3/9/15

Υπουργός Εξωτερικών: Στόχος και οι ήρωες του ΝΟΡΑΤΛΑΣ να τύχουν των κατάλληλων θρησκευτικών και εθνικών τιμών

Υπουργός Εξωτερικών: Στόχος και οι ήρωες του ΝΟΡΑΤΛΑΣ
να τύχουν των κατάλληλων θρησκευτικών και εθνικών τιμών


Επίσκεψη στον χώρο όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι ανασκαφές για των εντοπισμό των συντριμμιών του ΝΟΡΑΤΛΑΣ, πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης. Ο κ. Υπουργός έτυχε ενημέρωσης για την πορεία των ανασκαφών από τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτη Φωτίου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στη θυσία των ηρώων του ΝΟΡΑΤΛΑΣ, η οποία, όπως υπογράμμισε «αποτελεί μέρος της σπονδής της Ελλάδας για την προάσπιση της ελευθερίας της Κύπρου». Η Κυπριακή Δημοκρατία επιτελεί το καθήκον της, πρόσθεσε, για να μπορέσει – έστω και καθυστερημένα- να παραδώσει όσα λείψανα έχουν αναγνωριστεί δεόντως στην Ελληνική Κυβέρνηση και, κατ’ επέκταση, στους συγγενείς, για να τύχουν των κατάλληλων θρησκευτικών και άλλων τιμών της πατρίδας.

Ερωτηθείς γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας, ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι ποτέ δεν είναι αργά όταν επιτελέσεις ένα καθήκον, τονίζοντας ότι οι ήρωες, θαμμένοι οπουδήποτε, ακολουθούν την αρχή «ανδρών επιφανών, πάσα γη τάφος». Ανέφερε δε ότι «ξεκινήσαμε για να καταρρίψουμε τα ταμπού για την πιθανότητα νεκρών που θεωρούντο από εμάς αγνοούμενοι, ανοίγοντας πρώτα το Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Λακατάμιας, το Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης και μετά συνεχίσαμε και με τους ήρωες της Αντίστασης για τη Δημοκρατία. Φτάνουμε τώρα εδώ, που είναι ένας χώρος αγνώριστος, όταν τελειώσουμε τα πάντα θα αποκατασταθούν πλήρως όπως ήταν προηγουμένως. Εξάλλου, η επιστήμη προχωρά, η επιστήμη τότε δεν είχε αυτές τις δυνατότητες που έχει σήμερα».

Από πλευράς του, ο κ. Φωτίου διαβεβαίωσε ότι όλα βαίνουν καλώς, και υπογράμμισε τη σημασία της εν λόγω ανασκαφής. Σημείωσε, επίσης, ότι εντοπίστηκαν οστά και χθες, συμπληρώνοντας ότι η προσπάθεια συνεχίζεται με κάθε προσοχή.

Κληθείς να πει εάν βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων, ο κ. Φωτίου είπε ότι «οι επόμενες λίγες μέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας. Πιστεύω ότι θα είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων και μέχρι τον Νοέμβριο, θα έχουμε ολοκληρώσει για να μπούμε στην τελευταία φάση, που είναι η αποκατάσταση του χώρου».

Ερωτηθείς τι έχει ανευρεθεί από πλευράς αεροσκάφους, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι «βρίσκουμε συντρίμμια παντού, μικρά και μεγάλα. Έχει εντοπιστεί η άτρακτος, δεν είναι σε καλή κατάσταση. Μετά από 41 χρόνια και μετά από τέτοια σύγκρουση, ασφαλώς και δεν είναι σε καλή κατάσταση».

Πρόσθεσε ότι η επικινδυνότητα της συγκεκριμένης ανασκαφής έγκειται στο γεγονός ότι υπήρχαν εκρηκτικά στο αεροσκάφος και τόνισε ότι πρώτιστη υποχρέωση είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού που εργάζεται στον χώρο, τόσο του επιστημονικού όσο και του βοηθητικού, εγείροντας το εξαιρετικό έργο της Εθνικής Φρουράς.

Τέλος, σε ερώτηση εάν υπάρχει επαφή με τις οικογένειες των ηρώων, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι υπάρχει καθημερινή επαφή με την Πρόεδρο του Συνδέσμου των Ελλαδιτών Αγνοουμένων και Πεσόντων για ενημέρωση, προσθέτοντας ότι χθες ενημερώθηκε σχετικά και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο.

_______________