31/3/16

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
στη συνέντευξη Τύπου για το ντοκιμαντέρ «Πολυαγαπημένες Μέρες»


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την έναρξη των προβολών του ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Πολυαγαπημένες Μέρες». Θεωρώ το γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό διότι είναι μια από τις σπάνιες φορές στην ιστορία του κυπριακού κινηματογράφου που κυπριακό ντοκιμαντέρ θα προβληθεί σε εμπορική κινηματογραφική ζώνη.

Με αφορμή την ταινία «Πολυαγαπημένη», η οποία γυρίστηκε το 1970 στην Κύπρο με πρωταγωνίστρια τη Ράκελ Γουέλς στο κατεχόμενο σήμερα χωριό Κάρμι, ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Πατσαλίδης και ο σεναριογράφος και παραγωγός Γιώργος Αβραάμ επιδιώκουν, μέσα από το ντοκιμαντέρ τους «Πολυαγαπημένες μέρες», να μεταφέρουν εικόνες της κοινωνικής πραγματικότητας της τότε εποχής και, παράλληλα, να προσεγγίσουν δημιουργικά την πολλά υποσχόμενη πορεία του νησιού ως κινηματογραφικού προορισμού: μια πορεία, που σταμάτησε γρήγορα και άδοξα μετά την Τουρκική εισβολή του 1974. Αναπόσπαστη προέκταση της δημιουργικής προσέγγισης, αποτελούν τα αισθήματα νοσταλγίας, που εκπορεύονται από την ταινία για τις όμορφες μέρες στην μικρή κοινωνία του Καρμιού, μέσα από την συναρπαστική εμπειρία των γυρισμάτων μιας ταινίας.

Η ατμόσφαιρα της ταινίας, κινούμενη μεταξύ ρεαλισμού και μυθοπλασίας μέσω των σκηνών ανάπλασης, αποκαλύπτει τα χρώματα και το ήθος ενός κόσμου αθωότητας και ξεγνοιασιάς, ενώ ταυτόχρονα διεισδύει στον ψυχισμό των χαρακτήρων, μεταφέροντας τους προβληματισμούς που απορρέουν μέσα από τα βιώματά τους.

Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2015 και διαγράφει ήδη μία πετυχημένη πορεία, αφού έκανε Πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη, επιλέγηκε και προβλήθηκε στο 10 ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λεμεσού, προσκλήθηκε στο 31 ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Αλεξάνδρεια και εκπροσώπησε την Κύπρο στο "Medimed" - το Ευρω-μεσογειακό μάρκετ για δημιουργικά ντοκιμαντέρ. Προβλήθηκε επίσης στο Λονδίνο, τον περασμένο Δεκέμβριο και Φεβρουάριο, όπου απέσπασε εξαιρετικά σχόλια και κριτικές.
 
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι ένας από τους βασικούς συμπαραγωγούς της ταινίας, αφού την στήριξε οικονομικά από τα πρώτα της βήματα, μέσω του Προγράμματος «Ανάπτυξη Κυπριακού Κινηματογράφου», τόσο για την παραγωγή της όσο και για την συμμετοχή της στα φεστιβάλ, αλλά και για την εμπορική προβολή της στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το ντοκιμαντέρ, πριν από κάποια χρόνια, θεωρείτο ακόμη μία δύσκολη κινηματογραφική κατηγορία ταινίας. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες η ανταπόκριση του κοινού, το οποίο αναγνωρίζει τον μορφωτικό του χαρακτήρα, του προσδίδει την αξία που του αρμόζει. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν πρόκειται για μία ποιοτική παραγωγή, όπως η συγκεκριμένη.

Επιθυμώ να συγχαρώ, για ακόμη μια φορά, τους δημιουργικούς συντελεστές της ταινίας και να ευχηθώ ταυτόχρονα στις «Πολυαγαπημένες μέρες» να συνεχίσουν την επιτυχημένη τους πορεία στα φεστιβάλ, καθώς και στις κινηματογραφικές αίθουσες.

___________
ΜΚ/ΝΧ/ΕΓ