20/11/15

Ο Υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τη νέα Έφορο Εσωτερικού Ελέγχου

Ο Υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τη νέα Έφορο Εσωτερικού Ελέγχου

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Οικονομικών, με τη νέα Έφορο Εσωτερικού Ελέγχου κα Άννα Χριστοφόρου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Γεωργιάδης συγχάρηκε τη νέα Έφορο για τον διορισμό της, τονίζοντας πως αναμένονται πολλά τόσο από την ίδια όσο και από την Υπηρεσία της «στο πλαίσιο της προσπάθειας για καθιέρωση διαδικασιών διαφάνειας και αξιοπιστίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας υπηρεσίας. Αυτές οι αξιόπιστες διαδικασίες και η διαφάνεια σε σχέση με τη διαχείριση των δημοσίων πόρων, αποτελούν βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών αλλά και των επενδυτών προς την οικονομία μας».

Υλοποιώντας μια βασική πολιτική θέση της Κυβέρνησης, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, «έχουμε προχωρήσει στη σύσταση Μονάδων Ελέγχου σε όλα τα Υπουργεία, οι οποίες λειτουργούν εδώ και έναν και πλέον χρόνο και αποτελούν το πρώτο επίπεδο σε ένα ολοκληρωμένο πολύ-επίπεδο σύστημα διαδικασιών ελέγχου. Ο δευτεροβάθμιος έλεγχος είναι αυτός που διενεργείται από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, και με την ευκαιρία του διορισμού της νέας Εφόρου να πω πως είμαστε έτοιμοι - και αυτό το έχουμε ήδη αποφασίσει με τη νέα Έφορο – να συνεργαστούμε, να συζητήσουμε και να προσδιορίσουμε τρόπους περαιτέρω ενδυνάμωσης και ακόμη καλύτερης αξιοποίησης της σημαντικότατης νευραλγικής αυτής Υπηρεσίας. Βεβαίως, το σύστημα ελέγχου συμπληρώνεται με τον τριτοβάθμιο εξωτερικό έλεγχο που διενεργείται από την Ελεγκτική Υπηρεσία».

Κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στην Ελεγκτική Υπηρεσία του κράτους, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «ως ένδειξη της αναγνώρισης της νευραλγικής σημασίας που η Κυβέρνηση αποδίδει στην Ελεγκτική Υπηρεσία, έχουμε, μέσα σε ένα περίπου χρόνο, προχωρήσει σε σημαντική ενίσχυση της στελέχωσης με δέκα θέσεις πρώτου διορισμού, σε μια εποχή μάλιστα απόλυτου σχεδόν περιορισμού των προσλήψεων, ενώ έχει τοποθετηθεί και ένας σημαντικός αριθμός στελεχών και από άλλες Υπηρεσίες και Τμήματα του δημοσίου».

Καταλήγοντας, ο κ. Υπουργός τόνισε την ανάγκη σωστής λειτουργίας και των τριών επιπέδων ελέγχου, λέγοντας πως τα τελευταία χρόνια «προχωρούμε προς τη σωστή κατεύθυνση με αποφάσεις ενίσχυσης των διαδικασιών ελέγχου και της αξιοπιστίας».

Από την πλευρά της, η νέα Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό της αλλά και το Υπουργικό Συμβούλιο για τον διορισμό, ενώ δεσμεύτηκε να κάνει το καλύτερο των δυνατοτήτων της.

Ακολούθως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε τη σημασία που η Κυβέρνηση αποδίδει και στις τρεις βαθμίδες ελέγχου, οι οποίες, όπως είπε, έχουν τον δικό τους διακριτό ρόλο και σημασία. «Έχουμε συζητήσει πως θα αναμένουμε από τη νέα Έφορο και καθοδήγηση αλλά και πρωτοβουλία κινήσεων σε σχέση με την περαιτέρω ενίσχυση δομών, διαδικασιών και δυνατοτήτων», πρόσθεσε.

Τέλος, η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως προσπάθειά της θα είναι να συνεργαστεί με τον Γενικό Ελεγκτή του κράτους κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη, γιατί υπάρχει κοινός στόχος και αυτός είναι η μείωση της διαφθοράς.

Αρχή