30/11/15

Συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης

Συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης
 και Περιβάλλοντος με την Πρέσβη των ΗΠΑ


Συνάντηση με την Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Κύπρο, κα Kathleen Α. Doherty, είχε σήμερα στο γραφείο του ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης ήταν η Διεθνής Διάσκεψη για το κλίμα (COP21) που ξεκινά σήμερα στο Παρίσι, με στόχο την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή.  

Ο Υπουργός επανέλαβε τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έγκριση μιας φιλόδοξης και νομικώς δεσμευτικής Συμφωνίας που θα εφαρμόζεται σε όλα τα Συμβαλλόμενα Μέρη. Η Συμφωνία αυτή θα πρέπει να ρυθμίζει με ισορροπημένο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο, τον μετριασμό, την προσαρμογή, την χρηματοδότηση, την ανάπτυξη και μεταφορά τεχνολογίας, τη δημιουργία ικανοτήτων και τη διαφάνεια δράσης και στήριξης, και να περιλαμβάνει φιλόδοξες, εθνικά καθορισμένες δεσμεύσεις μετριασμού. Σημειώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της υπέβαλαν τις εθνικά καθορισμένες προθέσεις συνεισφοράς τους με δεσμευτικό στόχο μείωσης τουλάχιστον κατά 40% των εγχώριων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990. Στο πλαίσιο των μέτρων που η Κύπρος λαμβάνει, ο κ. Κουγιάλης ενημέρωσε για τα έργα που προωθούνται στην Κύπρο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Αμερικανίδα Πρέσβης ανάφερε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την επίτευξη μιας δυναμικής, αλλά όχι νομικά δεσμευτικής συμφωνίας με μακροπρόθεσμο στόχο μείωσης και διαφανές σύστημα στη βάση του οποίου θα παρακολουθείται η πρόοδος σε τακτική βάση. Σημείωσε ότι τα Συμβαλλόμενα Μέρη πρέπει να ενισχύσουν τον προγραμματισμό και τις δράσεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η Συμφωνία που θα επιτευχθεί πρέπει να παρέχει ευελιξία όπου χρειάζεται, ώστε τα Μέρη να λάβουν δράσεις στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους.    

Kατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε, επίσης, η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ ( Transatlantic Trade and Investment Partnershi p - T . T . I . P ), που στόχο έχει την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου. Ο κ. Κουγιάλης υπογράμμισε την ανάγκη όπως αυτή η Συμφωνία περιλαμβάνει την πλήρη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων της Ένωσης   και τη διαφύλαξη του ευρωπαϊκού μοντέλου παραγωγής όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων. Ως εκ τούτου, οποιοδήποτε αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία δεν πρέπει να θέτει σε αμφιβολία τις επιλογές των κρατών μελών που αφορούν στην καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Ο κ. Κουγιάλης είχε, επίσης, την ευκαιρία να παρουσιάσει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά στην απαγόρευση καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην κυπριακή επικράτεια και να ενημερώσει την Αμερικανίδα Πρέσβη ως προς την πορεία του φάκελου για κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ.