19/3/16

Δηλώσεις Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη μετά το πέρας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες

Δηλώσεις Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη μετά το πέρας
της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις   Βρυξέλλες


Θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου για τα αποτελέσματα μιας από τις πιο κρίσιμες Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Είναι καλά γνωστό πως η σημερινή συμφωνία είναι το προϊόν μιας μακράς διαβούλευσης που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015.
 
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν παραλείψαμε, λαμβάνοντας υπόψη την χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική κρίση και με ιδιαίτερη ευαισθησία στα προβλήματα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει, να λάβουμε μια σειρά από αποφάσεις προκειμένου να υποβοηθήσουμε στην επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας. 
 
Παρά ταύτα, είχαμε εξαρχής καταστήσει σαφές, τόσο προς τους θεσμούς όσο και προς τους εταίρους μας, ότι ως προς το σκέλος των απαιτήσεων της Τουρκίας που αφορούσαν την ενταξιακή της πορεία, η δική μας συναίνεση σε άνοιγμα κεφαλαίων που είχαν παγώσει είτε το 2006 είτε το 2009 εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας όπως αυτές προκύπτουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο.
 
Στην εμμονή της Τουρκίας και στις προτροπές κάποιων από τους εταίρους μας αντιδράσαμε με αποφασιστικότητα, υποδεικνύοντας πως η επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν θα έπρεπε να συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπον με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και ως εκ τούτου δεν ήταν νοητό να μεταφερθεί το βάρος της ευθύνης για κατάληξη ή μη σε συμφωνία στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Τα ίδια επαναλάβαμε και κατά τη διάρκεια των κρίσιμων διαβουλεύσεων των τελευταίων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, όταν στη δέσμη προτάσεων που προέβαλε η Τουρκία περιλαμβανόταν επιλεκτικά το άνοιγμα 5 κεφαλαίων που η Κυπριακή Δημοκρατία μονομερώς αποφάσισε να παγώσει. Ταυτόχρονα, είχαμε με έντονο τρόπο προβάλει το άστοχο μιας τέτοιας επιδίωξης, η οποία θα μας έφερνε σε αντιπαράθεση με την Τουρκική Κυβέρνηση σε μια περίοδο κρίσιμη για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. 
 
Δεν είναι πρόθεσή μου να παραθέσω λεπτομέρειες των όσων αφορούσαν είτε τη διαδικασία είτε την ουσία που εν πάση περιπτώσει δεν αλλοίωσαν τη σταθερή μας θέση σύμφωνα με την οποία προαπαιτούμενο της δικής μας συγκατάθεσης θα ήταν η από πλευράς Τουρκίας υλοποίηση των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων.

Θα πρέπει να ομολογήσω ότι οι θέσεις μας συνάντησαν την κατανόηση των εταίρων μας και γι’ αυτό θα ήθελα δημόσια να εκφράσω την ικανοποίησή μου αλλά και τις θερμές ευχαριστίες μου προς όλους τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
 
Ιδιαίτερα, θα ήθελα να επισημάνω τον αποτελεσματικό τρόπο χειρισμού του θέματος από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Tusk και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας. 
 
Θα ήταν παράλειψή μου να μην εκφράσω δημόσια τις ευχαριστίες μου προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για την σταθερή στήριξή του στις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τον κίνδυνο ματαίωσης της συμφωνίας που κατά κύριο λόγο στόχο έχει την αντιμετώπιση των προβλημάτων που η Ελλάδα αντιμετωπίζει λόγω της προσφυγικής κρίσης. 
 
Ταυτόχρονα, και χωρίς να παραβλέπω τον ρόλο και τη συμβολή άλλων ευρωπαίων ηγετών, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Γάλλο Πρόεδρο Fran ç ois Hollande τόσο για την στήριξη των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στην επίτευξη της τελικής συμφωνίας.
 
Κυρίες και κύριοι,

Καταλήγοντας, θα ήθελα να επαναλάβω τις πάγιες θέσεις μας: 
 
Πρώτον, παρά τις αντιδράσεις που μπορεί να προκάλεσε η στάση αρχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, τασσόμαστε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον και στηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, όπως ρητώς καταγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και τις κατά καιρούς αποφάσεις του Συμβουλίου.
 
Δεύτερον, θεωρούμε πως η υλοποίηση των προνοιών του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας θα συνέβαλλε αποφασιστικά στην αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα θα ήταν έμπρακτη απόδειξη της ειλικρινούς προθέσεως της Τουρκίας να συμβάλει αποφασιστικά στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. 
 
Κυρίες και κύριοι,
 
Η τελική συμφωνία και η επίτευξη των στόχων μας ήταν και αποτέλεσμα της αποκατάστασης της εθνικής μας κυριαρχίας μετά την επιτυχή έξοδό μας από το μνημόνιο, κάτι που επιτεύχθηκε μέσα από συλλογική προσπάθεια. 
 

I will now say a few words in English.

First and foremost, I would like to express my full satisfaction with the outcome of today’s very crucial Summit.
 
From the outset Cyprus had a very clear position. While we fully understand the need to effectively address this unprecedented migration crisis, including in cooperation with Turkey, it must be crystal clear that the migration crisis and the accession negotiations are two distinct processes.
 
The opening of the chapters in Turkey’s accession negotiations – both the chapters frozen unanimously by the EU in 2006 and the chapters frozen unilaterally by Cyprus in 2009 – depends solely on Turkey fulfilling its obligations, as outlined in Turkey’s Negotiating Framework, including the implementation of the Additional Protocol towards the Republic of Cyprus.

I would like to thank my colleagues for their solidarity and understanding to Cyprus’ position. Allow me to highlight President Tusk’s effective and masterful handling of what were very challenging negotiations. His contribution was decisive in reaching an honourable compromise for all.
 
It would be an omission not to thank publicly the Prime Minister of Greece for his persistent support to the positions of the Republic of Cyprus. This, despite the high stakes for Greece on reaching an agreement to address the serious problems the country faces as a result of the migration crisis. I would also like to thank President Hollande, whose support and contribution was instrumental in paving the way to reaching an agreement.

Finally, let me underline the following: Cyprus has been and will continue to be a steadfast supporter of Turkey’s accession path to the EU, on the condition of course that Turkey fulfils its obligations. Implementation of the Additional Protocol towards Cyprus will re-energise Turkey’s accession negotiations and at the same time it will be a tangible demonstration of Turkey’s commitment to contribute concretely to the negotiations for a comprehensive settlement of the Cyprus problem.