22/1/16

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΓΓΑΡΙΔΗ – ΚΥΠΡΙΑΚΟ

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΓΓΑΡΙΔΗ – ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Είναι πάγια θέση της Συμμαχίας Πολιτών, ότι βασικές πτυχές του Κυπριακού δεν μπορεί να επιλυθούν με ασάφειες και διφορούμενους όρους πολλαπλής ερμηνείας
22 Ιαν. 16
Χαιρετίζουμε τη θέση που εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, αναφορικά με τη συμφωνία που πρέπει να διέπει τους όρους μιας συμφωνίας επίλυσης του Κυπριακού.
Είναι πάγια θέση της Συμμαχίας Πολιτών, ότι βασικές πτυχές του Κυπριακού δεν μπορεί να επιλυθούν με ασάφειες και διφορούμενους όρους πολλαπλής ερμηνείας.
Μια τέτοια πτυχή που πρέπει να διασφαλιστεί με πλήρη σαφήνεια είναι αυτή της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό είχαμε επικρίνει στο παρελθόν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη δήλωση του ότι «η Τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται να διατυπωθεί καθαρά στη συμφωνία αλλά στην πράξη θα είναι συνέχεια και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας». Σ’ αυτό το πνεύμα διερωτούμαστε τι σημαίνει και που αποσκοπεί η χθεσινή δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, ότι «δεν θα λέγεται Κυπριακή Δημοκρατία αλλά θα είναι μετεξέλιξη».
Είναι καιρός να πάψουμε να στρουθοκαμηλίζουμε μπροστά στις πραγματικές Τουρκικές προθέσεις. Η Τουρκία θεωρεί εκλιπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία και στοχεύει στην κατάλυση της μέσα από τη λύση. Γι’ αυτό και δίνει άλλο όνομα στο «νέο συνεταιριστικό κράτος» όπως λανθασμένα συμφώνησε ο τέως και ο νυν Πρόεδρος.
Τα πράγματα είναι απλά και πρέπει να είναι σαφώς διατυπωμένα. Με τη λύση θα δίνεται συνέχεια στο Κράτος μας και θα συνεχίσει να αποκαλείται Κυπριακή Δημοκρατία. Τίποτα το κακό δεν επιφέρει στους Τουρκοκύπριους η συνέχεια και η ονομασία του Κράτους. Εκτός κι αν είναι άλλοι οι στόχοι τους, όπως για παράδειγμα μια συγκεκαλυμμένη συνομοσπονδιακή διχοτόμηση.