9/9/15

Τελετή εγκαινίων του νέου δικοινοτικού Κέντρου Europe Direct στη Λευκωσία

Τελετή εγκαινίων του νέου δικοινοτικού Κέντρου Europe Direct
στη Λευκωσία

Πρωτοβουλίες όπως η λειτουργία δικοινοτικού Κέντρου Europe Direct στη Λευκωσία συμβάλλουν στην επίτευξη του τελικού στόχου, που είναι η επανένωση της Κύπρου εντός της ευρωπαϊκής κοινότητας, επεσήμανε ο Δήμαρχος της Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.
Ο κ. Γιωρκάτζης απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό στην τελετή εγκαινίων του νέου Κέντρου Europe Direct στη Λευκωσία, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Σπίτι της Συνεργασίας. Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης και ο Τουρκοκύπριος κ. Mehmet Harmancı.
To Europe Direct Λευκωσίας λειτούργησε τον Φεβρουάριο του 2015 από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί μέρος του δικτύου Κέντρων Europe Direct , στόχοι του οποίου είναι να παρέχουν απευθείας πληροφορίες στους πολίτες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις ευκαιρίες που υπάρχουν, καθώς και για τις προτεραιότητες, τις πολιτικές και τα προγράμματα της ΕΕ. Γλώσσες εξυπηρέτησης των πολιτών στο Europe Direct Λευκωσίας είναι τα ελληνικά, τα τουρκικά και τα αγγλικά.
Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο κ. Μαρκοπουλιώτης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των Κέντρων, που είναι η απευθείας παροχή πληροφοριών στους πολίτες για τα δικαιώματά τους, της ευρωπαϊκές πολιτικές και τα σχετικά με την ΕΕ ζητήματα. «Μαζί με τις Αντιπροσωπείες, καθιστούν τις Βρυξέλλες πιο προσβάσιμες στους πολίτες», επισήμανε ο κ. Μαρκοπουλιώτης. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι οι κάτοικοι της Λευκωσίας, και από τις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής, θα αξιοποιήσουν αυτό το εργαλείο, τονίζοντας ότι τα Κέντρα Europe Direct βρίσκονται στην διάθεση των πολιτών, συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση των πολιτικών της ΕΕ και βελτιώνοντας την καθημερινή ζωή των πολιτών. Τέλος, ο κ. Μαρκοπουλιώτης αναφέρθηκε σε σημερινές δηλώσεις του Προέδρου Γιούνκερ, ο οποίος επανέλαβε την ελπίδα, τη φιλοδοξία και την προσδοκία του για επανένωση του νησιού εντός του ερχόμενου έτους, εκφράζοντας, παράλληλα, την πεποίθηση ότι αυτό είναι εφικτό υπό τις παρούσες συνθήκες.
Από πλευράς του, ο Δήμαρχος της Λευκωσίας υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Λευκωσία καθημερινά, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι ευρωπαϊκές αξίες της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα, ενισχύουν το όραμα για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. «Αναμένουμε υπομονετικά την επίτευξη λύσης στην εθνική μας τραγωδία, την απελευθέρωση και την επανένωση της χώρας και της πόλης μας», ανέφερε. Επιπρόσθετα, ο κ. Γιωρκάτζης αναφέρθηκε στον ισχυρό και σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου, προσθέτοντας ότι το μέλλον όλων των Κυπρίων είναι εντός της Ευρώπης. «Πρωτοβουλίες όπως αυτή επενεργούν βοηθητικά προς τον τελικό μας στόχο: Την επανένωση της Κύπρου εντός της ευρωπαϊκής κοινότητας», κατέληξε.
Μιλώντας εκ μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο κ. Harmancı επισήμανε τη σημασία της παρουσίας της ΕΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ως τεχνικός σύμβουλος. Σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη εφαρμογής περισσότερων δικοινοτικών έργων και πρωτοβουλιών, γεγονός που θα συμβάλει στην εξεύρεση λύσης το συντομότερο.
Τέλος, η κα Παρασκευή Κουμή, Λειτουργός του Κέντρου Europe Direct, αναφέρθηκε στις επόμενες εκδηλώσεις που οργανώνονται από το Κέντρο Λευκωσίας, οι οποίες στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και την προώθηση των αξιών και των ευκαιριών της ΕΕ. Εκδηλώσεις, όπως φεστιβάλ ταινιών, εκπαιδευτική έκθεση, ποδηλασία, δραστηριότητες για παιδιά, κτλ, ενισχύουν την παρουσία του νέου δικοινοτικού Κέντρου Λευκωσίας.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από την Δικοινοτική Χορωδία για την Ειρήνη, με την εκτέλεση τραγουδιών στα ελληνικά και τα τουρκικά.
_________________
9/9/2015