31/3/16

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μίλησε στο Συνέδριο « Quo Vadis Europa ?”, στη Λευκωσία

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μίλησε στο Συνέδριο
« Quo Vadis Europa ?”, στη Λευκωσία

 
Στον σημαντικό ρόλο της Κύπρου στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας αναφέρθηκε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στο Συνέδριο « Quo Vadis Europa ?» που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στη Λευκωσία.
 
Στην ομιλία του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος «έχει αναλάβει ένα σημαντικό ρόλο στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας σε διάφορα φόρα και στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.
 
Η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της εγγύτητας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, αποτελεί ένα σταυροδρόμι ανάμεσα σε ηπείρους καθώς και μια γέφυρα που συνδέει διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς προς την προώθηση της συνεργασίας και της αλληλοκατανόησης. Η Κύπρος, το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή και μια χώρα που ιστορικά διατηρεί εξαίρετες σχέσεις με όλους τους γείτονές της, έχει πετύχει μέσα από προσεκτικό πολιτικό σχεδιασμό να καταστεί ‘πρέσβης’ της ΕΕ στην περιοχή.
 
Πράγματι, οι εξαίρετες σχέσεις της Κύπρου στην περιοχή έχουν επιτρέψει τη δημιουργία δεσμών εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Η Κύπρος θεωρείται από τους γείτονες της ως αξιόπιστη φωνή για την περιοχή στις διαβουλεύσεις της ΕΕ, ένας έντιμος διαμεσολαβητής. Απόδειξη αυτού είναι ο κεντρικός ρόλος που διαδραματίζει κατά τη διάρκεια συζητήσεων στην ΕΕ, για παράδειγμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε θέματα που αφορούν χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Η Κύπρος είναι η φωνή στην ΕΕ που οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής (ΜΕΝΑ) εμπιστεύονται. Είναι η Κύπρος που συνεχώς μιλά για τη σημασία της αντιμετώπισης των γενεσιουργιών αιτιών των κρίσεων που μαστίζουν την περιοχή. Αυτές οι αιτίες δεν είναι άλλες από το Μεσανατολικό, την τρομοκρατία, τις διενέξεις στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ.
Ήταν επίσης η ενθάρρυνση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο λόγος για τον οποίον ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιόδευσε στις χώρες της περιοχής ώστε να αποκτήσει άποψη ιδίοις όμμασιν. Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε στο τραπέζι την πρόταση να προσκληθεί ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο Πρόεδρος Αμπάς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να ακούσουν τις θέσεις όλων των πλευρών και να αρχίσει ένας εποικοδομητικός διάλογος.  
 
Η θέση της Κύπρου είναι πολύ σαφής: Η ΕΕ δεν έχει την ευχέρεια να είναι ένας παρατηρητής στις διπλωματικές πρωτοβουλίες άλλων στη Μέση Ανατολή γενικότερα και για το Μεσανατολικό ειδικότερα. Χρειάζεται να αναλάβει κεντρικό ενεργό ρόλο για επίλυση των προβλημάτων που αποτελούν τις γενεσιουργές αιτίες των κρίσεων που τώρα αντιμετωπίζουμε.
 
Είναι σε αυτό το πλαίσιο που έχουμε δημιουργήσει, μαζί με την Ελλάδα, τριμερείς μηχανισμούς με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, αντίστοιχα και που, πέρα από το ότι προσφέρουν ένα βήμα για πολιτικό διάλογο, καθιστούν ικανές τις χώρες μας να επιδιώξουν κοινά προγράμματα και έργα προς όφελος των λαών μας. Ένα παρόμοιο πλαίσιο είναι σε εξέλιξη με την Ιορδανία».
 
Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να αξιοποιηθεί για να φέρει κοντά τις χώρες και τους λαούς μας για το κοινό καλό, για την ευημερία των χωρών μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής».
 
Τέλος, ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «οι μεγάλες ασύμμετρες προκλήσεις και απειλές που έχουμε ενώπιον μας απαιτούν κοινές αντιδράσεις. K αμιά χώρα από μόνη της δεν έχει τη δυνατότητα να τις αντιμετωπίσει. Η συνεργασία με τους εταίρους και γείτονές μας θα μας δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε συνέργειες που θα πολλαπλασιάσουν τα οφέλη για τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας και θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία».
____________