και ενδυναμώνουν τα άτομα με αναπηρία οποιασδήποτε μορφής, ώστε να επιτυγχάνεται η συνεχής κοινωνική ενσωμάτωσή τους. Οι ανάγκες είναι πολλές και διαφορετικές, αφού η πάθηση με τα «πολλά πρόσωπα» όπως έχει ονομαστεί, επηρεάζει τις φυσιολογικές ανθρώπινες λειτουργίες με διαφορετικούς τρόπους, σε διαφορετικό βαθμό και σε διαφορετικό χρόνο, καθιστώντας απαραίτητη την πολυθεματική αξιολόγηση και την εξατομικευμένη παρέμβαση.

Μια σειρά από νομοθεσίες και σχέδια ήδη εφαρμόζονται στους τομείς της κοινωνικής προστασίας και της κοινωνικής ενσωμάτωσης για να ενισχύσουν την ανεξάρτητη διαβίωση.

Στον τομέα της απασχόλησης, θεωρούμε την ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων και την εργασία όχι μόνο ως μέσο βιοποριστικής επιβίωσης, αλλά ως εργαλεία δημιουργικής κοινωνικής ενσωμάτωσης. Τα σχέδια απόκτησης εργασιακής πείρας για άνεργους που δίνουν προτεραιότητα στα άτομα με αναπηρίες, οι Σύμβουλοι Απασχόλησης του Τμήματος Εργασίας για εξατομικευμένες παρεμβάσεις, τα σχέδια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες για επαγγελματική κατάρτιση, για δημιουργία μικρών μονάδων αυτοεργοδότησης, όπως και ο νόμος της ποσόστωσης για διορισμό ατόμων με αναπηρίες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, βελτιώνουν τις ευκαιρίες απασχόλησης αυτής της κοινωνικής ομάδας.

Σταθερή και θεμελιώδης πολιτική επιδίωξή μας είναι η διασφάλιση μιας κοινωνίας που να διαπνέεται από κοινωνική ευαισθησία και κοινωνική αλληλεγγύη, μέσα στην οποία όλοι οι πολίτες θα έχουν τις προϋποθέσεις για να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες για ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους.

Πολύτιμοι συνεργάτες στην προσπάθειά μας αυτή είναι και θα συνεχίσουν να είναι οι οργανώσεις των άμεσα ενδιαφερομένων πολιτών, που αναγνωρίζουμε ότι συμπληρώνουν με την εμπειρία και την πρωτοβουλία τους, το έργο και την υποχρέωση της πολιτείας για την προστασία και την ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνία.

Κλείνοντας, θεωρώ αναγκαίο να διαβεβαιώσω ότι ως Υπουργείο θα εργαζόμαστε και θα βρισκόμαστε πάντα στο πλάι των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση για αντιστάθμιση των περιορισμών και των εμποδίων στη ζωή τους, για κοινωνική προστασία και κοινωνική ενσωμάτωση.

----------------------
Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους της κας Υπουργού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας κ. Ανδρέας Ασσιώτης.