19/1/16

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Νταβός

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις επαφές
 του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Νταβός


Δεν τίθεται θέμα πενταμερούς διάσκεψης, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι αν και εφόσον θα βρισκόμαστε κοντά σε ακτίνα συμφωνίας στο Κυπριακό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια πολυμερής διάσκεψη την οποία θα απασχολήσει η κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής μνήμης του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, στην Παναγιά, ο Εκπρόσωπος, ερωτηθείς για τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός, είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει αύριο το πρωί στο Νταβός. Κατά την εκεί παραμονή του θα έχει ιδιαίτερα σημαντικές συναντήσεις που επικεντρώνονται σε τρεις στόχους:

Στο Κυπριακό,  όπου θα γίνει ενημέρωση για την κατάσταση πραγμάτων και πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Οι συναντήσεις θα αφορούν και τα θέματα της οικονομίας. Με την ολοκλήρωση του μνημονίου δημιουργούνται κάποιες σημαντικές   προοπτικές – να αναφέρω ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης καθώς και με άλλους παράγοντες που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Κύπρο.  

Θα έχει επίσης σημαντικές συναντήσεις που αφορούν την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα έχει, για παράδειγμα, συναντήσεις με τους Εκτελεστικούς Διευθυντές των εταιρειών ΕΝΙ και ΤΟΤΑL, που δραστηριοποιούνται ήδη εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπάρχει ενδιαφέρον για περαιτέρω εμπλοκή».

 Ερωτηθείς είπε ότι «δεν τίθεται θέμα πενταμερούς διάσκεψης στο Νταβός είτε   οποιαδήποτε άλλη μορφή διάσκεψης. Η πενταμερής είναι μια ιδέα της Τουρκικής Κυβέρνησης. Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια τέτοια πενταμερή διάσκεψη. Σε κάποια φάση των συνομιλιών, αν είμαστε κοντά σε λύση, σε ακτίνα συμφωνίας, τότε ναι, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια πολυμερής διάσκεψη την οποία θα απασχολήσει η κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων, χωρίς αυτό να επηρεάζει με οποιοδήποτε τρόπο τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κυπριακής ιδιοκτησίας φύση των συνομιλιών».

----------------------