16/3/16

Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη στο Συνέδριο ΑΣΕΚ-ΑΤΗΚ

Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομικών  κ. Χάρη Γεωργιάδη
στο Συνέδριο ΑΣΕΚ-ΑΤΗΚ


Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση και για την ευκαιρία που μου δίνετε να απευθύνω χαιρετισμό στο σημερινό σας σ υνέδριο.

Πριν αναφέρω οτιδήποτε θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου για την δική σας συμβολή, τη συμβολή των εργαζομένων, στην εξέλιξη του οργανισμού αλλά και τις ευχαριστίες μου προς την ηγεσία της οργάνωσης για τον εποικοδομητικό διάλογο που είχαμε τους τελευταίους μήνες. Αυτή η προοπτική, του διαλόγου και της συνεννόησης, παραμένει ανοικτή.

Φίλες και φίλοι,

Είναι ξεκάθαρο, η τουλάχιστο πρέπει να είναι ξεκάθαρο, ότι η CYTA βρίσκεται σήμερα σε σταυροδρόμι καθοριστικών επιλογών. Οι αποφάσεις που καλούμαστε να λάβουμε στο επόμενο διάστημα και οι επιλογές που θα προκριθούν θα κρίνουν την μελλοντική πορεία και προοπτική του οργανισμού.  

Θεωρώ πως ο στόχος είναι κοινός: θέλουμε η CYTA να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και στην οικονομία μας γενικότερα. Προφανώς υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την οδό που πρέπει να ακολουθήσουμε προκειμένου να διασφαλιστεί όχι μόνο η επιβίωση αλλά και η ευρωστία της CYTA και η ικανότητά της να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του ανταγωνισμού και της τεχνολογίας. Θα σημείωνα, επίσης, ιδιαίτερα τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και τα όσα αυτή συνεπάγεται.

Η πρόταση της Κυβέρνησης είναι ευρέως γνωστή:  Εισηγούμαστε την μετατροπή της CYT Α σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή σε εταιρεία, με μόνο μέτοχο αρχικά το κράτος. Αυτή η εξέλιξη θα ήταν από μόνη της πολύ σημαντική. Μια εταιρεία, έστω και χωρίς κανένα ιδιώτη μέτοχο, διαθέτει σαφώς αυξημένη ευελιξία στα θέματα λήψης αποφάσεων σε σύγκριση με έναν κρατικό οργανισμό. Η δε ευελιξία είναι αναμφίβολα ζωτικής σημασίας για κάθε οργανισμό που δραστηριοποιείται σε ένα τόσο ανταγωνιστικό και ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Η κυβέρνηση όμως προτείνει, σε κατοπινό στάδιο, την πραγματοποίηση ενός ακόμη καθοριστικού βήματος: της προσέλκυσης, ασφαλώς μέσα από διαφανείς διαδικασίες και διεθνή διαγωνισμό, κάποιου στρατηγικού συνεργάτη-επενδυτή που θα αναλάβει μερίδιο συμμετοχής αλλά και την διοίκηση της εταιρείας.  Αυτό χρειάζεται η CYTA : έναν συνεργάτη, ένα μεγάλο οργανισμό με σχετική εμπειρία, με εξειδίκευση, με σημαντικές συνεργασίες που θα προκύψουν μέσα από την επένδυση και συμμετοχή του.

Αυτό για μας δεν είναι «ξεπούλημα δημοσίου πλούτου» αλλά διασφάλισή του. Δεν έχουμε ένσταση στη διατήρηση σημαντικού μεριδίου συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο από το κράτος.   Εξάλλου, αυτό θα είναι ουσιαστικά και μερίδιο συμμετοχής στα μελλοντικά κέρδη. Θεωρούμε ωστόσο ότι, για να υπάρχουν κέρδη και στο μέλλον, θα πρέπει με τις κατάλληλες αποφασιστικές κινήσεις να αντιστραφεί η πορεία συρρίκνωσης των εσόδων, να διατηρηθούν τα μερίδια αγοράς και να αποτραπούν με τρόπο οριστικό φαινόμενα κακοδιαχείρισης και κατάχρησης. Έτσι, διαφυλάσσεται ο δημόσιος πλούτος, οι προοπτικές και οι θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα για τα εργασιακά θέματα, πρέπει να σημειώσω πως έχουν ασκηθεί επικρίσεις στην Κυβέρνηση διότι φρόντισε να διασφαλίσει στο έπακρο τα εργασιακά δικαιώματα και τις προοπτικές. Ήταν μια συνειδητή απόφαση που σχετίζεται με την ξεκάθαρη θέση μας ότι η διαδικασία προσέλκυσης στρατηγικού συνεργάτη δεν θα επηρεάσει καθόλου και ούτε πρέπει να επηρεάσει αρνητικά τα υφιστάμενα δικαιώματα, το καθεστώς και την προοπτική των εργαζομένων. Παραμένουμε έτοιμοι να συζητήσουμε και να διαμορφώσουμε και κάθε άλλη λογική και εφαρμόσιμη ρύθμιση που ενδεχομένως τεθεί ενώπιόν μας.

Άλλο όμως η διασφάλιση των καλώς νοούμενων δικαιωμάτων των εργαζομένων και άλλο να θεωρούμε ότι μπορούμε να πορευτούμε προς το μέλλον παραμένοντας δέσμιοι δομών και διαδικασιών περασμένων δεκαετιών. Συνεπώς, θεωρούμε πως πρέπει να ακολουθήσουμε και εμείς, για τον δικό μας οργανισμό, την πορεία όλων ουσιαστικά των τηλεπικοινωνιακών οργανισμών στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.   Η εντύπωση ότι μόνοι, στην μικροί Κύπρο, μπορούμε να αψηφούμε τις διεθνείς εξελίξεις και τα δεδομένα των αγορών δεν μπορεί να καθοδηγεί υπεύθυνες αποφάσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Σε κάθε περίπτωση θέλω να τονίσω πως τις αποφάσεις για την CYTA καλούμαστε να τις λάβουμε με δική μας ευθύνη, χωρίς παρεμβάσεις τρίτων. Αυτό το δικαίωμα το έχουμε επανακτήσει, όχι μέσα από την δογματική άρνηση και τα συνθήματα που κάποιοι μας έχουν «σερβίρει», αλλά μέσα από την αποφασιστική εφαρμογή ενός προγράμματος εξυγίανσης, μεταρρυθμίσεων και αλλαγών.

Τονίζω, ωστόσο, πως αυτό το δικαίωμα είναι συνάμα και ευθύνη. Και επαναλαμβάνω: δεν πρέπει να αποφασίσουμε την μεταρρύθμιση της CYTA επειδή τάχα μας το ζήτησαν τρίτοι. Πρέπει όμως να το πράξουμε επειδή αυτό διασφαλίζει τα συμφέροντα του οργανισμού και της οικονομίας μας γενικότερα. Η δε αναβλητικότητα και η ατολμία μπορεί πρόσκαιρα να βολεύουν ορισμένους αλλά δεν δημιουργούν καμία προοπτική.

Έτσι ακριβώς πρέπει να πορευτούμε από τώρα και στο εξής, σε όλα τα μεγάλα και σημαντικά θέματα που καθορίζουν την πορεία της χώρας μας. Η περίοδος της κηδεμονίας τέλειωσε. Η περίοδος της μεγάλης ευθύνης τώρα ξεκινά. Είτε λοιπόν θα παραμείνουμε σταθεροί και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με συνέπεια και με σοβαρότητα, είτε θα παρασυρθούμε στην επανάπαυση και τον εφησυχασμό για να διολισθήσουμε σταδιακά σε ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας και αστάθειας. Και σε αυτό το θέμα η θέση και η στάση της κυβέρνησης είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.

Φίλες και φίλοι,

Δράττομαι της ευκαιρίας να σας ευχαριστήσω εκ νέου για την πρόσκληση και εύχομαι ειλικρινά κάθε επιτυχία στην οργάνωσή σας και κάθε καλό στον κάθε ένα και στην κάθε μια από εσάς.
_____________