19/4/16

Το Ισραήλ να σεβαστεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων

 Το Ισραήλ να σεβαστεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων


        "Η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία της πλήρους συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης της λογοδοσίας. Στο πλαίσιο του διαλόγου της με τις ισραηλινές αρχές, θα συνεχίσει να θέτει θέματα που αφορούν εκτενή και δυσανάλογη χρήση «διοικητικής κράτησης». Βάσει του διεθνούς δικαίου, οι κρατούμενοι έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται για τους λόγους της κράτησής και να ζητούν να προσδιοριστεί η νομιμότητα της κράτησής τους, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση". Αυτά υπογράμμισε η κα Μογκερίνη σε απάντηση που απέστειλε στον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Ν. Συλικιώτη.
        Υπενθυμίζεται πως ο κος Συλικιώτης είχε θέσει ενώπιον της Κομισιόν την παράνομη κράτηση χιλιάδων Παλαιστινίων, οι οποίοι υπόκεινται καθημερινά σε φριχτά βασανιστήρια στους χώρους κράτησης των Ισραηλινών. Ιδιαίτερη αναφορά είχε κάνει στον παλαιστίνο δημοσιογράφο Mohamed Al-Qiq, ο οποίος είχε συλληφθεί χωρίς καμία κατηγορία από ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι χαρακτήρισαν την κράτησή του ως "διοικητική". O Mohamed, ζητώντας την απελευθέρωση και την αποκατάσταση του ονόματός του, είχε κατέλθει σε απεργία πείνας.       
   Στην ερώτησή του ο κος Συλικιώτης ζητούσε από την κα Μογκερίνη να απαντήσει τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Κομισιόν ώστε να πιέσει το Ισραήλ να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων, να σταματήσει τις παράνομες φυλακίσεις και να αφήσει ελεύθερους όσους κρατούνται αυθαίρετα.
      Στην απάντησή της η κα Μογκερίνη αναφέρει πως η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη να συνεργαστούν και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης και ζητεί από αυτά να αποδείξουν, μέσω πολιτικών και δράσεων, τη γνήσια δέσμευσή τους υπέρ της λύσης των δύο κρατών προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να δημιουργηθεί ασφαλές περιβάλλον που θα εξασφαλίζει την πορεία επιστροφής σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
         Ως αποτέλεσμα της διεθνούς πίεσης που ασκήθηκε, το Ισραήλ προχώρησε σε συμφωνία με τον δημοσιογράφο Muhammad Al-Qiq για απελευθέρωση του χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη.