22/1/16

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΓΓΑΡΙΔΗ – ΝΤΑΒΟΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΓΓΑΡΙΔΗ – ΝΤΑΒΟΣ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πέραν της αποδοχής υποβάθμισης του καθεστώτος του, δεν αξιοποίησε ως έπρεπε το βήμα που του προσφέρθηκε.

22 Ιαν. 16
Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αξιοποίησε, όπως έκανε ο κ. Ακιντζί, τη σκηνοθετημένη πεντάλεπτη παρέμβαση του στη «συζήτηση» που οργανώθηκε στο Νταβός για το Κυπριακό.
Δικαιολογημένα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου πανηγυρίζει γιατί η Άγκυρα πέτυχε στόχους, συμβολισμούς αλλά με νόημα:
Πρώτο: να υποβαθμίσει το καθεστώς Προέδρου της Δημοκρατίας σε απλό ηγέτη κοινότητας σε μια εκδήλωση που δεν ήταν στα πλαίσια των συνομιλιών.
Δεύτερο: πήρε τα εύσημα που απένειμε ο Ακιντζί για τη μεταφορά νερού στα κατεχόμενα η οποία από πράξη προσάρτησης παρουσιάστηκε ως γενναιοδωρία και προς τους Ελληνοκύπριους.
Τρίτο: Ο Ακιντζί επανέφερε το Σχέδιο Ανάν και το ζήτημα της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.
Τέταρτο: διασύνδεσε τη λύση του Κυπριακού με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Αντίθετα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πέραν της αποδοχής υποβάθμισης του καθεστώτος του, δεν αξιοποίησε ως έπρεπε το βήμα που του προσφέρθηκε. Στη γενικόλογη και άνευ ουσίας ομιλία του δεν έκανε καμία αναφορά στην Τουρκία, τις ευθύνες της, το ρόλο που διαδραματίζει  και την επιθετικότητα της. Απέφυγε να αναφερθεί στο Κυπριακό ως πρόβλημα ε8ισβολής και κατοχής, επιτρέποντας στον Ακιντζί και στην Τουρκία να εδραιώσουν την αντίληψη ότι το Κυπριακό είναι δικοινοτική διαφορά κατανομής εξουσιών.