23/11/15

Αίτημα Noble Energy για έγκριση της συμφωνίας παραχώρησης ποσοστού στο Τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ στη BG International

Αίτημα Noble Energy για έγκριση της συμφωνίας παραχώρησης
ποσοστού στο Τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ στη BG International

 
Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοινώνει ότι έλαβε σήμερα αίτημα από τη Noble Energy International Ltd, για έγκριση της συμφωνίας παραχώρησης στη BG International, μέρους των δικαιωμάτων της στο Τεμάχιο 12 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση από τη BG International ποσοστού της τάξης του 35% στο Τεμάχιο 12, το οποίο περιλαμβάνει το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη». Η Noble Energy παραμένει διαχειριστής του Τεμαχίου 12 με ποσοστό 35%, με τις εταιρείες Delek Drilling Limited Partnership και Avner Oil Exploration Limited Partnership να κατέχουν ποσοστό 15% έκαστη.

Η συμφωνία, η οποία τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Επιπρόσθετα, συνιστά ευθυγράμμιση των συμφερόντων στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης φυσικού αερίου, καθώς η BG International, εταιρεία με σημαντικές τεχνικές, οικονομικές και εμπορικές δυνατότητες, αποτελεί μέρος της BG Group που συμμετέχει και διαχειρίζεται το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στο Idku, της Αιγύπτου.