19/3/16

Μετά από μια δύσκολη βδομάδα που κορυφώθηκε κατά τη σημερινή Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας

Ανακοίνωση
Αυτή είναι μία κατ' αρχήν  τοποθέτηση και επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε συνολικά εφόσον μελετήσουμε το τελικό κείμενο και τύχουμε της αναμενόμενης ενημέρωσης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Μετά από μια δύσκολη βδομάδα που κορυφώθηκε κατά τη σημερινή Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας η οποία κατέληξε σε συμφωνία των δύο πλευρών, έχουμε από ότι φαίνεται αποφύγει αρνητικές για την Κυπριακή Δημοκρατία εξελίξεις. Το κεφάλαιο 33, του οποίου το άνοιγμα προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία δεν περιλαμβάνεται μέσα στα κεφάλαια που είχε παγώσει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία. Την ίδια ώρα βέβαια, προειδοποιούμε ότι το κείμενο που έχει συμφωνηθεί προαναγγέλλει την άσκηση περαιτέρω πιέσεων και ότι ο κίνδυνος εξώθησης σε άνοιγμα κι άλλων κεφαλαίων δεν έχει εκλείψει. Ως εκ τούτου καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε εγρήγορση.
 Όσον αφορά δε την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης εν γένει, δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η ΕΕ αποδεικνύεται αδύναμη να προσδώσει περιεχόμενο στις κατά τα άλλα συχνές διακηρύξεις της περί αλληλεγγύης και ανθρωπισμού. Αντίθετα, οι προσπάθειές της καταδεικνύουν πως βασικός στόχος της ΕΕ είναι ο περιορισμός των προσφύγων εκτός συνόρων των κρατών μελών της ΕΕ χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το διεθνές δίκαιο και η Σύμβαση της Γενεύης. Την ίδια ώρα μάλιστα που οι δικές της ευθύνες για τη δημιουργία της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν είναι λίγες.  
18/03/2016