16/3/16

Απούσα η Κύπρος από τον επενδυτικό σχεδιασμό της Κομισιόν

Απούσα η Κύπρος από τον επενδυτικό σχεδιασμό της Κομισιόν


    "Δυστυχώς γίνεται πλέον ξεκάθαρο, πως τα χρήματα πηγαίνουν κυρίως σε ανεπτυγμένα κράτη της ΕΕ και όχι στα κράτη των οποίων η οικονομία έχει διαλυθεί λόγω των  μνημονιακών νεοφιλελεύθερων πολιτικών της σκληρής λιτότητας. Δεν δικαιολογείται το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του 2016 η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα απουσιάζουν εντελώς από το επενδυτικό σχέδιο της Κομισιόν". Αυτά τόνισε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Ν. Συλικιώτης, στον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, υπεύθυνο για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, κ. Γ. Κατάινεν, κατά την συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Μιλώντας ως συντονιστής εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε πως πρέπει είναι να δοθούν νέα κονδύλια για δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες να δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία καθώς, όπως εξήγησε, μονάχα έτσι θα μπορέσει να υπάρξει διέξοδος από την κρίση και την ύφεση και να προωθηθεί η πραγματικά ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας και των λαών. Δυστυχώς όμως, συμπλήρωσε, η Κομισιόν επικεντρώνεται στην διασφάλιση των εγγυήσεων ώστε να μειώσει το ρίσκο των ιδιωτικών επενδύσεις των μεγάλων εταιριών.

    Ο κος Συλικιώτης έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι παρόλο που η Κομισιόν υποσχέθηκε να δώσει χρήματα για επενδύσεις αυτό που κάνει στην πραγματικότητα είναι να περικόπτει χρήματα από υφιστάμενα κονδύλια της ΕΕ όπως για παράδειγμα από το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020" και "Συνδέοντας την Ευρώπη".  Κλείνοντας ζήτησε από τον κ. Κατάινεν να εξηγήσει γιατί η Κύπρος και η Ελλάδα δεν έχουν συμπεριληφθεί ούτε στα 42 προγράμματα υποδομών και καινοτομίας αλλά ούτε και στα 84 προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης ρώτησε πώς προτίθεται η Κομισιόν να στηρίξει τα κράτη που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης λόγω των μνημονικών μέτρων. 

     Απαντώντας στα ερωτήματα του κου Συλικιώτη, ο κος Κατάινεν υποστήριξε πως σε ορισμένες χώρες υπάρχει έλλειψη βούλησης και ενημέρωσης και δεν υπήρξε εφικτή η κατάθεση προγραμμάτων στην ΕΕ. Όπως εξήγησε, υπάρχουν χώρες με προβλήματα και γι' αυτό η Κομισιόν χρησιμοποιεί τις αντιπροσωπείες στα κράτη για να τα στηρίξει και να μπορέσουν να συμπεριληφθούν στο επενδυτικό σχέδιο της Κομισιόν .

follow on twitter @sylikiotis