23/11/15

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Ισλανδίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Ισλανδίας
23/11/2015


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Ισλανδίας και πρώην Υπουργό Οικονομικών της χώρας κ. Steingrímur J. Sigfússon.

Καλωσορίζοντας τον κ. Sigfússon, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στους φιλικούς δεσμούς που συνδέουν τις δυο χώρες, παρά τη μεγάλη γεωγραφική απόσταση που τις χωρίζει, αλλά και στις κοινές εμπειρίες που μοιράζονται, ως μικρότερα κράτη που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Ομήρου τόνισε πως, παρά τη συμμόρφωση στο πρόγραμμα που επέβαλαν οι δανειστές, τα αυξημένα επίπεδα ανεργίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, καθώς και οι ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης, δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία. Είναι κοινή θέση των κρατών του ευρωπαϊκού νότου, ανέφερε ο κ. Ομήρου, πως η Ευρώπη θα πρέπει να εγκαταλείψει τις πολιτικές στείρας λιτότητας και να δώσει έμφαση στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, καλλιεργώντας συνθήκες αλληλεγγύης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε στη συνέχεια τον κ. Sigfússon για την παρούσα φάση του κυπριακού προβλήματος και τις προοπτικές που διάνοιξε η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας, ωστόσο, ότι το κλειδί της λύσης του Κυπριακού παραμένει στα χέρια της Άγκυρας και, ως εκ τούτου, αυτό που απαιτείται για επίτευξη ουσιαστικής προόδου είναι η αλλαγή της τουρκικής στάσης.

Από πλευράς του, ο κ. Sigfússon ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για τις προσπάθειες που κατέβαλε η Ισλανδία για οικονομική ανάκαμψη, μετά την κατάρρευση του τραπεζικού της τομέα το 2008. Η Ισλανδία, σημείωσε ο κ. Sigfússon, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης, που είχε σχεδιαστεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αλλά και τα μέτρα που η ίδια η χώρα έθεσε σε εφαρμογή, θεωρείται πλέον κορυφαίο παράδειγμα επιτυχούς οικονομικής αναδιάρθρωσης.

Οι κ.κ. Ομήρου και Sigfússon συζήτησαν επίσης τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, μέσω της ανταλλαγής επισκέψεων και αντάλλαξαν, τέλος, απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αρχή