19/3/16

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας μετά από τη συνάντηση με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας μετά από τη συνάντηση με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων

 
Τη δεύτερη συνάντηση με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων είχε σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, δίδοντας συνέχεια στο διάλογο που έχει ξεκινήσει ως προς τις διαδικασίες χορήγησης φαρμάκων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους προς τους ασθενείς.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός ανέφερε πως στις δύο αυτές συναντήσεις η προσπάθεια επικεντρώθηκε στον εντοπισμό των προβλημάτων και στην ανάδειξή τους προκειμένου σταδιακά να καταστεί εφικτή η βελτίωση τόσο των εσωτερικών διαδικασιών όσο και των πρακτικών για επικαιροποίηση, κυρίως, των επιστημονικών πρωτοκόλλων που αφορούν στην ένταξη και χορήγηση νέων σκευασμάτων προς τους Κύπριους ασθενείς.

«Είμαστε σε μια διαρκή επαφή η οποία θα συνεχιστεί», σημείωσε ο κ. Παμπορίδης για να συνεχίσει λέγοντας πως «ήδη έχει οριστεί η επόμενη συνάντηση με στόχο πάντοτε την όσο το δυνατόν καλύτερη ανταπόκριση από τις κρατικές Υπηρεσίες στα αιτήματα και τα προβλήματα που ταλανίζουν τους ασθενείς και κυρίως αυτούς που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις».

«Υπάρχουν προτάσεις οι οποίες είναι βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Στόχος δικός μας είναι όπως στους μελλοντικούς σχεδιασμούς εντάξουμε τις μεσο-μακροπρόθεσμες εισηγήσεις της Ομοσπονδίας, αλλά και να ενσωματώσουμε σταδιακά τις βραχυπρόθεσμες στις πρακτικές και διαδικασίες που εφαρμόζονται και τηρούνται σήμερα από το Υπουργείο. Ήδη υπάρχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση επί της οποίας θα εργαστούμε. Εξ ου και ορίστηκε η επόμενη συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι μια σειρά από εισηγήσεις και, στο μέτρο που είναι δυνατόν να ενσωματωθούν άμεσα, κάποιες εξ αυτών θα ενσωματωθούν», κατέληξε ο Υπουργός.
Από την πλευρά του, εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Μάριος Κουλούμας, πρόεδρος της   Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνέχιση της συζήτησης ως προς το θέμα της πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα.

«Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι διότι έχει εξευρεθεί μια φόρμουλα που επιτρέπει τη συμμετοχή των ασθενών στη συζήτηση για επικαιροποίηση του κρατικού συνταγολογίου αλλά και για δημιουργία φαρμακευτικών πρωτοκόλλων ή επικαιροποίηση των φαρμακευτικών πρωτοκόλλων εκεί όπου ήδη υπάρχουν. Είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος της ημέρας θα βρούμε αυτές τις λύσεις και τις διαδικασίες οι οποίες θα ικανοποιούν τους ασθενείς και θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του Κύπριου πολίτη», είπε ο κ. Κουλούμας.

Πρόσθεσε δε ότι το άμεσο μέτρο είναι η συμμετοχή των ασθενών σε ad hoc επιτροπές οι οποίες θα δημιουργηθούν από τις επιτροπές φαρμάκων. «Οι ad hoc επιτροπές σε ένα χρονοδιάγραμμα που θα τεθεί θα δημιουργήσουν θεραπευτικά πρωτόκολλα σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές ενδείξεις και θα επικαιροποιήσουν το κρατικό συνταγολόγιο. Αυτή είναι μια πάρα πολύ καλή αρχή και ευχαριστούμε τον Υπουργό Υγείας που   ήταν καθοριστικός παράγοντας για την επίλυση αυτών των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς».