16/2/16

Ανακοίνωση τύπου Ευρωβουλευτή Τ. Χατζηγεωργίου


''Η Πρόταση Ψηφίσματος όπως παρουσιάστηκε σήμερα αποτελεί μια καλή βάση
τουλάχιστο όσον αφορά την Κύπρο και μέσα από τροπολογίες που επεξεργαζόμαστε θα επιδιωχθεί η περεταίρω καλυτέρευση της.

Στην έκθεση ωστόσο υπάρχει αναφορά για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 και γίνεται αναφορά στην ανάγκη να πληρωθούν τα κριτήρια αξιολόγησης. Εμείς θεωρούμε ότι μέσα στα κριτήρια κυρίως θα πρέπει να υπάρχουν τα πολιτικά κριτήρια αξιολόγησης. Και αν αρθούν τα πολιτικά κριτήρια ασφαλώς δεν έχει κανένας, κανένα λόγο να αντιστέκεται στο άνοιγμα των κεφαλαίων.

Επίσης η  Έκθεση αποτυγχάνει να κάνει αναφορά στην επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία και θα πρέπει να συμπληρωθεί αναφέροντας ότι η τουρκική επέμβαση γίνεται σε μια προσπάθεια αποδόμησης της πιθανότητας δημιουργίας αυτόνομης περιοχής Κούρδων στη Συρία''.

Αυτά τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου στην παρέμβαση του κατά τη διάρκεια της πρώτης συζήτησης για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου.

Μιλώντας εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς, ως ο σκιώδης εισηγητής για την έκθεση, ο κ. Χατζηγεωργίου έκανε αναφορά ότι φέτος υπήρξε, συνολικά εκ μέρους της ΕΕ, μια συναλλαγή με την Τουρκία για να δώσει ανταλλάγματα στο θέμα των προσφύγων.

Αναφορικά με το Κυπριακό ο κ. Χατζηγεωργίου επεσήμανε την  ανάγκη να συμπληρωθεί η Έκθεση με μια αναφορά για τους εποίκους. ''Στην Κύπρο υπήρξε εθνικό ξεκαθάρισμα και κουβάλημα Τούρκων εκ Τουρκίας προκειμένου να αλλάξει ο δημογραφικός χαρακτήρας της Κύπρου'' επισήμανε.

Κλείνοντας ο κ. Χατζηγεωργίου υπογράμμισε ότι αφού η έκθεση χειροκροτεί τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων για ότι κάνουν για την επίλυση, δεν έχει λόγο ύπαρξης η έκκληση ''όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη'' να στηρίξουν ενεργά τη διαπραγματευτική διαδικασία. Εφόσον τα ενδιαφερόμενα μέρη χειροκροτούνται τότε το κάλεσμα θα πρέπει να περιοριστεί μόνο προς την Τουρκία δήλωσε ο κ. Χατζηγεωργίου.

Μετά την τοποθέτηση του κ. Χατζηγεωργίου το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μπρόκ αναφέροντας ότι και η Ελλάδα πρέπει να κάνει ότι περνά από το χέρι της για την επίλυση του προβλήματος. Ο κ. Χατζηγεωργίου του διαμήνυσε γραπτώς πως δεν υπάρχει σύγκριση του ρόλου που έχει η Τουρκία με αυτή της Ελλάδας.

Τέλος η Επιτροπή πριν την έναρξη της συζήτησης ενημερώθηκε ότι ξεχωριστή συζήτηση για το Κυπριακό θα διεξήχθη στην Επιτροπή Εξωτερικών μετά από πρόσκληση που στάλθηκε στον κ. Άιντα.