19/1/16

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη για έκθεση της Oxfam

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη
για έκθεση της Oxfam
για τις εισοδηματικές ανισότητες σε παγκόσμιο επίπεδο
  • Η Κύπρος βιώνει την μεγαλύτερη επιδείνωση της εισοδηματικής ανισότητας στην ΕΕ
Η εκμεταλλευτική φύση του καπιταλιστικού συστήματος αποτυπώνεται εκ νέου στην πρόσφατη έκθεση της Oxfam, στην οποία παρουσιάζονται στοιχεία για τις αυξανόμενες εισοδηματικές ανισότητες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με την έκθεση οι υπερ-πλούσιοι συνεχίζουν να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Ο πλούτος των 62 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο ισοδυναμεί με εκείνον του μισού πληθυσμού της Γης - περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι – και έχει αυξηθεί κατά 44% από το 2010. Το 30% του χρηματικού πλούτου της Αφρικής φοροδιαφεύγει, δημιουργώντας απώλειες 14 δις δολαρίων, που θα αρκούσαν για την υγεία και περίθαλψη 4 εκατομμυρίων παιδιών το χρόνο, και για την πρόσληψη δασκάλων που θα μπορούσαν να εγγυηθούν ότι κάθε παιδί της Αφρικής μπορεί να πάει σχολείο.

Οι διευρυνόμενες ανισότητες αναδεικνύουν εκ νέου ότι τα αίτια και τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης είναι αναπόσπαστο κομμάτι του καπιταλιστικού συστήματος, του οποίου χαρακτηριστικό γνώρισμα αποτελεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και η συγκέντρωση του παγκόσμιου πλούτου σε ολοένα και λιγότερα χέρια.

Μια από τις εκφάνσεις αυτής της φιλοσοφίας είναι και τα αποτελέσματα που βιώνει σήμερα η Κύπρος, τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του μνημονίου. Οι πολιτικές της Κυβέρνησης μεταφέρουν ολοένα και περισσότερο πλούτο στα χέρια των λίγων προνομιούχων, με αποτέλεσμα η Κύπρος να βιώνει της μεγαλύτερη επιδείνωση της εισοδηματικής ανισότητας στην Ε.Ε. Το 90% των πολλών μη προνομιούχων κυπρίων είδε τα εισοδήματα του να μειώνονται σημαντικά ενώ μόνο το 10% των πιο προνομιούχων αύξησε τα εισοδήματα του τα τελευταία δυο χρόνια.
19/01/2016